EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 50 - Dr. Deák János emlékezete

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

Dr. Deák János emlékezete

Az Evangélikus Hittudományi Egyetemen rendezett akadémiai napon, november 26-án több elõadás mellett megemlékezés is elhangzott az idén százhuszonöt éve született Deák János professzorról. Az alábbiakban ennek szerkesztett és rövidített változata olvasható.

A mai nap témája: Középpontban a Biblia. Ez a téma igazán összecseng a százhuszonöt éve született professzorunkról szóló megemlékezéssel. Ha valakinek életében, tanításában középpontban volt a Biblia, akkor ez éppen Deák János ószövetségi professzor (1883–1961) volt.

Méltatása mellett életpályáját is tekintsük át röviden! 1883. január 11-én Sajógömörön született, azon a tájon, amelyet a palócok vidékének nevezünk. Beszédén ez mindvégig felismerhetõ is volt. Elemi, majd rozsnyói középiskolai tanulmányai után az eperjesi evangélikus teológiai akadémia hallgatója lett. Külföldön is – a hallei és a bázeli egyetemen – tanult, az utóbbin szerezte meg a bölcsészettudományi doktori fokozatot.

1907-ben az eperjesi kollégium teológiai akadémiai karán rendkívüli, 1916- ban rendes tanár lett, majd 1919-ben a Budapestre menekült teológiai akadémia tanára. 1923-tól volt a pécsi tudományegyetem soproni hittudományi karának ószövetségi nyilvános rendes tanára.

Közben meg is nõsült; házasságukat Isten egy fiúval ajándékozta meg. Három ízben volt a kar dékánja is, 1934–1937 között egyházunk zsinatában is dolgozott. Ezenkívül tagja volt a Luther Társaságnak, a Magyar Protestáns Irodalmi Társaság választmányának, a Magyarországi Kék Kereszt Társaság elnöke is volt sokáig. A Hallei Magyar Egylet is tiszteletbeli tagjának választotta.

1950-ben vonult nyugalomba. Marcaliba került, ahol fia az ottani kórház fõorvosa volt. Életét ott is fejezte be 1961. június 7-én. Sokak részvétével a soproni temetõben temették, ahol a feltámadás ébredését várja.

Életpályájának summája után Deák János professzor életét és munkáját három aspektusból lehet bemutatni.

A tudós professzor. Munkáját az Ószövetséggel kapcsolatos tudomány töltötte ki. Egy emlékezõ szerint kezdetben a Graf–Wellhausen-féle történeti orientalista (liberális) vonalat követte, késõbb lett egyre önállóbb és markánsabb gondolkodása és munkája. Önálló mûvei: Az állami felügyelet a protestáns felsõbb oktatásban (Eperjes, 1909); ugyancsak történeti írása a Kegyúri jog Magyarországon a reformatióig (Kolozsvár, 1916). Ebben pontosan követi a kegyúri joggal kapcsolatos rendeleteket Szent István korától 1916-ig (!). (Miért foglalkozik egy ószövetségi professzor ezzel a történelmi kérdéssel? A könyv befejezése felcsillantja a választ: az állam és az egyház kapcsolatával többet kell törõdni. Megérzett valamit Deák János abból, ami utána történelmünkben következett?)

Természetesen még számos önálló publikációja volt, ezeket a lexikonok felsorolják. Megjelentek tanulmányai, cikkei a Theologiai Szemlében, a Hitvallás és Tudományban, az egyetem tanári irataiban és az Evangélikus Életben is. Tudományos tevékenységével kapcsolatban feltétlenül szót kell ejteni arról, hogy a bibliafordítás munkájának kezdetén is jelen volt, és a részese lett.

Kétségtelen, hogy Deák János – ahogy hallgatói nevezték: „Dages bácsi” (a dages az a kis pont, jel, amely a héberben nyomatékot ad a mássalhangzónak! ) – korának kiemelkedõ ószövetségi tudósa volt. Egyesek szerint az elõbb említett és „ráragadt” név alacsony, kissé köpcös alakjára vonatkozott. De talán igazabb, ha azt mondjuk, hogy életével és tanításával Isten igéjét akarta nyomatékossá tenni! Mert Deák János a szó szoros értelmében az ige embere volt. Tanítványaival a kollokviumok elõtt is „igét húzatott” azzal a kérdéssel: „Lássuk, mit mond neked az Úr?”

De ennél fontosabb, hogy tanítványainak „mindenáron” át akarta adni a héber nyelvvel és az Ószövetséggel kapcsolatos tudományt. Nem véletlen, hogy hallgatói sokáig emlegették mondását: „Édes fiam, héber nélkül lehet valaki parókus lelkész, esperes, püspök is, csak másodéves teológus nem!”

A nevelõ tanár. 1922-tõl 1942-ig, két évtizeden át volt a teológusotthon igazgatója. Ez a munka nagyon hozzánõtt, a teológusoknak „atyja” lett, nem véletlen, hogy diákjait így szólította: „édes fiam”. Indítására született meg az otthonban az Ifjúsági Kör is.

„Jelen volt az otthonban, még akkor is, amikor a hallgatók nem gondolták volna. Õ indította el azt a máig tartó mozgalmat, hogy a hallgatók évente gyülekezeteket látogattak az ország különbözõ területein” – írja róla kollégája a teológiai akadémiáról szóló könyvében. Ezen túlmenõen pedig ösztönzésére 1933-ban a Balaton melletti Gyenesdiáson több ezer négyszögöl gyümölcsöst vásároltak meg a rajta lévõ házzal együtt, a késõbbi „Kapernaumot”, amely nemcsak a hallgatók elcsendesedésének, kezdetben gazdasági támogatásának helye volt, hanem az ébredés egyik kohója is lett. Felejthetetlen az emlékezõnek, hogy amikor egy-egy csoport a konferenciáról hazaindult, Deák János mindig kijött az állomásra, s búcsúzásul elkezdte énekelni az „Isten velünk, viszontlátásra…” kezdetû éneket.

Az ébredés szolgája. Az elõbbi rész már átvezet erre is. Még a század elsõ évtizedeiben megérintette õt az ébredés szele. A Magyar Evangéliumi Keresztyén Diákszövetség (MEKDSZ) munkájában is részt vett, de jellemzõ, hogy amikor ott egy olyan vonulat született, hogy „forradalmi úton kell új, biblikus evangéliumi szellemet az egyházban érvényre juttatni”, akkor többekkel együtt azt vallotta, hogy „az egyházban nem forradalom kell, hanem szolgálat”. Azok közé tartozott, akik a gyülekezetek, evangélikus egyházunk ébredését hangsúlyozták az egyesületi ébredéssel szemben.

Született egy – néhány professzortársával közösen írt – nyilatkozatuk is: „A racionalizmus korszakának vége felé, a két század mezsgyéjén, fõképpen Budapesten bizonyos ébredési mozgalom indult meg, amely bármilyen örvendetes lehet is, már csak kezdettõl fogva vallott felekezetközi jellege miatt sem volt alkalmas arra, hogy megdermedt egyházunkban ezen hiányzó egyházi öntudatot felébressze… Az egyháznak új életre ébredt öntudatos tagja az egyházi hitvallás evangéliumi sziklaalapján állva végezze minden téren s így a misszió terén is az egyház Urától nyert megbízatását.” Ezt akkor vallották, amikor a felekezetközi áramlat volt az erõsebb.

S ha szó volt már gyenesdiási álmáról, jelenlétérõl a konferenciákon, akkor ehhez hozzá kell tenni, hogy a külföld irányában is nyitott volt, elsõsorban és nem véletlenül Finnország felé. Különösen támogatta és erõsítette a finn–magyar evangélikus teológusok cseréjét. 1934-ben pedig ajánlatot nyújtott be a Missziói Tanácshoz, hogy a magyar evangélikus egyház bekapcsolódna a finn misszióba azzal, hogy vállalhatná egy finn missziói tanító tartását. Tehát az ébredés és a misszió is egy ügy volt számára, az egyházi élet két összetartozó ütemének látta õket.

A „sokarcú” tanár „egy-ügyû” volt a szó legszebb és legnemesebb értelmében. Ezt a küldetését teljes szívvel akarta betölteni. Egyszerre szeretett volna a tudományos pályán haladni és tanítani, illetve a rábízottakat szerette volna elindítani az evangéliumi, lelkészi pályán. Nála az ébredés és a tudomány szolgálata is együtt haladt.

Az idén százhuszonöt éves lenne, ilyen szempontból a múlt embere. De ma is utat mutathat, sõt a jövõre nézve is irányt szabhat abban a vonatkozásban, hogyan lehet valaki tudósi pályán nevelõ és egyben az egyház újulásának szolgája is.

Keveházi László


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
János második levele – összetartozás
HETI ÚTRAVALÓ
Szabadságon, kisszéken
Egyházunk egy-két hete
Hálaadás – Cavinton helyett
Megalakult az Ararát teremtésvédelmi munkacsoport
Evangélikusokkal volt közösségben Pápán a volt külügyminiszter
Az utolsó nap
Adventi teológusnap Aszódon
Keresztutak
Teremtés – megújulás – tisztújítás
Egyházi vezetõk látogatása az államfõnél, a házelnöknél és a Fidesz–KDNP-nél
Evangélikusok
Mesterségünk címere…
Dr. Deák János emlékezete
Terray László laudációja
e-világ
Karácsonyfa a Kossuth téren
Jogos kérdések Brüsszelben
A felelõsség recesszió idején is kötelez
Oszd meg és informálj!
Keresztény szemmel
És a földön erõszak?
Egy valóban veszélyes könyvrõl…
Merre tartunk?
A téli fény ünnepe
A hét témája
„Édesanyám imája meghallgatásra talált”
Mécses, amely megvilágítja az Istenhez vezetõ utat
Közlemények, nyilatkozatok
Tisztelt Olvasóink és Elõfizetõink!
A közelmúlt krónikája
Kutyából nem lesz szalonna – vagy mégis?
Emlékezés és jövõtervezés Bonyhádon
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Adventi gyertyagyújtás a Luther Kiadó könyvesboltjában
Életmûdíj-átadás a könyvbemutatón
Harangbongás
Karácsonyi történet – Kreatív gyermekkönyv
A zsoltáros és a zsoldos
Imádság gyûrött papírlapon
Átadta díjait a Bethlen Gábor Alapítvány
Várakozás Krisztusra
A vasárnap igéje
Készíts fel, Uram!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
A legfontosabb karácsonyi ajándékom
ÉnekKincsTár
Várj, ember szíve, készen, várd Isten Harcosát
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 50 Dr. Deák János emlékezete

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster