EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 46 - Néz­zük együtt az ügyet!

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Néz­zük együtt az ügyet!

Ver­seny­ben a sza­va­za­to­kért az An­gyal­fa Ala­pít­vány

Ke­zem­ben egy nép­sze­rű női ma­ga­zin no­vem­be­ri szá­ma. Fel­la­poz­va is­me­rős név­re, is­me­rős tör­té­net­re buk­kan­tam: Kad­le­csik Zol­tán evan­gé­li­kus teo­ló­gust, az An­gyal­fa Ala­pít­vány el­nö­két és az ál­ta­la kép­vi­selt szer­ve­ze­tet mu­tat­ja be a lap ol­va­só­i­nak, mint­egy in­for­má­li­san elő­ké­szít­ve a Tv2-n jö­vő hé­ten adás­ba ke­rü­lő fél­órás mű­sort.

– Gra­tu­lá­lok elő­ször is, hogy egy­re is­mer­tebb jó­té­kony­sá­gi mun­ká­ja fel­kel­tet­te a vi­lá­gi mé­dia fi­gyel­mét is! Mi in­dí­tot­ta Önt ar­ra, hogy ezek­kel a gye­re­kek­kel s raj­tuk ke­resz­tül a szü­lők­kel fog­lal­koz­zon? Mi­lyen él­mény­ből vagy mi­lyen hit­be­li meg­győ­ző­dés­ből fa­kadt ez a kez­de­mé­nye­zés?

– Az An­gyal­fa Ala­pít­vány 2004-óta mű­kö­dik. Jó­ma­gam 1998-ban mint másodéves teo­ló­gushallgató vol­­tam elő­ször olyan tá­bor­ban, ahol bör­tön­ben lé­vő szü­lők gyer­me­kei nya­ral­tak. Ak­kor a Ma­gyar Test­vé­ri Bör­tön­tár­sa­ság vé­gez­te ezt a mun­kát. Ne­kem már ez az el­ső tá­bor is óri­á­si él­mény volt. Tud­ni és lát­ni azt, hogy hon­nan jön­nek ezek a gye­re­kek, és lát­ni azt a le­ír­ha­tat­lan örö­möt az ar­cu­kon… Meg­be­csül­ték, hogy ott le­het­nek. Fan­tasz­ti­kus volt. Fel­sza­ba­dul­tak, ele­ve­nek, köz­vet­le­nek vol­tak. Na­gyon meg­sze­ret­tem őket! Éle­tem meg­ha­tá­ro­zó ta­pasz­ta­la­ta lett az a tá­bor.

Az­tán ké­sőbb én vet­tem át Ro­szík Gá­bor­tól ezek­nek a tá­bo­rok­nak a ve­ze­té­sét. Majd úgy gon­dol­tam: mi­lyen jó len­ne ezek­kel a kis­gyer­me­kek­kel töb­bet és job­ban fog­lal­koz­ni. Szü­le­im el­vesz­té­se után mé­lyeb­ben át­él­tem azt, hogy mi­lyen ne­héz szü­lők nél­kül len­ni, pe­dig ak­kor én már hu­szon­há­rom éves vol­tam, ők meg csak tíz-ti­zen­négy éve­sek. Így szü­le­tett meg ben­nem az ala­pít­vány gon­do­la­ta. Je­len­leg Do­mony­ban dol­go­zom a pszi­chi­át­ri­án mint lel­ki­gon­do­zó. Mel­let­te vég­zem ezt a te­vé­keny­sé­get.

– Leg­utóbb az Urá­nia Nem­ze­ti Film­szín­ház­ban áp­ri­lis 17-én ren­de­zett, Sza­bad­sá­got a gyer­me­kek­nek cí­mű esély­egyen­lő­sé­gi, jó­té­kony­sá­gi gá­la­est kap­csán ír­tunk er­ről a mun­ká­ról. Mi tör­tént az­óta, hány gye­rek­kel van­nak most kap­cso­lat­ban, s mi­lyen ügyek van­nak ép­pen fo­lya­mat­ban?

– A gá­la­est na­gyon jól si­ke­rült. Re­mek fel­lé­pők áll­tak az ügyünk mel­lé! Ezenkívül a ta­va­lyi év má­so­dik fe­lé­től egé­szen ez év kö­ze­pé­ig több pro­jekt fu­tott. Ki­ad­tunk egy fo­lyó­ira­tot – ne­vez­zük hír­le­vél­nek –, ami­ben ren­ge­teg ér­de­kes in­ter­jút ol­vas­hat­tak az ér­dek­lő­dők. Nyi­lat­ko­zott ben­ne Böj­te Csa­ba, No­vák Pé­ter, Sza­ló­ki Ági, Lo­va­si And­rás, hogy csak a leg­is­mer­teb­be­ket em­lít­sem. Az­tán egy úgy­ne­ve­zett ka­pa­ci­tás­fej­lesz­tő tré­nin­get is tar­tot­tunk, ami igen so­kat se­gí­tett az ala­pít­vány­nak, ön­kén­te­se­ket to­bo­roz­tunk. Jó­val in­ten­zí­veb­ben tu­dunk így fog­lal­koz­ni a gye­re­kek­kel.

– Ho­gyan fi­gyelt fel Önök­re a Tv2-n fu­tó, Az Ügy cí­mű mű­sor? Ho­gyan zaj­lott a for­ga­tás?

– Elő­ször be kel­lett ad­ni egy pá­lyá­za­tot, amit töb­bek kö­zött a Ma­gyar Te­le­kom, il­let­ve egy füg­get­len ta­gok­ból ál­ló zsű­ri bí­rált el. Mit sze­ret­nénk el­ér­ni? Kik­kel fog­lal­ko­zunk, mi az ügyünk cél­ja? – ezek­re a kér­dé­sek­re kel­lett vá­la­szol­nunk ben­ne. Ter­mé­sze­te­sen az An­gyal­ház-ügyet ír­tam, hi­szen ezen dol­go­zunk már vagy egy éve. Rö­vi­den ar­ról van szó, hogy sze­ret­nénk egy há­zat épí­te­ni, aho­vá az ilyen sor­sú gyer­me­kek fo­lya­ma­to­san, egész év­ben jö­het­nek nya­ral­ni, „te­lel­ni”, jö­het­nek az őszi szü­net­ben, ta­vasszal. Jó­val több gye­rek­kel tud­nánk fog­lal­koz­ni, ha len­ne egy há­za az ala­pít­vány­nak. Er­ről az EvÉ­let is több­ször írt már.

Az­után egy áp­ri­li­si na­pon jött egy e-mail, hogy min­ket is be­vá­lasz­tot­tak a kö­zé a nyolc ala­pít­vány kö­zé, ame­lyek­nek a mun­kás­sá­gát sze­ret­nék be­mu­tat­ni. Ké­sőbb de­rült ki, hogy száz kö­rü­li pá­lyá­zó­ból vá­lo­gat­tak ki nyol­cat! El­mond­ha­tat­lan volt az örö­münk! Itt a le­he­tő­ség, hogy va­ló­ra vál­jon egy álom! Ugyan­is a be­ju­tott ala­pít­vá­nyok egy­részt kap­nak egy-egy fél­órás mű­sort a Tv2-n, ami már ön­ma­gá­ban is nagy szó. Emel­lett a Ma­gyar Te­le­kom an­nak az ala­pít­vány­nak, ame­lyik a leg­több sza­va­za­tot kap­ja sms-ben, öt­mil­lió fo­rin­tot ad, plusz az sms-ek­ből össze­gyűlt tel­jes össze­get. A má­sik há­rom ala­pít­vány pe­dig egy­mil­li­ót kap, plusz a sza­va­za­tok­ból be­folyt tel­jes össze­get. Azért be­szé­lek négy „ver­seny­ző­ről”, mert négy ala­pít­ványt ta­vasszal, né­gyet pe­dig ősszel mu­tat­nak be. Mind­két for­du­ló­ra vál­lal­ta a Ma­gyar Te­le­kom az előbb em­lí­tett tá­mo­ga­tást! A for­ga­tás egyéb­ként nem min­den­na­pi él­mény volt. Jár­tunk a Ve­nyi­ge ut­cai bör­tön­ben, az­tán az egyik kis­gyer­me­ket lá­to­gat­tuk meg ott­ho­ná­ban. Min­den­ki kész­sé­ge­sen állt a ren­del­ke­zé­sünk­re.

– Nem kis tét­je van te­hát a té­vé­mű­sor­nak… Óri­á­si se­gít­sé­get je­len­het az ala­pít­vány­nak, ha so­kan kül­de­nek sms-t.

– Hogy mi is Az Ügy tét­je? Egy­részt sze­ret­nénk meg­nyer­ni a nézők szí­vét az „ügyünk­kel” kap­cso­lat­ban. Ez a leg­fon­to­sabb. Más­részt ter­mé­sze­te­sen sze­ret­nénk meg­nyer­ni a „né­zett­sé­gi ver­senyt”. Na­gyon bí­zom ben­ne, hogy jö­vő nyá­ron már nem „csak” hu­szon­öt gyer­me­ket tu­dunk ma­gunk­kal vin­ni, ha­nem leg­alább szá­zat. Eh­hez ké­rem az EvÉ­let ol­va­só­i­nak a se­gít­sé­gét! Az adást no­vem­ber 18-án lát­hat­ják a Tv2-n es­te 23.30-kor, a ko­ráb­ban fek­vők pe­dig már más­nap meg­néz­he­tik a te­le­ví­zió hon­lap­ján. Per­sze mi is fel­tesszük majd a web­ol­da­lunk­ra a vi­de­ót.

Min­den sza­va­zat­nak örü­lünk, hi­szen egy sms jó­val töb­bet ér, mint két­száz fo­rint! Ugyan­is már ha né­hány sms-sel is több sza­va­za­tot kap az An­gyal­fa Ala­pít­vány, mint ver­seny­tár­sai, ak­kor meg­nyer­het­jük az öt­mil­lió fo­rin­tot. Bí­zom ben­ne, hogy össze­fo­gás­sal olyan „me­ne­dék­vá­rat” tu­dunk lét­re­hoz­ni, amely va­ló­di ott­hont kí­nál ezek­nek a gye­re­kek­nek.

– Mi­lyen ta­pasz­ta­la­to­kat, ta­nul­sá­got szűrt le az ed­di­gi évek alatt vég­zett mun­ká­ból?

– Na­gyon fon­tos­nak tar­tom a fo­lya­ma­tos je­len­lé­tet! Egy nyá­ri tá­bor nem elég. Je­len kell len­ni ezek­nek a gye­re­kek­nek az éle­té­ben, je­len kell len­ni a csa­lád éle­té­ben is. Ha más­képp nem megy, ak­kor le­ve­lez­nünk kell egy­más­sal, vagy sok­szor fel­hív­juk őket te­le­fo­non. Az a ta­pasz­ta­la­tom, hogy ha egyva­la­ki­nek se­gí­tünk, ak­kor egy ki­csit min­den­ki­nek se­gí­tünk. Ha a gyer­mek­nek se­gí­tünk, ak­kor ez­zel a csa­lád­já­nak is, és a tár­sa­da­lom töb­bi tag­já­nak is se­gí­tünk. Eh­hez je­len kell len­ni!

– Vé­ge­ze­tül rög­zít­sük az idő­pon­tot: mi­kor nyúl­ja­nak a – le­en­dő – né­zők a mo­bil­te­le­fon­juk után, és küld­je­nek egy – ket­tő, sok… – sms-t, sza­vaz­ván az An­gyal­fa Ala­pít­ványt be­mu­ta­tó mű­sor­ra?

– Sza­vaz­ni te­hát sms-ben le­het no­vem­ber 18-án 0 órá­tól no­vem­ber 24-én 24 órá­ig, a szám 1771. Csak a Magyar Telekom ­há­ló­zatá­ból – ideértve a T-Mobile-t is – küld­he­tő sms, illetve indítható hívás, a Pan­no­né­ból sajnos nem. Dí­ja két­száz fo­rint. A hí­vás egy­ben sza­va­zat is, és az összeg tel­jes egé­szé­ben az ala­pít­vány szám­lá­já­ra ke­rül. (A já­ték­sza­bá­lyok rész­le­te­sen meg­ta­lál­ha­tók a http://www.csr­me­dia.hu/aj_1771.htm ol­da­lon.) Min­den­ki­nek kö­szö­nöm a se­gít­sé­get!

– Mi­kor lesz az ered­mény­hir­de­tés?

– Pon­to­san még én sem tu­dom. Min­den szer­dán lesz Az Ügy a Tv2-n, egé­szen de­cem­ber 9-ig. Mi kezd­jük a be­mu­tat­ko­zást, az­után jön a má­sik há­rom ala­pít­vány. Úgy gon­do­lom, de­cem­ber kö­ze­pén tud­juk meg az ered­ményt a Mok­ká­ban, a Tv2 reg­ge­li mű­so­rá­ban. Vár­juk na­gyon!

Kő­há­ti Dó­ra


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Az egy­ház­ke­rü­le­tek an­gya­lai­nak írd meg…
Sze­ret­jük-e el­len­sé­ge­in­ket, vagy sem?
Ut­cai har­cos­ból a hit har­co­sa
Val­lá­sos­ság és is­ten­te­len­ség
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Du­nán­in­nen – Du­nán­túl…
A sze­re­tet hal­kan lép
Sok­szí­nű egy­ség
Megújult síremlék
Kántorképzős tanévnyitó
Óvodai óvónői találkozó
Te­tő­bon­tás Szar­va­son
Keresztutak
A reformációról szabadon
Szent Már­ton-díj ti­zed­szer
Ta­lált száz­ez­rek a misszi­ó­nak
A mé­dia a gaz­da­sá­gi és szo­ci­á­lis igaz­sá­gért
Bu­da­pes­ti szlo­vák pres­bi­te­rek Po­zsony­ban
A val­lá­si ho­va­tar­to­zás ki­hagy­va
„Meg­elé­gí­tem hosszú élet­tel”
Néz­zük együtt az ügyet!
Evangélikusok
Egyház a változások szelében
Val­lo­más Kő­bá­nyá­ról
Kő­szik­lá­ra ala­poz­va
e-világ
Tes­tük ide­gen föld­ben nyug­szik
Még­is a csa­lád a leg­fon­to­sabb
Biz­ton­sá­gos banko­lás az in­ter­ne­ten – hasz­nos ta­ná­csok min­den­ki­nek
Keresztény szemmel
Ta­pasz­ta­lat­lan re­mény­ke­dők
El­kö­te­le­ző örök­ség
evél&levél
„Ezért jár a szo­bor – azért nem jár”
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Egyperces művektől Bachig
Tragédia a Duna Palotában
A vasárnap igéje
Van-e élet a ha­lál előtt?
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Gyermekvár
Ked­ves Gye­re­kek!
Cantate
Zsol­tá­rok és an­ti­fó­nák
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 46 Néz­zük együtt az ügyet!

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster