EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 03 - Jár­jon temp­lom­ba – az in­ter­ne­ten!?

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Jár­jon temp­lom­ba – az in­ter­ne­ten!?

A temp­lom elő­te­ré­ben ön­kén­te­sek fo­gad­ják az ér­ke­ző­ket. A ze­ne­kar rá­zen­dít, a lel­kész kész min­den­ki­vel kü­lön imád­koz­ni az is­ten­tisz­te­let alatt, sőt az úr­va­cso­ra el­vég­zé­sét is irá­nyít­ja. A hí­vek e-mail- és a Fa­ce­book kö­zös­sé­gi por­tá­lon hasz­nált cí­me­ket cse­rél­nek, hogy kap­cso­lat­ban ma­rad­has­sa­nak egy­más­sal.

Mind­eb­ben nem is len­ne sem­mi meg­le­pő, ha nem az in­ter­ne­ten, egy vir­tu­á­lis temp­lom­ban tör­tén­ne.

Mos­ta­ná­ban a vi­lág­há­lón „épül­nek” a leg­gyor­sabb ütem­ben a temp­lo­mok. Egy­re több gyü­le­ke­zet hoz lét­re ilyen tar­tal­mú in­ter­ne­tes ol­dalt, ame­lyek sze­re­pe messze túl­mu­tat a he­ti is­ten­tisz­te­le­tek köz­ve­tí­té­sén. Tel­jes mér­ték­ben in­ter­ak­tív, fel­szen­telt lel­ki­pász­tor­ral, chat­prog­ram­mal ren­del­ke­ző por­tá­lok­ról van szó, ame­lyek le­he­tő­sé­get nyúj­ta­nak a Bib­lia ta­nul­má­nyo­zá­sá­ra, egyé­ni és kö­zös­sé­gi úr­va­cso­rá­ra. (A né­zők ilyen­kor sa­ját ke­nye­rü­ket, bo­ru­kat vagy vi­zü­ket hasz­nál­ják a kép­er­nyő előtt.) Az egyik ilyen hon­la­pon az ol­va­sók pél­dá­ul egy klik­ke­lés­sel fo­gad­hat­ják el Krisz­tust személyes meg­vál­tó­juk­nak. Egy flo­ri­dai temp­lom lel­ké­szei az in­ter­ne­ten ke­resz­tül két al­ka­lom­mal már „tá­vol­sá­gi ke­resz­te­lést” is vé­gez­tek.

– Minden­nek az a cél­ja – mond­ta Bri­an Va­sil, az em­lí­tett flo­ri­dai temp­lom lel­ké­sze az AP ame­ri­kai hír­ügy­nök­ség­nek –, hogy az em­be­rek ne úgy érez­zék, ott­ho­nuk­ból pusz­tán tét­len szem­lé­lői az ese­mé­nyek­nek, ha­nem az has­sa át őket, hogy ma­guk is cse­lek­vő ré­sze­sei azok­nak.

A vir­tu­á­lis szen­té­lyek meg­je­le­né­se a temp­lom, az egy­ház, az is­ten­tisz­te­let fo­gal­má­nak új­ra­gon­do­lá­sá­ra kész­te­ti a ke­resz­tény hí­ve­ket. Az er­ről zaj­ló vi­ta meg­le­he­tő­sen össze­tett, teo­ló­gi­ai té­má­kat, ha­gyo­mányt és olyan kul­tu­rá­lis kér­dé­se­ket is fe­sze­get, mint pél­dá­ul hogy mi­ként kel­le­ne imád­koz­ni­uk a ke­resz­té­nyek­nek, mi­lyen vi­szonyt kel­le­ne ápol­ni­uk egy­más­sal.

Még az in­ter­ne­tes „temp­lom­fej­lesz­tő­ket” is meg­oszt­ja, hogy hol van az a ha­tár, amed­dig el­me­het­nek. A ke­resz­te­lést pél­dá­ul sok lel­kész csak sze­mé­lye­sen haj­lan­dó el­vé­gez­ni.

A vir­tu­á­lis temp­lo­mok leg­kér­lel­he­tet­le­nebb bí­rá­lói az­zal ér­vel­nek, hogy az iga­zi ke­resz­tény kö­zös­ség meg­kö­ve­te­li a hí­vek sze­mé­lyes kap­cso­la­tát. A hon­la­pok ezért az ő sze­mük­ben nem töb­bek „val­lá­si gyor­s­éttermek­nél” vagy „fel­hí­gí­tott ke­resz­tény­ség­nél”.

Az on-line temp­lo­mok hí­vei vi­szont olyan kör­nye­ze­tet lát­nak az in­ter­net­ben, amely­ben va­ló­di kap­cso­la­tok is épít­he­tők. Rob Weg­ner, az In­dia­na ál­lam­be­li Grang­er Com­mu­nity Church lel­ké­sze az egy­ház hom­lok­za­tá­nak te­kin­ti a vi­lág­há­lót. Kurt Er­vin, a ne­va­dai Cent­ral Ch­ris­ti­an Church in­ter­ne­tes fő­is­ko­lá­já­nak ve­ze­tő­je pe­dig azt hang­sú­lyoz­za, hogy ma­nap­ság, ami­kor az em­be­rek már ta­nul­nak, ban­ki mű­ve­le­te­ket vé­gez­nek, ran­de­vúz­nak és egyéb dol­go­kat mű­vel­nek az in­ter­ne­ten, mi­ért ne le­het­ne ép­pen a temp­lom­ba já­rás­ra on-line fe­lü­le­tet lét­re­hoz­ni.

A vir­tu­á­lis temp­lo­mo­kat alap­ve­tő­en egy­fé­le el­kép­ze­lés alap­ján ala­kí­tot­ták ki: ro­ckos stí­lu­sú temp­lo­mi ze­ne és va­ló­di is­ten­tisz­te­le­ten fel­vett pré­di­ká­ció lát­ha­tó-hall­ha­tó, amely­be a ki­fe­je­zet­ten az on-line né­zők­nek szánt, élő­ben vagy fel­vé­tel­ről su­gár­zott üd­vöz­le­tek ve­gyül­nek. A cha­te­lő ön­kén­te­sek az az­nap­ra szánt bib­li­ai üze­ne­te­ket suly­kol­ják, és blok­kol­ják a nem oda­il­lő meg­jegy­zé­se­ket.

Az alap­kon­cep­ció azo­nos­sá­ga el­le­né­re mind­egyik hon­lap nyújt va­la­mi egye­dit is. A dél-ka­ro­li­nai be­jegy­zé­sű Se­a­co­ast Church hon­lap­ját fel­ke­re­sők meg­bán­hat­ják bű­ne­i­ket, ha üze­ne­tük­ben be­vall­ják vét­ke­i­ket. A Cent­ral Ch­ris­ti­an Church ol­da­lán a lá­to­ga­tók kö­röm­nagy­sá­gú fa­ce­boo­kos fény­ké­pe lát­ha­tó, amely­re kat­tint­va a web­site hasz­ná­lói könnyen kap­cso­lat­ba lép­het­nek egy­más­sal. A Grang­er hon­lap­ján pe­dig „ülő­he­lyet” is vá­laszt­hat­nak ma­guk­nak a vir­tu­á­lis temp­lom­ban, sőt be­sze­rez­he­tik a kö­zel­ben he­lyet fog­la­lók fa­ce­boo­kos és twit­te­res in­ter­ne­tes mikrob­log­cí­mét.

A je­len­ség annyi­ra új­don­ság­nak szá­mít, hogy még sen­ki sem vet­te pon­to­san szám­ba az in­ter­ak­tív in­ter­ne­tes temp­lo­mo­kat. Az újí­tó szel­le­mi­sé­gű egy­há­za­kat tá­mo­ga­tó Lea­ders­hip Net­work szer­ve­zet ed­dig negy­ve­net írt össze be­lő­lük, de a hon­lap­pal már ren­del­ke­ző temp­lo­mok, egy­há­zak lel­ké­szei azt mond­ják, rend­sze­re­sen kap­nak te­le­fon­hí­vá­so­kat lel­ki­pász­tor­tár­sa­ik­tól ar­ról, hogy ők is el­in­dít­ják a ma­gu­két.

A hí­vek for­ma­bon­tó lel­ki­gon­do­zá­sa út­tö­rő­jé­nek az ok­la­ho­mai be­jegy­zé­sű Li­fe­Ch­urch.tv szá­mít, amely he­ten­te több mint hu­szon­öt on-line is­ten­tisz­te­le­tet su­gá­roz, és még töb­bet ter­vez. Adá­sát he­ten­te hat­van­ez­ren is meg­te­kin­tik a vi­lág több mint száz­ or­szá­gá­ból. Ve­ze­tői sze­rint a rend­sze­res lá­to­ga­tók mel­lett öt­ezer­re te­he­tő azok szá­ma, akik ér­dek­lő­dés­ből né­hány perc­re be­le­kuk­kan­ta­nak az adás­ba. A por­tál még azt is ki­ta­lál­ta, ho­gyan irá­nyít­sa ma­gá­ra az in­ter­ne­ten bön­gé­sző, csep­pet sem val­lá­sos em­be­rek fi­gyel­mét: hir­de­té­si sza­va­kat vá­sá­rol a Go­og­le ke­re­ső­prog­ra­mon, így azok, akik „szex” vagy „mez­te­len nők” után ku­ta­kod­nak a vi­lág­há­lón, on-line áj­ta­tos­ság­ra in­vi­tá­ló lin­ket is kap­hat­nak a ke­re­sett web­cí­mek mel­lé.

A Li­fe­Ch­urch.tv on-line erő­fe­szí­té­se­it irá­nyí­tó Bobby Gru­e­ne­wald tisz­te­le­tes sze­rint a cél az, hogy az em­be­rek­nek egy­faj­ta sze­mé­lyes ke­resz­tény val­lá­si él­ményt, hit­be­li át­élést nyújt­sa­nak: temp­lo­mok, bib­li­át ta­nul­má­nyo­zó vagy olyan cso­por­tok fe­lé te­re­lik őket, ame­lyek kö­zö­sen „vesz­nek részt” az in­ter­ne­tes is­ten­tisz­te­le­te­ken. So­kan előbb a kép­er­nyőn né­zik meg az is­ten­tisz­te­le­tet, és csak ké­sőbb men­nek el iga­zi, tég­lá­ból emelt temp­lom­ba (is).

Az on-line temp­lo­mi köz­ve­tí­tés egy­faj­ta meg­ol­dás le­het azok­nak is, akik haj­szolt élet­mód­juk mi­att alig­ha jut­nak el va­ló­di temp­lom­ba, azok­ban az or­szá­gok­ban pe­dig, ahol ül­dö­zik a ke­resz­té­nye­ket, az in­ter­ne­ten kí­vül gyak­ran nem is kí­nál­ko­zik más mód az ige­hir­de­tés­re.

MTI


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Az imádkozás nehézségei
Egyházunk egy-két hete
Nem hagy­ják sem a temp­lo­mot, sem az is­ko­lát
Munkaévkezdő elcsendesedés
Keresztutak
Nyíregyházi találkozó
Új ve­ze­tő püs­pö­kük van a len­gyel evan­gé­li­ku­sok­nak
Túr­me­zei Er­zsé­bet Ame­ri­ká­ban
Meg­kez­dő­dött a 2010-es Me­lancht­hon-év
Evangélikusok
Evan­gé­li­kus tu­dó­sí­tó a hí­rek fő­ha­di­szál­lá­sán
„Örök­be­fo­ga­dás” bog­lá­ri mód­ra
Mun­ka­cso­por­tok ala­kul­tak a solt­vad­ker­ti evan­gé­li­kus pres­bi­té­ri­um­ban
e-világ
Zseb­ben hor­dott vi­lág
Jár­jon temp­lom­ba – az in­ter­ne­ten!?
Ara­rát 2009
Keresztény szemmel
Szö­vet­ség az evan­gé­li­u­mért
„Ti vagy­tok er­re a ta­núk”
A Kö­zép­pont fe­lé
Ün­ne­pünk
Is­ten igé­jé­nek lesz kon­junk­tú­rá­ja 2010-ben is!
A hét témája
„A mennye­zet vi­rá­gai”
„Bel­lől arannyas, kü­el ir­gal­mas…”
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Óévi jegy­zet­la­pok
Sé­ta a ba­rokk je­gyé­ben
Mo­gyo­rós tal­lé­rok
A vasárnap igéje
Ki­nek mon­do­tok en­gem?
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Gyermekvár
Ked­ves Gye­re­kek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 03 Jár­jon temp­lom­ba – az in­ter­ne­ten!?

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster