EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 03 - Zseb­ben hor­dott vi­lág

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Zseb­ben hor­dott vi­lág

Ta­valy ka­rá­csony és szil­vesz­ter kö­zött kap­ta fel a saj­tó azt a hírt, hogy az Ama­zon.com de­cem­ber 25-én – a cég tör­té­ne­té­ben elő­ször – több elekt­ro­ni­kus köny­vet adott el, mint ahány nyom­ta­tot­tat. A mo­dern tech­ni­ká­ért ra­jon­gók nem is mu­lasz­tot­ták el meg­jö­ven­döl­ni a pa­pír ala­pú ki­ad­vá­nyok ko­rá­nak vé­gét, de ez az in­for­má­ció je­len­leg még csak ar­ra jó, hogy a tren­dek ala­ku­lá­sát le­hes­sen ki­ol­vas­ni be­lő­le.

A dá­tum­nak ko­moly je­len­tő­sé­ge van: míg a ka­rá­cso­nyi aján­dé­knak szánt köny­ve­ket pár nap­pal de­cem­ber 25. előtt vá­sá­rol­ják meg, hogy az ün­nep­re a fu­tár ház­hoz szál­lít­has­sa, ad­dig ka­rá­csony nap­ján főleg azok vet­tek köny­vet, akik­nek az an­gyal vagy a tél­apó az Ama­zon Kind­le2 ne­vű elekt­ro­ni­kus­könyv-ol­va­só­ját hoz­ta aján­dék­ba. Ők vol­tak azok, akik az­nap ki­pró­bál­va a ké­szü­lé­ket e-köny­vet ren­del­tek. És bár pon­tos ada­to­kat nem le­het tud­ni ar­ról, hogy az Ama­zon.com hány Kind­le2-t ér­té­ke­sí­tett az el­múlt év­ben – mil­li­ós szá­mok­ról van szó –, a ka­rá­csony na­pi el­adá­sok azt mu­tat­ják, hogy a könyv­pi­ac ko­moly vál­to­zá­sok­kal néz szem­be.

En­nél fris­sebb hír, hogy a Go­og­le be­mu­tat­ta Ne­xus One ne­vű okos­te­le­fon­ját, így ko­moly ri­vá­list ál­lít­va az App­le iP­ho­ne ne­vű ké­szü­lé­ké­nek. Te­le­fon­nak ne­vez­ni eze­ket a kis mé­re­tű esz­kö­zö­ket azon­ban ki­csit anak­ro­nisz­ti­kus – akár­csak a gőz­moz­do­nyok ré­gi­es vas­pa­ri­pa el­ne­ve­zé­se –, ugyan­is bár te­le­fo­nál­ni mind­ket­tő­vel le­het, ezek va­ló­já­ban már al­kal­ma­zá­sok fut­ta­tá­sá­ra ki­ta­lált ké­zi szá­mí­tó­gé­pek. Leg­alább­is a fel­hasz­ná­lók ide­jük na­gyobb ré­szé­ben in­kább a ké­szü­lék ze­ne­le­ját­szó­ját, in­ter­ne­tes bön­gé­sző­jét vagy egyéb prog­ram­ja­it hasz­nál­ják. Az iP­ho­ne je­len­leg fu­tó rek­lám­ja nem is rej­ti vé­ka alá, hogy je­len­leg már száz­ezer al­kal­ma­zás kap­ha­tó vagy tölt­he­tő le hoz­zá in­gyen, és min­den bi­zonnyal a Go­og­le plat­form­já­ra is ha­son­ló se­bes­ség­gel ké­szül­nek majd a fej­lesz­té­sek.

És hogy még ár­nyal­tabb le­gyen a kép: az Ama­zon.com is gyárt e-könyv-al­kal­ma­zást az iP­ho­ne-hoz, így a „te­le­fon” le­het akár a sa­ját ma­gun­kat ki­szol­gá­ló, moz­gó könyv­árus bó­dé is. És ezek még csak azok a le­he­tő­sé­gek, ame­lyek be­le sem ke­rül­het­né­nek egy jobb sci-fi­be.

Az aug­men­ted re­a­lity, az­az a ki­ter­jesz­tett va­ló­ság az okos­te­le­fo­nok ka­me­rá­ja ál­tal mu­ta­tott kép és a ki­jel­ző­re an­nak alap­ján ki­raj­zolt in­for­má­ci­ók össze­ol­vasz­tá­sa, ame­lyet a leg­job­ban egy pél­dán ke­resz­tül le­het be­mu­tat­ni: az egyik nagy bú­tor­áru­ház al­kal­ma­zá­sa egy nyi­la­kat áb­rá­zo­ló pa­pír­lap se­gít­sé­gé­vel az üres la­kás ké­pé­re he­lyez­ve je­le­ní­ti meg a ki­vá­lasz­tott bú­tort, így mu­tat­va meg, hogy mi­kép­pen is néz­ne ki a la­kás be­ren­dez­ve. A bú­tor for­ga­tá­sá­hoz pe­dig mind­össze a pa­pír­la­pot kell má­sik hely­zet­be ál­lí­ta­ni.

Va­ló­szí­nű­leg nin­csen olyan pi­a­ci elem­ző, aki azt mon­da­ná, hogy 2010 nem lesz a mo­bil tech­no­ló­gi­ák éve. Az in­ter­net már most át­ala­ku­ló­ban, és az egy­re na­gyobb kép­er­nyők­re tör­té­nő op­ti­ma­li­zá­lás mel­lett egy­re in­kább ége­tő szük­ség lesz ar­ra, hogy a mo­bil esz­kö­zök kis mé­re­tű ki­jel­ző­jé­re is ala­kít­sák a meg­je­le­nést. Az érin­tő­kép­er­nyő pe­dig igen­csak be­ha­tá­rol­ja, hogy mennyi és mi­lyen in­for­má­ció ke­zel­he­tő raj­ta ké­nyel­me­sen. Ez per­sze va­ló­já­ban jó hír, hi­szen a si­ke­res al­kal­ma­zá­sok mind na­gyon egy­sze­rű­ek és könnyen hasz­nál­ha­tók.

Idén már több száz kö­te­tes könyv­tár­ral fo­gunk fel­száll­ni a vil­la­mos­ra, és akár azon zö­työg­ve is gya­ra­pít­hat­juk pár újabb kö­tet­tel. Egész vi­lá­go­kat vág­ha­tunk már zseb­re egy könnyed moz­du­lat­tal.

Nagy Ben­ce


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Az imádkozás nehézségei
Egyházunk egy-két hete
Nem hagy­ják sem a temp­lo­mot, sem az is­ko­lát
Munkaévkezdő elcsendesedés
Keresztutak
Nyíregyházi találkozó
Új ve­ze­tő püs­pö­kük van a len­gyel evan­gé­li­ku­sok­nak
Túr­me­zei Er­zsé­bet Ame­ri­ká­ban
Meg­kez­dő­dött a 2010-es Me­lancht­hon-év
Evangélikusok
Evan­gé­li­kus tu­dó­sí­tó a hí­rek fő­ha­di­szál­lá­sán
„Örök­be­fo­ga­dás” bog­lá­ri mód­ra
Mun­ka­cso­por­tok ala­kul­tak a solt­vad­ker­ti evan­gé­li­kus pres­bi­té­ri­um­ban
e-világ
Zseb­ben hor­dott vi­lág
Jár­jon temp­lom­ba – az in­ter­ne­ten!?
Ara­rát 2009
Keresztény szemmel
Szö­vet­ség az evan­gé­li­u­mért
„Ti vagy­tok er­re a ta­núk”
A Kö­zép­pont fe­lé
Ün­ne­pünk
Is­ten igé­jé­nek lesz kon­junk­tú­rá­ja 2010-ben is!
A hét témája
„A mennye­zet vi­rá­gai”
„Bel­lől arannyas, kü­el ir­gal­mas…”
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Óévi jegy­zet­la­pok
Sé­ta a ba­rokk je­gyé­ben
Mo­gyo­rós tal­lé­rok
A vasárnap igéje
Ki­nek mon­do­tok en­gem?
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Gyermekvár
Ked­ves Gye­re­kek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 03 Zseb­ben hor­dott vi­lág

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster