EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 05 - Egy­há­zi pénz­ügyek – vi­lá­gi meg­kö­ze­lí­tés­ben

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Egy­há­zi pénz­ügyek – vi­lá­gi meg­kö­ze­lí­tés­ben

Te­kin­té­lyes ter­je­del­mű, 1115 ol­da­las szak­köny­vet do­bott pi­ac­ra a múlt év vé­gén a Comp­Lex Ki­adó A köz­pénz­ügyek nagy ké­zi­köny­ve cím­mel.

A gaz­da­sá­gi szak­em­be­rek fi­gyel­mét jog­gal fel­kel­tő köz­pénz­ügyi ké­zi­könyv va­ló­szí­nű­leg kevéssé keltette föl a ka­rá­cso­nyi könyv­vá­sár bő­sé­gé­ben aján­dék után né­ze­lő­dő egy­ház­ta­gok ér­dek­lő­dé­sét, hi­szen a köz­pénz­ügye­ken az át­lag­em­ber mind­össze az ál­la­mi költ­ség­ve­tés­sel kap­cso­la­tos kér­dé­se­ket ér­ti.

Ha a könyv ki­zá­ró­lag az ál­la­mi pénz­ügye­ket tár­gyal­ná, va­ló­szí­nű­leg fe­les­le­ges is len­ne, hogy a ka­rá­cso­nyi ün­nep­kör zá­rá­sát kö­ve­tő­en fel­hív­juk rá egy­há­zi he­ti­lapunk ol­va­só­i­nak fi­gyel­mét. A rend­szer­vál­to­zást kö­ve­tő­en azon­ban az egy­há­zak is ki­lép­tek a szű­ken ér­tel­me­zett hit­éle­ti ka­ran­tén­ból, s szá­mos, ko­ráb­ban ki­zá­ró­lag ál­la­mi-ön­kor­mány­za­ti köz­fel­adat meg­ol­dá­sá­ból vál­lal­nak részt, köz­meg­elé­ge­dés­re, és sok­szor anya­gi-szel­le­mi te­her­bí­rá­suk ha­tá­rán is túl. E köz­fel­ada­tok el­lá­tá­sa so­rán szám­ta­lan te­rü­le­ten érint­kez­nek az ál­la­mi és ön­kor­mány­za­ti szer­vek­kel és ha­tó­sá­gok­kal, így az egy­há­zak is te­kin­té­lyes össze­gű köz­pénzt hasz­nál­nak fel mű­kö­dé­sük so­rán.

Bár ez a tény is­mert az is­ko­lá­kat, sze­re­tet­in­téz­mé­nye­ket mű­köd­te­tő gyü­le­ke­ze­tek, fe­le­ke­ze­tek fe­le­lős tiszt­ség­vi­se­lői számára, már az egy­sze­rű egy­ház­ta­gok kö­ré­ben sem te­kint­he­tő köz­tu­dott­nak. Még ke­vés­bé tá­jé­ko­zott er­ről az egy­sze­rű – fe­le­ke­ze­tek­hez nem kö­tő­dő vagy ezek te­vé­keny­sé­gé­ben ak­tí­van sze­re­pet nem vál­la­ló – ál­lam­pol­gár. Ezért te­kint­he­tő ez a mű hi­ány­pót­ló­nak, mi­vel a szé­les szak­mai köz­vé­le­mény szá­má­ra mu­tat­ja be az egy­há­zak köz­éle­ti sze­rep­vál­la­lá­sá­nak anya­gi for­rá­sa­it, fel­hasz­ná­lá­si cél­ja­it.

A kö­tet több fe­je­zet­ben át­fo­gó­an szól az ál­la­mi és ön­kor­mány­za­ti pénz­ügyek for­rá­sa­i­ról, az adóz­ta­tás rend­sze­ré­ről, a költ­ség­ve­té­si ter­ve­zés, gaz­dál­ko­dás, be­szá­mo­lás el­len­őr­zé­si és in­for­má­ci­ós rend­sze­ré­ről. A ha­zai gya­kor­lat is­mer­te­té­se mel­lett ki­tér az adott té­má­ban kö­ve­tett nem­zet­kö­zi gya­kor­lat­ra, il­let­ve be­mu­tat­ja az eu­ró­pai uni­ós el­já­rá­so­kat is.

Az egyes fe­je­ze­tek­ben meg­je­len­nek ki­egé­szí­tő in­for­má­ci­ó­ként az egy­há­zak köz­pénz­ke­ze­lé­si elő­írá­sai és gya­kor­la­ta is. Az ol­va­só meg­is­mer­ked­het az egy­ház­fi­nan­szí­ro­zás eu­ró­pai mo­dell­je­i­vel és ha­zai gya­kor­la­tá­val, az egy­há­zak költ­ség­ve­tés-ké­szí­té­si és zár­szám­adá­si, va­la­mint el­len­őr­zé­si elő­írá­sa­i­val. A ha­zai el­já­rá­sok be­mu­ta­tá­sa nem­csak ál­ta­lá­nos­ság­ban, ha­nem a ka­to­li­kus, re­for­má­tus és evan­gé­li­kus egy­há­z té­te­les jo­gá­nak is­mer­te­té­sé­vel is meg­tör­té­nik, ezért nem­csak az ér­dek­lő­dő vi­lá­gi szak­em­be­rek, ha­nem az egy­más gya­kor­la­ta iránt ér­dek­lő­dő egy­ház­ta­gok is ha­szon­nal for­gat­hat­ják, il­let­ve ké­zi­könyv­ként hasz­nál­hat­ják.

A ki­ad­vány­ban az egy­há­zi gaz­dál­ko­dás át­te­kin­té­se ter­mé­sze­te­sen in­kább csak ki­egé­szí­tő­nek te­kint­he­tő, ter­je­del­mi­leg mind­össze há­rom-négy szá­za­lé­kot tesz ki. Fon­to­sabb a meg­je­le­nés té­nye. A szak­mai köz­vé­le­mény szá­má­ra e ki­ad­vány se­gít­sé­gé­vel is tu­da­to­sul­hat, hogy a ma­gyar­or­szá­gi egy­há­zak­ban a köz­pén­zek­kel fe­le­lős gaz­dál­ko­dás fo­lyik, az egy­há­zak bel­ső jo­gi elő­írá­sai, va­la­mint a gaz­dál­ko­dá­sért fe­le­lős sze­mé­lyek el­kö­te­le­zett te­vé­keny­sé­ge ga­ran­ci­át je­lent ar­ra, hogy a töb­bek kö­zött ke­resz­tény kö­zös­sé­gek tag­ja­i­tól be­sze­dett adók ter­hé­re is meg­va­ló­su­ló köz­fel­adat-fi­nan­szí­ro­zás ren­de­zett ke­re­tek kö­zött, az eu­ró­pai stan­dar­dok sze­rint fo­lyik.

A ki­ad­vány egy­há­zi vo­nat­ko­zá­sú fe­je­ze­te­it a Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház jo­gá­sza­ként dr. Kő­vá­ri­né dr. Ben­kő Ing­rid és az MEE Or­szá­gos Szám­ve­vő­szé­ké­nek el­nö­ke, dr. Zsu­gyel Já­nos je­gyez­te.

E. É.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Az emmausi úton
Ami­kor rossz dol­gok tör­tén­nek jó em­be­rek­kel
Min­den a menny­ben vég­ző­dik
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
„Kö­rül­ve­szel a sza­ba­du­lás örö­mé­vel”
Köz­ve­tí­tés-elő­ké­szí­tés
Keresztutak
Ki­lenc nyol­cad öku­me­né Mis­kol­con
Az em­ber­hez mél­tó ha­lál
Bá­tor en­ge­del­mes­ség
Egy­re nép­sze­rűbb az El Ca­mi­no
Hid­ro­ló­gi­ai je­len­ség le­írá­sa Já­nos evan­gé­li­u­má­ban
Is­ten­tisz­te­let Szar­va­son…
…és Uraiújfaluban
Öku­me­ni­kus csa­pat­mun­ka
Evangélikusok
Déli harangszó Pencről
e-világ
Egy­há­zi pénz­ügyek – vi­lá­gi meg­kö­ze­lí­tés­ben
Eső előtt fel­hő
Hi­bás nap­tá­rak­kal küzd a szerb egy­ház a ha­mi­sí­tók el­len
Keresztény szemmel
Hol az össze­füg­gés?
Csa­li
So­kak nek­ro­lóg­ja
El­fog­lalt pa­pok vi­gasz­ta­lá­sa
evél&levél
Szín­ház­lá­to­ga­tás Bu­da­pes­ten
Hatvani hírverés
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Kéz­zel írt Új­testamentum
Kö­zel­kép Vis­ky And­rás­ról
A ma­gyar kul­tú­ra he­te a Ben­ká­ban
Egy-két mon­da­tos áhí­ta­tok
Oros­há­zi Köl­csey-ver­seny
Mit ad Is­ten?
A Bo­lya­i­ak
Őr­al­ja­bol­dog­fal­va re­for­má­tus erőd­temp­lo­ma
Na­ran­csos sze­let
A vasárnap igéje
Is­ten sze­mé­ben ked­ves kö­vek­ről
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Gyermekvár
Ked­ves Gye­re­kek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 05 Egy­há­zi pénz­ügyek – vi­lá­gi meg­kö­ze­lí­tés­ben

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster