EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 05 - Eső előtt fel­hő

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Eső előtt fel­hő

A gyors in­ter­net-hoz­zá­fé­rés las­san kez­di be­ke­be­lez­ni a hor­doz­ha­tó meg­haj­tók pi­a­cát.

Bi­zo­nyá­ra a leg­több ol­va­só em­lék­szik még a 3,5 hü­vely­kes flo­pi­le­me­zek­re, ame­lye­ken 1,44 MB ada­tot le­he­tett hoz­ni-vin­ni. So­kan tí­zes do­bo­zok­kal jár­tak, és töb­bek kö­zött a RAR ne­vű tö­mö­rí­tő­prog­ram­mal szab­ták egy­for­ma mé­re­tű­re a ter­je­del­me­sebb ada­to­kat, ame­lyek az­tán pont ki­töl­töt­ték a le­me­ze­ken lé­vő te­rü­le­tet. A nagy ka­pa­ci­tá­sú flo­pik he­lyett vé­gül az új­ra­ír­ha­tó CD-k ter­jesz­tet­ték ki a mé­ret­kor­lá­tot, mos­ta­ná­ban pe­dig a pend­rive-ok kor­sza­kát él­jük, ami­kor egy kulcs­tar­tó­nyi mé­re­tű, flash­me­mó­ri­át tar­tal­ma­zó esz­közt kell csak rá­dug­ni a szá­mí­tó­gép USB-csat­la­ko­zó­já­ra, hogy utá­na 1, 2, 4, 8 vagy 16 GB adat­tal sé­tál­jon to­vább az, aki­nek er­re van szük­sé­ge.

Mind­eköz­ben azon­ban az adat­hor­do­zás alap­ja nem vál­to­zott: egy kéz­zel fog­ha­tó, elekt­ro­ni­kus kü­tyü kell ah­hoz, hogy az ada­tok egyik hely­ről a má­sik­ra jus­sa­nak. Per­sze le­het trük­kök­höz is fo­lya­mod­ni: ki­sebb anya­go­kat el tu­dunk kül­de­ni sa­ját ma­gunk­nak e-mail­ben, ame­lyet a má­sik szá­mí­tó­gé­pen töl­tünk le, de a ta­pasz­tal­tab­bak akár sa­ját szer­ver­ként is be­ál­lít­hat­ják ott­ho­ni ma­si­ná­ju­kat, ame­ly­re az­tán más­hon­nan csat­la­koz­nak. Min­den­eset­re ez már az ada­tok hor­do­zá­sá­nak esz­köz­men­tes vál­to­za­ta, az in­for­má­ció ugyan­is már csak va­la­hol az in­ter­ne­ten ta­lál­ha­tó meg.

Már ré­geb­ben ke­rült a fi­gye­lem kö­zép­pont­já­ba a clo­ud com­pu­t­ing, az­az a szá­mí­tá­si fel­hő. Ez az in­for­ma­ti­kai ki­fe­je­zés olyan szol­gál­ta­tá­so­kat ta­kar, ame­lyek­nél a sa­ját szá­mí­tó­gé­pünk­re már csak az a fel­adat há­rul, hogy va­la­me­lyik in­ter­ne­tes szer­ver­hez csat­la­koz­zon, a prog­ra­mok azon fut­nak, és az ada­tok is ott tá­ro­lód­nak. Il­let­ve azért, hogy biz­ton­sá­gos le­gyen, egy­szer­re több szer­ve­ren. És mi en­nek a leg­kéz­zel­fog­ha­tóbb elő­nye? Az, hogy egy zseb­ben hor­do­zott adat­tá­ro­ló bár­mi­kor el­ro­mol­hat, és az ada­tok el­vesz­het­nek ró­la. A fel­hő­ben azon­ban egy jó szol­gál­ta­tás olyan ga­ran­ci­á­kat nyújt, ame­lyek­kel ki­zár­ják az adat­vesz­tést.

Ha a Go­og­le tény­ke­dé­sét fi­gyel­jük, ak­kor olyan jö­vő tá­rul elénk, amely­ben min­den prog­ram az in­ter­net­ről fut, a szá­mí­tó­gép ope­rá­ci­ós rend­sze­ré­nek pe­dig nincs más fel­ada­ta, mint hogy meg­te­remt­se a kap­cso­la­tot a há­ló­zat­tal. Ta­valy no­vem­ber óta azon­ban ez már nem utó­pia, ugyan­is be­mu­tat­ták a Go­og­le Ch­ro­me OS-t, amely lé­nye­gét te­kint­ve csak egy bön­gé­sző­be in­teg­rált mun­ka­fe­lü­le­tet ta­kar. Iro­dai prog­ram­cso­mag­ként az in­gye­nes Go­og­le Docs (http://docs.go­og­le.com/) hasz­nál­ha­tó, így in­ter­net-hoz­zá­fé­rés bir­to­ká­ban akár egy ká­vé­zó­ban is tö­ké­le­te­sen le­het mű­köd­tet­ni egy vál­lal­ko­zást.

Ja­nu­ár kö­ze­pe óta pe­dig nem­csak új do­ku­men­tu­mo­kat le­het lét­re­hoz­ni a Go­og­le Docs se­gít­sé­gé­vel, de akár a sa­ját szá­mí­tó­gé­pen lé­vő ada­to­kat is fel le­het töl­te­ni – a Go­og­le eh­hez 1 GB in­gye­nes tár­he­lyet nyújt. A 20 GB mé­re­tű tár­hely egy év­re csak 5 dol­lár, és a ka­pa­ci­tás egé­szen 1 TB-ig nő, ame­lyért éven­te 256 dol­lárt kell fi­zet­ni.

Ezen a pi­a­con azon­ban nem a Goog­le nyújt­ja a leg­jobb szol­gál­ta­tást, ha­nem a Drop­box. A http://drop­box.com cím­ről Win­dows­hoz, Mac­hez és Li­nux­hoz is le­het le­töl­te­ni kli­ens­prog­ra­mot, amely be­épül az ope­rá­ci­ós rend­szer­be. Se­gít­sé­gé­vel olyan vir­tu­á­lis map­pa ke­let­ke­zik a gé­pen, amely­be elég csak be­má­sol­ni a fáj­lo­kat, a rend­szer au­to­ma­ti­ku­san szink­ro­ni­zál­ja azo­kat a szer­ve­ren lé­vő tar­ta­lom­mal.

A Drop­box azon­ban nem­csak a leg­fon­to­sabb ada­tok biz­ton­sá­gos meg­őr­zé­sé­re hasz­nál­ha­tó, ha­nem a map­pá­kat meg is le­het osz­ta­ni ve­le. Alap­ér­tel­me­zet­ten a Pub­lic ne­vű map­pa szol­gál a do­ku­men­tu­ma­ink el­éré­sé­re, míg a Pho­tos egy­faj­ta on-line kép­meg­osz­tót ta­kar, amely au­to­ma­ti­ku­san hoz­za lét­re a fo­tó­al­bu­mot az oda má­solt fel­vé­te­lek­ből.

A szol­gál­ta­tás in­gyen el­ér­he­tő vál­to­za­ta 2 GB tár­he­lyet ad, és két fi­ze­tős cso­mag is kap­ha­tó, ame­lyek 50 és 100 GB-ra nö­ve­lik a tá­rol­ha­tó adat­mennyi­sé­get.

A Drop­box elő­nye két­ség­te­le­nül az, hogy is­me­rős fe­lü­le­ten le­het hasz­nál­ni, hi­szen min­den­ki a szá­má­ra ked­ves fájl­ke­ze­lő­vel tud­ja ke­zel­ni a do­ku­men­tu­ma­it. A szol­gál­ta­tó ter­mé­sze­te­sen a mai kor igé­nye­i­nek meg­fe­le­lő­en sa­ját blog­ján kí­vül a Twit­te­ren és a Fa­ce­boo­kon is kom­mu­ni­kál, de a Vote­box ne­vű sza­va­zó­fe­lü­le­ten is le­het új funk­ci­ó­kat ja­va­sol­ni, és egy kü­lön fü­lön le is kér­dez­he­tők azok, ame­lye­ket már meg­va­ló­sí­tot­tak.

E so­rok író­ja a leg­fél­tet­tebb anya­ga­i­ról a Drop­bo­xon tá­rol biz­ton­sá­gi má­so­la­tot, az adat­vesz­tés ré­me így ke­vés­sé fe­nye­ge­ti. Nem lét­fon­tos­sá­gú do­ku­men­tu­mok­ról van szó, de ki örül­ne an­nak, ha évek óta gyűj­tött pré­di­ká­ci­ói vagy gyü­le­ke­ze­ti nyil­ván­tar­tá­sok vesz­né­nek el egy-egy meg­hi­bá­so­dás mi­att? Eső után ha­szon­ta­lan már a kö­pö­nyeg, de eső előtt még jó hasz­nát ve­het­jük a fel­hő­nek.

Nagy Ben­ce


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Az emmausi úton
Ami­kor rossz dol­gok tör­tén­nek jó em­be­rek­kel
Min­den a menny­ben vég­ző­dik
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
„Kö­rül­ve­szel a sza­ba­du­lás örö­mé­vel”
Köz­ve­tí­tés-elő­ké­szí­tés
Keresztutak
Ki­lenc nyol­cad öku­me­né Mis­kol­con
Az em­ber­hez mél­tó ha­lál
Bá­tor en­ge­del­mes­ség
Egy­re nép­sze­rűbb az El Ca­mi­no
Hid­ro­ló­gi­ai je­len­ség le­írá­sa Já­nos evan­gé­li­u­má­ban
Is­ten­tisz­te­let Szar­va­son…
…és Uraiújfaluban
Öku­me­ni­kus csa­pat­mun­ka
Evangélikusok
Déli harangszó Pencről
e-világ
Egy­há­zi pénz­ügyek – vi­lá­gi meg­kö­ze­lí­tés­ben
Eső előtt fel­hő
Hi­bás nap­tá­rak­kal küzd a szerb egy­ház a ha­mi­sí­tók el­len
Keresztény szemmel
Hol az össze­füg­gés?
Csa­li
So­kak nek­ro­lóg­ja
El­fog­lalt pa­pok vi­gasz­ta­lá­sa
evél&levél
Szín­ház­lá­to­ga­tás Bu­da­pes­ten
Hatvani hírverés
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Kéz­zel írt Új­testamentum
Kö­zel­kép Vis­ky And­rás­ról
A ma­gyar kul­tú­ra he­te a Ben­ká­ban
Egy-két mon­da­tos áhí­ta­tok
Oros­há­zi Köl­csey-ver­seny
Mit ad Is­ten?
A Bo­lya­i­ak
Őr­al­ja­bol­dog­fal­va re­for­má­tus erőd­temp­lo­ma
Na­ran­csos sze­let
A vasárnap igéje
Is­ten sze­mé­ben ked­ves kö­vek­ről
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Gyermekvár
Ked­ves Gye­re­kek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 05 Eső előtt fel­hő

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster