EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 15 - „El kellett mondanom mindezt”

evél&levél

Hozzászólás a cikkhez

„El kellett mondanom mindezt”

Tisz­telt Fő­szer­kesz­tő Úr! Bo­csás­son meg, hogy le­ve­lem­mel za­va­rom. Még 2008 ja­nu­ár­já­ban ír­tam Önök­nek egy le­ve­let, ar­ra ak­kor vá­laszt nem kap­tam. Ez csak meg­jegy­zés, nem szá­mon­ké­rés. De nem­ré­gi­ben, az Evan­gé­li­kus Élet már­ci­us 14-ei szá­má­ban meg­je­lent Pe­li­kán Pál­né bu­da­pes­ti ol­va­sónk le­ve­le. Meg kell val­la­nom, rend­kí­vül fáj­nak az ott le­ír­tak.

Azt meg­ér­tem, hogy szó­szé­ken ne han­goz­za­nak el po­li­ti­kai pár­tok szó­za­tai. De ak­kor, ami­kor meg­en­ge­dett, hogy az ate­is­ták nyíl­tan hang­sú­lyoz­zák, hogy amit az egy­há­zak hir­det­nek, az ha­zug­ság és nép­bu­tí­tás, ak­kor er­re vá­la­szol­ni kell. Kér­dem, hogy le­het ér­vény­te­len­nek mi­nő­sí­te­ni azt a fel­hí­vást, hogy: ne ölj, ne pa­ráz­nál­kod­jál, ne lopj, tisz­telt apá­dat, anyá­dat, sze­resd fe­le­ba­rá­to­dat? (…) Kü­lön­ben lát­hat­juk: üre­sek a temp­lo­mok, te­le van­nak a bör­tö­nök.

Van itt egy má­sik szo­mo­rú meg­ál­la­pí­tás, ame­lyet a püs­pö­ki nyi­lat­ko­zat is alá­tá­maszt. Nem va­ló temp­lom­ba nem­ze­ti zász­ló. Nem tu­dom meg­ér­te­ni, mi­ért kell meg­ta­gad­ni ma­gyar­sá­gun­kat azért, mert egy­ház­ta­gok va­gyunk. Ki­nek áll ez ér­de­ké­ben? Néz­zük meg a ro­mán temp­lo­mo­kat, ott nem­ze­ti szí­nek­kel dí­szí­tik az épü­le­te­ket. Igaz, a ro­má­nok előbb ro­má­nok, az­után let­tek kom­mu­nis­ták vagy más ideo­ló­gi­ák kö­ve­tői.

En­ged­tes­sék meg, hogy meg­kér­dez­zem: ha már fel van­nak há­bo­rod­va egyes lel­ké­szek po­li­ti­zá­lá­sán, mi­ért le­het egy­há­zunk­nak ate­is­ta párt szí­ne­i­ben or­szág­gyű­lé­si kép­vi­se­lő­je? Mi­kor ezt meg­kér­dez­tem egy nyil­vá­nos be­szél­ge­té­sen egyik lel­ké­szi ve­ze­tőnk­től, vá­la­sza a kö­ve­te­ző volt: a szó­ban for­gó lel­kész azért mű­köd­het, mert hí­vei na­gyon sze­re­tik. Ugyan­is mint kép­vi­se­lő több anya­gi ter­mé­sze­tű kér­dés­ben si­ke­re­sen lob­bi­zott a gyü­le­ke­ze­te és az egy­ház ér­de­ké­ben. Te­hát itt van a ku­tya el­ás­va. Te­hát anya­gi ér­dek. (…) Bo­csá­na­tot ké­rek, fő­szer­kesz­tő úr, ez meg­csú­fo­lá­sa Krisz­tus ta­ní­tá­sá­nak! Ezért meg­en­ged­ni, hogy fel­ve­gye a Lu­ther-ka­bá­tot, és az ate­is­ták­kal le­gyen egy tá­bor­ban, ez szé­gyen!

Vissza­tér­ve vá­lasz nél­kül ma­radt le­ve­lem­re: an­nak lé­nye­ge ab­ból ered, hogy az egyik skan­di­náv evan­gé­li­kus egy­ház leg­fel­sőbb ve­ze­té­se meg­sza­vaz­ta, hogy ezen­túl a me­le­gek is le­het­nek lel­ké­szek. Ez­zel kap­cso­lat­ban ír­tam egy sze­rény ész­re­vé­telt, ami­re vá­laszt nem kap­tam. (…) A me­le­gek ügyé­ben egy csen­des meg­jegy­zést kí­vá­nok ten­ni: a Szent­írás­ban az van; „…ha fér­fi a fér­fi­val úgy hál, mint nő­vel szo­kott, ak­kor ha­lál­lal la­kol­jon”. Ezt Krisz­tus fel­kent szol­gá­ja bün­tet­le­nül nem sért­he­ti meg. De ilyen­kor az jut az eszem­be: Uram, bo­csásd meg, nem tud­ják, mit cse­lek­sze­nek! Hi­szem, azon a vég­ső el­szá­mo­lá­son min­den­ki meg­kap­ja mél­tó bün­te­té­sét. El­né­zést ké­rek a za­va­rá­sért, de el kel­lett mon­da­nom mind­ezt.

Erős vár a mi Is­te­nünk!

Ui. Ma­gam­ról csak annyit, nyolc­van­ötö­dik éve­met be­töl­tött pa­raszt­em­ber va­gyok. Éle­tem­ből het­ven­ki­lenc évet ta­nyán él­tem. Ami­kor 45-ben ha­za­jöt­tem, ak­kor el­vé­gez­tem a még lé­te­ző négy pol­gá­rit. Az­után él­tem a ma­gam pa­rasz­ti éle­tét. Azt is el kell mon­da­nom, 2009 ok­tó­be­ré­ben ün­ne­pel­tük há­zas­sá­gunk hat­va­na­dik év­for­du­ló­ját. Van há­rom uno­ka, és né­hány he­te szü­le­tett meg a nyol­ca­dik déd­uno­ka. Mind­ez nem a mi ér­de­münk, hi­szen Is­ten aján­dé­ka. Mi­vel gyar­ló em­ber va­gyok, az ő sor­suk mi­att so­kat ag­gó­dom. Tisz­tá­ban va­gyok az­zal, hogy a mi sem­mit­te­vé­sünk ká­ros le­het az ő jö­vő­jük­re. Amit a gyar­ló em­ber el­mu­laszt, amit ne­ki kell el­vé­gez­ni, azt Is­ten nem vég­zi el he­lyet­tünk. Ő meg­ad­ta a le­he­tő­sé­get! Ha nem tesszük, ma­gunk­ra ves­sünk!

Czi­ko­ra La­jos (Oros­há­za)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Idős­ko­ri kí­sér­té­sek
Isten és te
Üdí­tő üze­net ne­héz idők­ben
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
So­mogy-za­lai „ke­reszt­út”
Meghosszabbított ba­jor–ma­gyar partner­szer­ző­dés
Me­visz-pas­sió
Pro­tes­táns egy­ház­ze­ne Ta­pol­cán
Keresztutak
Össze­han­golt erdélyi egy­há­zi át­vi­lá­gí­tás és kö­zel­múlt­ku­ta­tás
Köz­biz­ton­sá­got ja­ví­tó imák
Egy­mil­lió lá­to­ga­tót várnak lepelnézőbe
Evangélikusok
Tor­na és áhí­tat
Egy bé­kés­csa­bai pres­bi­ter arc­ké­pe
e-világ
Tip­pek a Go­og­le bön­gé­sző­jé­hez
Keresztény szemmel
Áp­ri­lis
El­vet­te re­mény­te­len­sé­ge­met
Át­kö­tés az M6-os­ról az M24-es­re
Az ál­do­za­tok igaz­sá­ga
A hét témája
A Szé­che­nyi-kas­tély Nagy­cen­ken
Döb­ling rá­csos ab­la­ka
evél&levél
„El kellett mondanom mindezt”
Kinek áll a zászló?
„Van, akinek bántja a szemét…?”
„Em­be­re­ket akar­tam Jé­zus­hoz se­gí­te­ni” – Vér­tes­sy Ru­dolf (1929–2010)
Zeng­jen e ha­rang sza­va…
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Ér­ték­men­tés – se­lej­te­zés he­lyett
A sze­re­tet­szol­gá­lat legna­gyobb eu­ró­pai vállal­ko­zó­ja
Gyó­gyí­tó sza­vak
Mer­kúr a ko­ra es­ti égen
„Tá­jolt” a Tra­gé­dia
A vasárnap igéje
Élet – ha­lál – szü­le­tés – szün­te­len
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Gyermekvár
Ked­ves Gye­re­kek!
Cantate
Győ­zel­met vet­tél, ó, Fel­tá­ma­dott!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 15 „El kellett mondanom mindezt”

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster