EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 15 - Tip­pek a Go­og­le bön­gé­sző­jé­hez

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Tip­pek a Go­og­le bön­gé­sző­jé­hez

A Go­og­le bön­gé­sző, a Ch­ro­me egy­re nép­sze­rűbb. A szim­pa­ti­kus szoft­ver­hez adunk most né­hány tip­pet, ame­lyek­kel még job­ban ki­hasz­nál­hat­juk a ben­ne rej­lő le­he­tő­sé­ge­ket.

A Net App­li­ca­tions elem­ző­cég sze­rint je­len­leg kö­zel hat szá­za­lé­kunk hasz­nál­ja a Ch­ro­me-ot, de a web­tu­da­to­sabb fel­hasz­ná­lók kö­ré­ben há­rom­szor ek­ko­ra ré­sze­se­dést tud­hat ma­gá­é­nak a szoft­ver.

Egy bön­gé­sző nö­ve­ke­dé­sé­nek leg­fon­to­sabb ele­me a Fi­re­fox be­rob­ba­ná­sa óta az, hogy min­den­fé­le ki­ter­jesz­té­sek­kel gya­kor­la­ti­lag kor­lát­la­nul tud­juk nö­vel­ni a funk­ci­o­na­li­tást. Hi­á­ba gyors egy bön­gé­sző, hi­á­ba tud száz dol­got, a sza­ba­don bő­vít­he­tő­ség – a száz­egye­dik funk­ció – ma már szin­te kö­te­le­ző.

Bár a Go­og­le Ch­ro­me-ba már igen ré­gen a Fi­re­fox­hoz ha­son­ló ki­ter­jesz­té­se­ket le­het te­le­pí­te­ni, so­kan ez­zel még min­dig nin­cse­nek tisz­tá­ban. De még a bő­vít­he­tő­sé­get is­me­rők kö­zül sem min­den­ki tud­ja, me­lyek is az alap­ve­tő­en fon­tos Ch­ro­me-ki­ter­jesz­té­sek. Eb­ben pró­bá­lunk most se­gí­te­ni.

Rek­lá­mok ki­szű­ré­se

Ab­ban a vi­lág­ban, ahol a web­ol­da­la­kon szin­te min­den má­so­dik kép rek­lám, rög­tön kezd­jük is egy rek­lám­szű­rő fel­te­le­pí­té­sé­vel. A Fi­re­fox­ban is nép­sze­rű hir­de­tés­szű­rő meg­ol­dá­sok a Ch­ro­me-ban saj­nos kis­sé ko­moly­ta­la­nul mű­köd­nek: a rek­lá­mok le- és be­töl­tőd­nek, ez­után az AdTh­wart ki­ter­jesz­tés csak el­rej­ti őket. Így pél­dá­ul a for­gal­mi kor­lá­tos mo­bil­ne­te­se­ket egy­ál­ta­lán nem se­gí­ti a meg­ol­dás: az adat­for­ga­lom nem csök­ken. Az él­mény kor­lát­lan net­tel sem az iga­zi, hi­szen előbb be­ug­rik mind­egyik hir­de­tés. Hoz­zá kell gyor­san ten­nem: ez nem a ki­ter­jesz­té­sek, ha­nem a bön­gé­sző hi­bá­ja, de a fej­lesz­tők ál­lí­tó­lag már dol­goz­nak raj­ta. Ad­dig is a sem­mi­nél min­den­kép­pen jobb, ha te­le­pít­jük az AdTh­wart ki­ter­jesz­tést.

Ér­te­sí­tés az új e-mai­lek­ről

A bön­gé­szés után a má­so­dik leg­fon­to­sabb te­rü­let a le­ve­le­zés. Va­ló­szí­nű­sít­he­tő, hogy a Go­og­le bön­gé­sző­jét hasz­ná­lók je­len­tős ré­sze egy­ben Gmail-fel­hasz­ná­ló is – ne­kik aján­lom a Go­og­le Le­vél­fi­gye­lő ne­vű bő­vít­ményt. Ez diszk­ré­ten, de ha­tá­ro­zot­tan – és nem utol­só­sor­ban gyor­san – jel­zi, ha új e-mail ér­ke­zik a Gmail-fi­ó­kunk­ba. Csu­pán ennyit tud, de ezt üzem­biz­to­san. Ha­son­ló fi­gyel­mez­te­tőt ta­lál­ha­tunk a Go­og­le nap­tá­rá­hoz és a nem­rég be­in­dí­tott Buzz/Zümm szol­gál­ta­tás­hoz is.

Fa­ce­book – már egy­mil­lió magyar hasz­nál­ja

A bön­gé­szés-le­ve­le­zés pá­ros mö­gött egy­re több in­ter­ne­te­ző­nél a kö­zös­sé­gi ol­da­lak hasz­ná­la­ta, azon be­lül is a fa­ce­boo­ko­lás a leg­nép­sze­rűbb. Mi­vel a ma­gyar Fa­ce­book-hasz­ná­lók szá­ma ép­pen a he­tek­ben lép­te át az egy­mil­li­ós lé­lek­ta­ni ha­tárt, alig­ha­nem egy­re fon­to­sabb lesz a Fa­ce­book for Go­og­le Ch­ro­me ne­vű ki­ter­jesz­tés. A nem hi­va­ta­los plu­gin­nal gyor­san kéz­nél van a fa­ce­boo­kos üze­nő­fal és az élő hír­fo­lyam. Emel­lett az ol­da­lon be­lü­li ese­mé­nyek­ről szó­ló ér­te­sí­té­se­ket is meg­kap­juk – ak­kor is, ha ép­pen egyik fül­ben sincs meg­nyit­va a kö­zös­sé­gi site. Ter­mé­sze­te­sen sa­ját ál­la­pot­üze­ne­tün­ket is fris­sít­het­jük a ki­ter­jesz­tés­ből, a Fa­ce­book meg­nyi­tá­sa nél­kül.

Friss idő­já­rá­si ada­tok

Ahogy a hír­adók után is so­kan meg­vár­ják az idő­já­rás-je­len­tést, bön­gé­sző­jük­ben is so­kan sze­re­tik lát­ni a nap­ra- vagy in­kább perc­rek­ész hely­zet­je­len­tést és elő­re­jel­zést. En­nek meg­je­le­ní­té­sé­re a Go­og­le Ch­ro­me-ban ta­lán a leg­jobb mód­szer az Ani­Weat­her ne­vű ki­ter­jesz­tés te­le­pí­té­se. Az ins­tal­lá­lás után rög­tön ka­punk egy be­ál­lí­tá­si ab­la­kot. Itt elő­ször is te­ker­jünk ki­csit lej­jebb, majd vál­toz­tas­suk meg a Fah­ren­hei­tet Cel­si­us­ra, a mér­föld per órát km/h-ra.

Ez­után ad­juk meg he­lyün­ket! A vá­lasz­ték igen ér­de­ke­sen épül fel. Bé­kés­csa­ba és Győr pél­dá­ul nem vá­laszt­ha­tó, de a jó­val ki­sebb Oros­há­zát min­den to­váb­bi nél­kül meg­ta­lál­juk. Pró­ba-sze­ren­cse ala­pon ír­juk be a te­le­pü­lé­sün­ket, majd – ha er­re nem ka­punk ered­ményt – a leg­kö­ze­leb­bi na­gyobb vá­ros ne­vét, va­la­me­lyik biz­to­san be­jön. Jó tud­ni: le­het, hogy a „Kecs­ke­mét”-re sem­mit nem kapunk, de még min­dig meg­éri ki­pró­bál­ni úgy, hogy „kecs­ke­met”. (Eb­ben a konk­rét eset­ben pél­dá­ul mű­köd­ni is fog az ap­ró trükk.) A te­le­pü­lés meg­adá­sa után van még né­mi egy­ér­tel­mű be­ál­lí­tás, at­tól füg­gő­en, hogy pon­to­san mi­lyen idő­já­rá­si ada­to­kat is sze­ret­nénk lát­ni. Ez­után a cím­sor mel­lett meg­bú­jó ikon a be­ál­lí­tott te­le­pü­lé­sen lé­vő ak­tu­á­lis hely­ze­tet/hő­fo­kot mu­tat­ja.

Ha­tár­idő­nap­ló,

fel­adat-nyil­ván­tar­tó

Mit sem ér a ha­tár­idő­nap­ló, ha el­fe­lejt­jük meg­néz­ni. Egy­sze­rű em­lé­kez­te­tők be­ál­lí­tá­sá­hoz jön jól a Re­mind­Me, amely­be egy­sze­rű­en be­ír­juk a meg­jegy­zen­dőt, be­ál­lí­tunk ne­ki egy idő­pon­tot, és már el is fe­lejt­het­jük az ese­ményt, hi­szen a bön­gé­szőnk majd úgy­is je­lez. A ki­ter­jesz­tés ar­ra is le­he­tő­sé­get ad, hogy a be­írt ese­ményt gyor­san át­vi­hes­sük a Go­og­le nap­tár­ba, így az­tán min­den fe­lü­let egy­szer­re ri­aszt majd, ga­ran­tál­tan nem ma­ra­dunk le sem­mi­ről.

A ki­ter­jesz­té­sek te­le­pí­té­sé­hez a Google Ch­ro­me bön­gé­sző­ből nyis­suk meg az aláb­bi web­he­lyet, majd ke­res­sünk a cikk­ben ki­emelt ne­vük­re! https://ch­ro­me.go­og­le.com/ex­ten­sions

Ba­logh Csa­ba


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Idős­ko­ri kí­sér­té­sek
Isten és te
Üdí­tő üze­net ne­héz idők­ben
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
So­mogy-za­lai „ke­reszt­út”
Meghosszabbított ba­jor–ma­gyar partner­szer­ző­dés
Me­visz-pas­sió
Pro­tes­táns egy­ház­ze­ne Ta­pol­cán
Keresztutak
Össze­han­golt erdélyi egy­há­zi át­vi­lá­gí­tás és kö­zel­múlt­ku­ta­tás
Köz­biz­ton­sá­got ja­ví­tó imák
Egy­mil­lió lá­to­ga­tót várnak lepelnézőbe
Evangélikusok
Tor­na és áhí­tat
Egy bé­kés­csa­bai pres­bi­ter arc­ké­pe
e-világ
Tip­pek a Go­og­le bön­gé­sző­jé­hez
Keresztény szemmel
Áp­ri­lis
El­vet­te re­mény­te­len­sé­ge­met
Át­kö­tés az M6-os­ról az M24-es­re
Az ál­do­za­tok igaz­sá­ga
A hét témája
A Szé­che­nyi-kas­tély Nagy­cen­ken
Döb­ling rá­csos ab­la­ka
evél&levél
„El kellett mondanom mindezt”
Kinek áll a zászló?
„Van, akinek bántja a szemét…?”
„Em­be­re­ket akar­tam Jé­zus­hoz se­gí­te­ni” – Vér­tes­sy Ru­dolf (1929–2010)
Zeng­jen e ha­rang sza­va…
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Ér­ték­men­tés – se­lej­te­zés he­lyett
A sze­re­tet­szol­gá­lat legna­gyobb eu­ró­pai vállal­ko­zó­ja
Gyó­gyí­tó sza­vak
Mer­kúr a ko­ra es­ti égen
„Tá­jolt” a Tra­gé­dia
A vasárnap igéje
Élet – ha­lál – szü­le­tés – szün­te­len
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Gyermekvár
Ked­ves Gye­re­kek!
Cantate
Győ­zel­met vet­tél, ó, Fel­tá­ma­dott!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 15 Tip­pek a Go­og­le bön­gé­sző­jé­hez

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster