EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2011 - 05 - Evan­gé­li­kus szív­vel

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

Evan­gé­li­kus szív­vel

A je­ru­zsá­le­mi ke­reszt je­gyé­ben lesz lu­the­rá­nus egyhá­zi ta­lál­ko­zó Drez­dá­ban

A keresztény ikonográfiában jeruzsálemi keresztnek nevezett szimbólum Krisztus öt sebére utal. E kép jegyében rendezik meg június 1. és 5. között a 33. evangélikus egyházi napokat (Kirchentag) Drezdában. A kétévente esedékes egyházi napok a Német Szövetségi Köztársaság történetének több mint hatvan éve során példátlan népszerűségre tettek szert. A többnapos, számos spirituális, evangélizációs, társadalmi és kulturális eseményt magában foglaló rendezvénysorozat a német evangélikusság minden korosztályát megmozgatja. Mivel az egyházi napokat több tízezer hazai és külföldi érdeklődő látogatja, a sorozat nem marad belterjes evangélikus ügy, a rendezvényeknek helyet adó helyi közösséget sem hagyja közömbösen, így valódi társadalmi eseménnyé válik, sőt a vendéglátó tartomány, valamint az ország vezető politikusai is igyekeznek részvételükkel javítani népszerűségükön.

Az egyházi napok alapvetően a laikus egyháztagok mozgalma, fő célja az evangélikus keresztények összegyűjtése, hitük erősítése, társadalmi felelősségükre ébresztése és ökumenikus elkötelezettségük erősítése. Ennek érdekében a tudományos, a gazdasági, a politikai élet személyiségei folytatnak fórumbeszélgetéseket, illetve tartanak bibliaórákat, miközben minden résztvevő hangot adhat személyes tapasztalatának és véleményének. A vendégek hivatásos és amatőr művészek kulturális programjain is részt vehetnek. Az érdeklődést és az aktivitást érzékelteti, hogy a részvevők mintegy fele (több mint 40 ezer fő) aktívan alakítja az egyházi napok programját.

Egy ilyen monstre rendezvénysorozat megszervezése természetesen nem maradhat lelkes amatőrök ügye, így az előkészületek több síkon is hónapok óta gőzerővel folynak. A helyszín, az időpont és a jelmondat meghatározását követően kezdődik meg az események összegyűjtése és felosztása a különböző helyszínek között. A szervezést mintegy száz főállású alkalmazott végzi, munkájukat – különösen a lebonyolítás alatt – ötezer önkéntes segíti. Fáradozásukat nem koronázná siker, ha a rendezvényt nem támogatná a vendégeknek szállást adó, őket útbaigazító helyi lakosok tömegének önzetlen segítsége és aktivitása.

A több tízezer látogató természetesen nemcsak pezsgést és hangulatot visz a helyszínre, hanem jelentős környezetterhelést is okoz. Az egyházak társadalmi felelősségének tudatosodásával az utóbbi időben egyre erősödik a környezeti gondok iránti érzékenység, így a drezdai egyházi napok ezen a téren is példamutatóak kívánnak lenni. Míg a legutóbbi, brémai evangélikus egyházi napok ötezer tonna szén-dioxid kibocsátásával jártak, s ennyivel rontották az éghajlati feltételeket, a drezdai egyházi napokat éghajlatsemleges módon kívánják megrendezni.

Ennek érdekében a rendezvény 2007-ben megszerezte az EMAS környezetvédelmi minősítést is, így a részvevők közlekedtetése, ellátása során a káros környezetterhelést (energia- és anyagfelhasználást, hulladékkibocsátást) minimálisra szorítják, erre vonatkozóan számtalan akciót indítanak. A résztvevők ellátásánál helyi élelmiszereket használnak fel, az egyszer használatos evőeszközöket száműzték, a vendégek mozgatásánál tömegközlekedést alkalmaznak (a belépő egyben ingyenes közlekedési jegy is), a helyszínek közötti mozgáshoz kerékpárokat biztosítanak, stb.

A rendezvényeket vendégül látó Drezda talán a magyarok által leginkább ismert német város. A hetvenes években mintegy ötezer fős magyar vendégmunkás-kolónia volt itt, így sokak életre szóló ismereteket és élményeket szerezhettek Szászország fővárosában. (Talán az sem véletlen, hogy a drezdai főpolgármester 2008 óta Helma Ulrike Orosz.)

Sokan turistaként is ismerhetik a várost, hiszen a nyolcvanas évek végéig nem volt elérhetetlen álom egy magyar család számára, hogy részt vegyen egy „Drezda és a szász Svájc” körutazáson.

A háborús pusztítás nyomait hosszú ideig viselő Drezda azonban mára gyökeresen megújult. Elég a Frauenkirche (Miasszonyunk evangélikus templom) közadakozásból korhűen felépített épületére gondolni vagy a belvárosi számtalan hotelre, kulturális és konferenciaépületre, melyek eltüntették az évtizedekig üresen álló foghíjtelkeket. Így a 33. drezdai evangélikus egyházi napok nemcsak a német evangélikusság ünnepi alkalmán való részvétel lehetőségét kínálják, hanem sokak számára az évtizedekkel korábban szerzett élményekre való emlékezésre, a mával való összevetésre is módot adnak.

A 33. drezdai evangélikus egyházi napok jelmondata egyébként: „…ott lesz a szíved is.” A közismert ige a Hegyi beszédből származik. A mondat egésze így szól: „Mert ahol a kincsed van, ott lesz a szíved is.” (Mt 6,21)

Aki számára a jeruzsálemi kereszt kincse túl kemény üzenet, vigasztalódhat az ég felé fordított kézfejekből formázott szívnek – Krisztus végtelen szeretetére és az egyházi napok jelmondára utaló – szimbólumával.

Zsugyel János


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Oratio ˝cumenica
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Egy megpróbált, de Isten által vezetett élet
A világítótorony
A kettős mérce problematikája
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Vers, dal, kép a magyar kultúra napján
Két bombázó ára
Bővül a gyülekezetimunkatárs-képzés Kelet-Magyarországon
Keresztutak
Protestáns ünnep-előkészület
(F)elolvasott istentiszteletek
e-világ
Katonás példa
A hét témája
Ezerarcú Indonézia – világvallások a vulkánok földjén
Nagyító alatt a magyar médiatörvény
„Határozott magyar érdekképviselet alakul ki”
Nyitott kapuk
evél&levél
A Himnusz az iskolában
Közlemények, nyilatkozatok
Ima­hét­zár­ta
EU-állásfoglalás készül a vallásszabadságról
Hagyatékgondozók
Szvorák Katalin előadóművész a Tinódi-lant idei kitüntetettje
A közelmúlt krónikája
Londoni köszöntő
E heti Luther-idézet
Semper reformanda
Kultúrkörök
Evan­gé­li­kus szív­vel
A zene hatalma
A kétszáz éve született talentum
Liszt-gyöngyszemek lemezeken
Honterus-emlékhelyek
A vasárnap igéje
Mindent Jézusról
Gyermekvár
Seregély
Humorzsák
Kedves Gyerekek!
Cantate
Dicsőült helyeken, mennyei paradicsomban
„A nagyvilág létével énekel…” (Új ének 191/3.)
Égtájoló
Ne csak csütörtököt mondjunk…
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2011 05 Evan­gé­li­kus szív­vel

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster