EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2011 - 05 - Liszt-gyöngyszemek lemezeken

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

Liszt-gyöngyszemek lemezeken

A magyar lemezkiadás számára mindig fontos volt Liszt Ferenc műveinek gondozása. Az 1980-as évek végén, a Hungaroton fénykorában harmincöt-negyven Liszt-felvétel közül válogathattak a zenekedvelők. A lemezfogyási statisztikák a kilencvenes évek elejéig tükrözik a magyar vásárlók ízlésvilágát, ezután a Hungaroton vetélytársai is megerősödtek, s összesített kimutatások már nem készülhettek.

A régi számadatokat böngészve kiderül, hogy az élen a népszerűbb művek álltak: a Szegedi Szimfonikus Zenekarral felvett Magyar rapszódiák majd százezer példányban kelt el. Ezt követte az Esztergomi mise 1976-os felvétele, ebből félszázezer példány talált gazdára. A toplista harmadik helyén a szimfonikus költeményeket tartalmazó összeállítás állt. A Les préludes-öt, az Orpheust és Tassót magába foglaló, 1983-ban készült korongon a Magyar Állami Hangversenyzenekart Ferencsik János vezényelte.

A több tízezer, netán a százezer eladott példány manapság a könnyűzenei slágerlistákon is előkelő helyezést érne, de ne feledjük, hogy akkortájt a zenebarátok a hangversenytermeket is jobban látogatták, s a karácsonyi ajándékok között is előkelő helyen álltak a klasszikus hanghordozók. Az államilag támogatott árak miatt a külföldi turisták is előszeretettel vásárolták a magyar lemezeket.

Nagy népszerűségnek örvendtek itthon és külföldön is a Liszt-albumok. A magyar Liszt-kiadás egyik legsikeresebb darabja a Krisztus-oratórium. Az 1970-ben készült felvételen az Állami Hangversenyzenekart és a Budapest Kórust Forrai Miklós vezényelte, és a lemezen olyan híres énekesek hallhatók, mint Sólyom-Nagy Sándor vagy a fiatalon elhunyt, kivételes technikájú lírai tenor, Réti József. Forrai egyébként nagyon sokat tett a magyar zeneszerző népszerűsítéséért, 1973-ban újraszervezte a Liszt Társaságot, amelynek főtitkári tisztét is ellátta 1991-ig.

A Krisztus-oratóriumot később, a nyolcvanas években Doráti Antal is lemezre vette, s a Budapest Kongresszusi Központban adott koncerten is a nagyközönség elé állt vele. A nagynevű előadók ellenére azonban e lemez soha nem érte el az első album népszerűségét.

A Szent Erzsébet legendája oratóriumot ugyancsak kétszer vették fel. Az első, a hetvenes években készült kiadványon a Szlovák Filharmónia Ének- és Zenekarát Ferencsik János dirigálja, a második előadás Joó Árpád nevéhez fűződik. A karmester jelentős nemzetközi karrierrel a háta mögött 1985-ben vezényelte a művet, s a már bevált közreműködőkkel, az Állami Hangversenyzenekarral és a Budapest Kórussal dolgozott együtt, a főszerepet Marton Éva énekelte. A lemez sikere nyomán a következő évben újabb feladatot kapott, a szimfonikus költeményeket vette fel hét lemezre.

A nemzetközi szakmai közvélemény is nagyra értékelte a kiadványokat. A legtöbb elismerést Forrai Krisztus-oratóriuma kapta: 1971-ben a Francia Nemzeti Hanglemez-akadémia, egy évre rá a Charles Cros Akadémia nagydíjaival, 1977-ben pedig a Ritmo spanyol hanglemezszaklap zenekritikusai által odaítélt Az Év Lemeze díjjal tüntették ki. A Réti József és Jámbor László közreműködésével készült Zsoltárok kiadványnak 1969-ben odaítélték a Francia Nemzeti Hanglemez-akadémia és a Charles Cros Akadémia nagydíjait. A Ferencsik-féle Szent Erzsébet legendája a Francia Nemzeti Hanglemez-akadémia nagydíjával (1974), valamint a Nemzetközi Liszt Ferenc-hanglemez nagydíjjal (1975) büszkélkedhetett.

A saját kiadású lemezek mellett licenckiadványok is bővítették a választékot, a Magyar rapszódiák Cziffra György tolmácsolásában szép sikert aratott itthon is. Cziffra Györgyöt Liszt egyik leghitelesebb tolmácsolójaként tartották számon, neve összeforrott a nagy zeneköltővel, de emigrálása után korábbi lemezeit ritkán adták ki, szülőhazájában sokáig hallgattak róla. A jég 1970-ben tört meg, amikor a Szerelmi álmok című magyar–szovjet filmprodukcióban Cziffrának a már kinn készült felvételeit használták. Ezután régi lemezei is a boltokba kerültek, s a budapesti közönség koncerten is tapsolhatott játékának.

A kilencvenes években a klasszikushanglemez-gyártás átállt a kompaktlemezre (CD). A kínálat szerencsére nem csökkent, ha Liszt műveit keressük, ma is félszáz CD közül választhatunk. Az évforduló kapcsán új felvételek is napvilágot látnak, a zenekedvelők örömére ismét megjelenik a már klasszikusnak tartott Krisztus-oratórium lemeze is.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Oratio ˝cumenica
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Egy megpróbált, de Isten által vezetett élet
A világítótorony
A kettős mérce problematikája
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Vers, dal, kép a magyar kultúra napján
Két bombázó ára
Bővül a gyülekezetimunkatárs-képzés Kelet-Magyarországon
Keresztutak
Protestáns ünnep-előkészület
(F)elolvasott istentiszteletek
e-világ
Katonás példa
A hét témája
Ezerarcú Indonézia – világvallások a vulkánok földjén
Nagyító alatt a magyar médiatörvény
„Határozott magyar érdekképviselet alakul ki”
Nyitott kapuk
evél&levél
A Himnusz az iskolában
Közlemények, nyilatkozatok
Ima­hét­zár­ta
EU-állásfoglalás készül a vallásszabadságról
Hagyatékgondozók
Szvorák Katalin előadóművész a Tinódi-lant idei kitüntetettje
A közelmúlt krónikája
Londoni köszöntő
E heti Luther-idézet
Semper reformanda
Kultúrkörök
Evan­gé­li­kus szív­vel
A zene hatalma
A kétszáz éve született talentum
Liszt-gyöngyszemek lemezeken
Honterus-emlékhelyek
A vasárnap igéje
Mindent Jézusról
Gyermekvár
Seregély
Humorzsák
Kedves Gyerekek!
Cantate
Dicsőült helyeken, mennyei paradicsomban
„A nagyvilág létével énekel…” (Új ének 191/3.)
Égtájoló
Ne csak csütörtököt mondjunk…
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2011 05 Liszt-gyöngyszemek lemezeken

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster