EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2011 - 05 - A Himnusz az iskolában

evél&levél

Hozzászólás a cikkhez

A Himnusz az iskolában

A magyar kultúra napját január 22-én ünnepeljük, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon vetette papírra nemzeti imádságunkká vált költeményét, a Himnuszt.

Van-e ember e hazában, aki ne ismerné ezt a fohászt? Van-e ember, aki ne tudná énekelni? Van-e olyan iskola ma Magyarországon, ahol nem tanítják, és nem adják fel kötelezően memoriterként is megtanulni? Elolvasni és beszélni róla ugyanis nem elég. Csak azok a költemények épülnek be teljesen a szívünk mélyébe, amelyeket kívülről, könyv nélkül is tudunk.

Nagyanyáink, nagyapáink sok verset még hetven-nyolcvan éves korukban is fejből idéztek. Palatáblával vagy egyetlen irkával mentek iskolába, így járták ki a kötelező hat elemit. Tankönyvük sem igen volt. Viszonylag keveset tanultak, de azt nagyon alaposan. Manapság sokkal több és színesebb a tananyag, a tanár számtalan tankönyvből választhat, egyre bővebb a kínálat. Szerencsére vannak igen jól használható, sok illusztrációval, színes képekkel gazdagított kiadványok is.

Nemzeti imádságunkkal a diákok először az általános iskola alsó tagozatában, negyedik osztályban találkoznak. Ekkor kötelező belőle megtanulni nyolc sort, vagyis az első strófát. Másodszorra hetedik osztályban tananyag ismét, Vörösmarty Szózatával együtt. Emlékeim szerint a hatvanas években én is hetedikesként tanultam meg kívülről az egész verset, mert kötelezően feladták.

Mikor magyartanár lettem, először szakközépiskolában, majd gimnáziumban tanítottam. Másodikban (ma tizedik évfolyam) én is számon kértem memoriterként is. A Himnusz és a Szózat megtanítása mindig is előírás, „törzsanyag” volt a tanár számára. Nem csak ajánlott „olvasmány”!

Iskolánkban a hagyományos négy évfolyamos képzés hat évfolyamossal is bővült. Tizenkét éve kisgimnazistákat is tanítok. Most is éppen van egy hetedik osztályom. Az első félévben már mindenki megtanulta kívülről a Himnuszt és a Szózatot, az órákon mindenki felelt belőle. Turcsányi Márta kiváló irodalomkönyve először megismertet az ódával és a himnusszal mint műfajjal, majd részletezi a legfontosabb jellemzőket egy oldalon keresztül. („A himnusz vallásos jellegű, Istent vagy isteni hatalmakat dicsőítő, hozzájuk segítségért fohászkodó imaszerű ének.”) Ezután következik maga a vers, Benczúr Gyula, Than Mór és Munkácsy Mihály ide vonatkozó történelmi témájú festményeivel illusztrálva. A fejezetet kétoldalnyi versértelmezés zárja.

A tizedik osztályban már részletesen tanítjuk Kölcsey Ferenc és Vörösmarty Mihály egész életpályáját, nem csak szemelvényeket. A Himnusz és a Szózat ismerete, szövegének tudása, elemzése elengedhetetlen. A szóbeli érettségi tételek között is szerepel a Himnusz és a Szózat összehasonlító elemzése. Ráadásul ez az egyetlen, amelyhez sem szöveggyűjtemény, sem pedig kötet nem használható.

Összefoglalva: nemzeti imádságaink ismerete mind az általános, mind pedig a középiskolában kötelező. Azt el tudom képzelni, hogy néhány lusta diák nem tanulja meg a feladott leckét. Ez ellen úgy lehet védekezni, hogy minden gyerektől ki kell kérdezni. Időben ez három irodalomórát vesz igénybe. Mindenki egyenként, szépen hangsúlyozva elmondja. Mindenki megkapja rá a megfelelő érdemjegyet. Ha valaki nem tanulta meg, elégtelen jár érte, s a következő órán jelentkeznie kell, hogy már tudja. (Az idén egyetlen ilyen eset fordult elő nálam.)

Őszintén bevallom, fájt Fenyvesi Félix Lajos írása, amely az Evangélikus Életben 2011. január 23-án jelent meg. Különösen a következő, általánosító sorai háborítottak fel: „A Himnusz születésnapján számomra az elmúlt tíz évben az örömbe bánat is vegyült. Keserűség amiatt, hogy a vers ismerete ma már nem kötelező, elég tudniuk az első nyolc sort a középiskolásoknak. A nemzetellenes politika szinte nem éneklésre buzdított, nehogy kiejtsük az »Istent« és a »magyart«.” (A kritikus részletet én emeltem ki.) Nem tudom, hogy a vezércikk írója mire alapozza ezt a megállapítását. Továbbra is csak azt mondhatom: nemzeti himnuszunk ismerete kötelező!! S ha nem lenne előírás a megtanítása, akkor is föladnám! Fohászkodjunk együtt Kölcsey szavával:

Isten, áldd meg a magyart Jó kedvvel, bőséggel, Nyújts feléje védő kart, Ha küzd ellenséggel; Bal sors akit régen tép, Hozz rá víg esztendőt, Megbünhödte már e nép A multat s jövendőt!

Ju­hász­né Sza­bó Er­zsé­bet (Budapest)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Oratio ˝cumenica
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Egy megpróbált, de Isten által vezetett élet
A világítótorony
A kettős mérce problematikája
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Vers, dal, kép a magyar kultúra napján
Két bombázó ára
Bővül a gyülekezetimunkatárs-képzés Kelet-Magyarországon
Keresztutak
Protestáns ünnep-előkészület
(F)elolvasott istentiszteletek
e-világ
Katonás példa
A hét témája
Ezerarcú Indonézia – világvallások a vulkánok földjén
Nagyító alatt a magyar médiatörvény
„Határozott magyar érdekképviselet alakul ki”
Nyitott kapuk
evél&levél
A Himnusz az iskolában
Közlemények, nyilatkozatok
Ima­hét­zár­ta
EU-állásfoglalás készül a vallásszabadságról
Hagyatékgondozók
Szvorák Katalin előadóművész a Tinódi-lant idei kitüntetettje
A közelmúlt krónikája
Londoni köszöntő
E heti Luther-idézet
Semper reformanda
Kultúrkörök
Evan­gé­li­kus szív­vel
A zene hatalma
A kétszáz éve született talentum
Liszt-gyöngyszemek lemezeken
Honterus-emlékhelyek
A vasárnap igéje
Mindent Jézusról
Gyermekvár
Seregély
Humorzsák
Kedves Gyerekek!
Cantate
Dicsőült helyeken, mennyei paradicsomban
„A nagyvilág létével énekel…” (Új ének 191/3.)
Égtájoló
Ne csak csütörtököt mondjunk…
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2011 05 A Himnusz az iskolában

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster