EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2011 - 05 - Nyitott kapuk

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

Nyitott kapuk

Interjú Szabó Lajossal, az Evangélikus Hittudományi Egyetem rektorával

Aki ez év szeptemberében valamelyik felsőoktatási intézmény padjaiban szeretne ülni, annak hamarosan döntenie kell: a jelentkezési határidő február 15-én éjfélkor lejár. A reménybeli gólyák több ezer képzés közül választhatnak. Vajon az Evangélikus Hittudományi Egyetem mit kínál a teológia iránt érdeklődőknek? Erről beszélgettünk Szabó Lajos professzorral, az intézmény rektorával.

– Milyen képzések közül lehet választani jelenleg a hittudományi egyetemen?

– Az Evangélikus Hittudományi Egyetem képzéskínálatában a legrégebbi a teológus-lelkész szak, amelyet folyamatosan meghirdetünk. Ide várjuk azokat, akik elhívást kaptak, és a lelkészi pályát választják.

Újabb a katekéta-lelkipásztori munkatárs képzés. Ide olyanokat várunk, akik nem elsősorban a lelkészi szolgálatban szeretnének tevékenykedni, hanem a gyülekezetekben egyfajta lelkészt segítő munkakört tudnának ellátni. Ezenkívül néhány éve beindult a kántorképzés is, ahová az egyházzenei utánpótlás végett várunk jelentkezőket.

Izgalmas terület még a hittanár-nevelő szak; ez azért is érdekes, mert az evangélikus egyházban egyedül nálunk folyik jelenleg hittanárképzés. Erre egyre nagyobb igény jelentkezik, hiszen szükség van rájuk: egyik oldalról felekezeti intézményeink iskolai hitoktatásában, másik oldalról pedig a gyülekezeti hitoktatásban is nagyon fontos a szakképzett hittanárok foglalkoztatása, nagyobb gyülekezeteknél ez már-már elvárás.

Az egyetem életében a legújabb képzési forma a teológus mesterszak. Erre elsősorban azokat várjuk, akik a teológia tudományában laikusként szeretnének elmélyedni, holott esetleg egészen más területen tevékenykednek. Ennek a képzésnek a célja egyfajta keresztény-evangélikus értelmiség megteremtése.

– Említette a katekéta-lelkipásztori munkatárs képzést. Mit jelent ez pontosan, és milyen lehetőségek vannak ezen a területen az elhelyezkedésre?

– Azt gondolom, hogy jelenleg még elég szerény az elhelyezkedési lehetőség, de mivel egyre inkább érezhető az, hogy a lelkészek „túlvállalják magukat”, túl sok területen tevékenykednek, ezért főleg a nagyobb gyülekezetek ráébrednek arra, hogy szükség van olyan tanult szakemberekre, akik adott esetben a lelkészi hivatalban vagy a gyülekezeti tagok látogatásának területén be tudnak kapcsolódni a közösség életébe. De legfőképpen – mai szóhasználattal élve – menedzserszerű hozzáállással segíthetik a gyülekezeti élet szervezését. Ez biztosan rengeteg terhet levenne a lelkészek válláról, főleg nagy gyülekezetekben. De én még a közepes méretű gyülekezetekben is el tudom képzelni, hogy – ha nem is főállásban, hanem részmunkaidőben – alkalmazzanak ezen a szakon végzetteket, éppen azért, hogy azokat a területeket, amelyeket a mai értelemben vett gyülekezetépítés igényel, ők le tudják fedni.

Ez mindenképpen egyfajta gyülekezeti megújulást hozna magával. Hiszen ezek a munkatársak nem csupán a gyülekezeti adminisztrációban vennének részt, hanem akár az ifjúsági munkában, a fiatalok aktivizálásában is, különböző programok szervezésével. A gyülekezetek életének megújulásához nagy szükség van missziói lelkületre és konkrét missziói tevékenységre. A katekéták sokat lendíthetnének ezen a területen.

– A lelkészképzésre visszatérve: az elhívatáson túl milyen képességek vagy adottságok szükségesek ahhoz, hogy valaki ezen a pályán helytálljon? Mit mérlegeljen az, aki ezt a hivatást választja?

– Az elhívatás mellett én a legfontosabbnak a mások iránti nyitottságot tartom. Azt, hogy aki lelkész szakra jön, az érdeklődjön a környezete iránt, vágyat érezzen az emberi életek kísérésére. Legyen természetes és alapvető szükséglet számára a másokkal való kommunikáció, hiszen ma a lelkészi szolgálat legfontosabb kérdése az, hogy az illető mennyire tudja megszólítani a környezetében élő embereket, nemcsak a szószékről, de a mindennapi találkozások alkalmával is.

Ugyancsak nagyon fontosnak tartom, hogy a jövendőbeli lelkésznek legyen alapműveltsége, tájékozottsága a művészetek, az irodalom terén. Egyre inkább megfogalmazódik ugyanis mostanában a gyülekezeti tagokban az az elvárás, hogy igényes, művelt vezetőjük legyen. Ennek nagyon nehéz megfelelni úgy, ha valakiben nincs meg már fiatalon a vers, a zene, az egyéb művészetek szeretete.

Fontos elvárás a jelentkezőkkel szemben a Bibliának bizonyos fokú ismerete, az, hogy a jelentkező ne itt kezdje vele az ismerkedést. Amit pedig a legszívesebben kiemelnék, és akár az elejére is tehettem volna – ami manapság minden felsőoktatási intézményben elvárás –, az a modern idegen nyelvek ismerete, hiszen a teológiai szakirodalom jelentős része angolul vagy németül olvasható, így már a tanulmányok alatt nagyon nagy helyzeti előnyben van, sokkal inkább ki tud bontakozni az, aki könnyebben megérti ezeket a szövegeket. Azt is észre kell vennünk, hogy megélénkült a gyülekezetek érdeklődése a külföldi partnergyülekezetek, -kapcsolatok iránt. Ez is része a gyülekezeti élet megelevenedésének, s ehhez nélkülözhetetlen a lelkész idegen nyelvű kommunikációja.

– Hogyan tudják felmérni mindezeket az adottságokat, amelyeket egy kamaszkorából éppen kilábaló fiatal nem feltétlenül tudott még kibontakoztatni, vagy egyszerűen csak nincs annyi tapasztalata, hogy ismeretlen emberek előtt, a vizsgadrukkal is küzdve meg tudja mutatni?

– Van egy alkalmassági vizsga, amelynek éppen az a lényege, hogy a felvételizőt több olyan beszédhelyzetnek, szituációnak tesszük ki, amelyben nyitottságát, érdeklődését vagy kíváncsiságát próbáljuk felmérni, hiszen ezek elengedhetetlenek a lelkészi pályához. Nyilvánvaló és érthető is, ha egy tizennyolc-tizenkilenc éves fiatalnak nem feltétlenül az a szíve vágya, hogy mindenki előtt mindent kibeszéljen; lehet ez egyfajta késői serdülőkori sajátosság is. De ezeken a beszélgetéseken azért az illető alapbeállítottsága, környezetéhez való viszonyulása jól felmérhető – hogyan beszél másokról, mennyire toleráns, érdeklődő. A megértő és másokat elfogadó, harmóniát árasztó lelkület ma az egyik legfontosabb lelkészi tulajdonság.

Aki viszont nagyon zárkózott, vagy nagyon nehezen nyílik meg, az lehet, hogy jobban jár, ha egy kicsit vár, és nem egyből indul neki a lelkészképzésnek, hanem aktívan bekapcsolódik valamelyik gyülekezet életébe, kipróbálja magát. Ugyanakkor az is nyilvánvaló, hogy ha valaki egy élő közösségből jön, az óriási előnyt jelent, hiszen a tanulmányok során számottevő változást a gyülekezeti közösségbe épülés terén nem könnyű elérni.

– Mit üzenne azok számára egy mondatban, akik ezekben a napokban azon gondolkodnak, hogy ide adják be a jelentkezési lapjukat?

– Csak azt tudom mondani nekik, hogy nyílt szívvel, bátran és őszintén jöjjenek, mert szeretettel várjuk őket.

Laborczi Dóra


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Oratio ˝cumenica
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Egy megpróbált, de Isten által vezetett élet
A világítótorony
A kettős mérce problematikája
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Vers, dal, kép a magyar kultúra napján
Két bombázó ára
Bővül a gyülekezetimunkatárs-képzés Kelet-Magyarországon
Keresztutak
Protestáns ünnep-előkészület
(F)elolvasott istentiszteletek
e-világ
Katonás példa
A hét témája
Ezerarcú Indonézia – világvallások a vulkánok földjén
Nagyító alatt a magyar médiatörvény
„Határozott magyar érdekképviselet alakul ki”
Nyitott kapuk
evél&levél
A Himnusz az iskolában
Közlemények, nyilatkozatok
Ima­hét­zár­ta
EU-állásfoglalás készül a vallásszabadságról
Hagyatékgondozók
Szvorák Katalin előadóművész a Tinódi-lant idei kitüntetettje
A közelmúlt krónikája
Londoni köszöntő
E heti Luther-idézet
Semper reformanda
Kultúrkörök
Evan­gé­li­kus szív­vel
A zene hatalma
A kétszáz éve született talentum
Liszt-gyöngyszemek lemezeken
Honterus-emlékhelyek
A vasárnap igéje
Mindent Jézusról
Gyermekvár
Seregély
Humorzsák
Kedves Gyerekek!
Cantate
Dicsőült helyeken, mennyei paradicsomban
„A nagyvilág létével énekel…” (Új ének 191/3.)
Égtájoló
Ne csak csütörtököt mondjunk…
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2011 05 Nyitott kapuk

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster