EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 13 - A Magyar Protestantizmus honlap

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

A Magyar Protestantizmus honlap

(http://church.lutheran.hu/reformatio,http://protestans.lutheran.hu)

„Mint hideg víz a tikkadt embernek, olyan a messze földről kapott jó hír.” (Péld 25,25) A magyarországi protestantizmust bemutató Magyar Protestantizmus honlapra kétszer is igaz a példabeszédekbeli ige. Az egyházaink által hirdetett evangélium jó hír, mely a lélekben szomjúhozó embereket felüdíti. Az internet egy szempillantás alatt képernyőnkre varázsolja a magyarországi protestantizmus lelki és szellemi kincsestárát: akár több száz éves iratokat, műalkotásokat is elérhetnek azok, akik a világhálón keresgélnek. Nemcsak a régmúlt jelenhet meg a mában, mint messze földről jött üzenet, hanem a ma élő magyar protestánsok üzenete is eljuthat a föld bármely sarkába. Különösen fontos ez a szórványainkban élőknek, legyenek azok az anyaországban, a Kárpát-medencében, az Ó- vagy az Újvilágban.

A honlap a történelmi Magyarország három, meghatározó protestáns egyházát, az evangélikus, a református és az unitárius egyházat mutatja be. Célja, hogy a világhálón közkinccsé tegye a magyar protestánsok bizonyságtételét, mindennapi életét, lelki és szellemi eredményeit, megszólítva a gyülekezetek népét és a kereső, érdeklődő embert. A Magyar Protestantizmus honlap készülő angol nyelvű változata pedig a legszélesebb publicitást jelenti majd tanításainknak, évszázados lelki és szellemi kincseinknek, a magyar kultúrának.

A honlap „kísérleti adásként” már elérhető a világhálón. Hézagpótló az ottani jelenlétünk, különös tekintettel a határon túli közösségekre. A szerkesztőkhöz érkezett észrevételek, kritikák és kérések nagy száma igazolja állításunkat. Diplomamunkáját készítő külföldi teológushallgató és középiskolai történelmi tanulmányi versenyen részt vevő diákok kértek tanácsot, segítséget a szerkesztőtől.

A jelenleg is fejlesztés alatt álló honlap felépítését két logikai egységre lehet felfűzni: a Kárpát-medencében élt protestánsok lelki és szellemi kincsestárának bemutatására, valamint a világban élő magyar protestáns egyházak, közösségek, a Magyarországon élő protestáns nemzetiségek, gyülekezetek mindennapjainak, programjainak, bizonyságtéte-lének, egyházszervezetének, intézményeinek nyilvánossá tételére.

A Mérföldkövek fejezet a magyar történelem évszázadait mutatja be protestáns nézőpontból a 16. századdal kezdődően. A Panteon emléket állít mindazon protestáns személyiségeknek, akik fontos szerepet játszottak saját korukban, kiknek munkássága gyakorta máig is hat. A Szellemi központok fejezet azon településeket veszi sorra, melyek meghatározó jelentőségűek a protestantizmus kialakulásában, fejlődésében. E városok a magyar függetlenség, művelődéstörténet, közélet központjai voltak, de hatásuk ma is jelentős. A történelmi távlat mindnyájunk számára világossá teheti azt is, hogy erdélyi és felvidéki városainkban türelemben és békében éltek egymással a különböző anyanyelvet beszélő protestáns eleink. Az akkori Magyar Királyság városaiban virágzott a német, a szlovák kultúra is. E türelem bemutatása nagy jelentőségű az egységesülő Európában, segíti az egymás mellett élő népek jobb minőségű együttélését. Különös gonddal ügyeltünk arra, hogy az említett személyiségek életútjában szerepet játszó települések, a központokként bemutatott települések jelenlegi hivatalos honlapjaira, az ott működő gyülekezetek, intézmények honlapjaira mutató csatolók – linkek – a Magyar Protestantizmus honlapon is megjelenjenek.

Nagy kihívást jelent a Művészetek fejezet megírása, melyben a protestáns egyházművészet különböző ágait kívánjuk bemutatni.

Ha az egérrel az egyes fejezetekben leírt városok, személyiségek, a történelmi korokat ismertető írások kulcsszavaira kattintunk, újabb oldalak nyílnak meg előttünk. Aki a magyar szombatos közösséget megalapító Péchi Simonról szóló szócikket nyitja meg, Péchi Simon életútját olvashatja el. A kulcsszóként megjelenő szombatos szót megjelölve új lap jelenik meg, melyen a szombatosság lényege és története olvasható. A szövegben szereplő Bethlen Gábor, Bocskai István névre kattintva újabb és újabb leírásokhoz, korabeli címerekhez, illusztrációkhoz juthatunk.

A jelenkor bemutatása különösen fontos feladata a honlapnak. Az Egyházak fejezet e három magyarországi egyházat, felépítését, egyházkormányzatát, adatait, kapcsolatait, egyházi honlapjait tárja az érdeklődők elé. Külön fejezet tér majd ki a hazánkban élő – elsősorban evangélikus – német és szlovák nemzetiség egyházi múltjára, életére.

Nem kis felelősség és feladat a Magyar Köztársaság határain kívül működő magyar egyházak, gyülekezetek, közösségek bemutatása. Más helyzetben van az erdélyi reformátusság, mint példának okáért a szlovéniai vagy a szlovákiai magyar ajkú evangélikusság. Nagy előrelépést jelent majd, ha valamennyi jelentős határon túli közösség megjelenik a protestáns honlapon.

Az internet virtuális közösségbe kovácsolhatja az országhatárral elválasztottakat.

Az Intézmények fejezet adataival, leírásaival segíti a protestáns oktatás, a szociális és egészségügyi munka bemutatását.

E honlap elkészítésének ötlete Bogdányi Gábortól, a Magyarországi Evangélikus Egyház Internet Munkacsoportjának vezetőjétől származik. Kezdetben nemzetközi együttműködésben készült volna a honlap, azonban az anyagi feltételek hiányában e kooperáció elmaradt. Végül „társadalmi munkában” folytak a munkálatok, melyért köszönettel tartozunk segítőinknek. E cikkben külön köszönetet mondanék a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet webmestereinek, teológushallgatóinak ügybuzgalmukért, amiért ilyen nagy szorgalommal juttatták el erdélyi vonatkozású anyagaikat.

A Magyar Protestantizmus honlap akkor tölti majd be igazán feladatát, ha hű tükörképe lesz a világon működő magyar vagy magyar eredetű protestáns közösségeknek, ha működni fog az Aktualitások fejezet. Ehhez arra lenne szükség, hogy a közösségek eljuttassák programjaikat, alkalmaik leírását, elektronikus publikációikat.

A Magyar Protestantizmus honlap jelenleg statikus, ún. html oldalakból áll. A közeljövőben megújuló honlap egy grafikus által tervezett arculattal jelentkezik a világhálón. Egyházunk Internet Munkacsoportjának vezetője – Bogdányi Gábor – egy olyan tartalomszerkesztő (content management) rendszert készít, mely jelentősen növeli a Magyar Protestantizmus honlap által nyújtott szolgáltatások színvonalát. Ez a megújult és egységes külcsín a szerkesztők munkájának megkönnyítése mellett lehetővé teszi az interneten kutatók számára a szöveges keresést, valamint a honlapon elhelyezett linkek – csatolók – folyamatos automatikus ellenőrzését.

Kérjük protestáns testvéreinket, látogassák minél gyakrabban a Magyar Protestantizmus honlapot. Tanulmányozása legyen olyan, mint a kapott jó hír. Észrevételeiket tisztelettel várjuk a lerant.istvan@freestart.hu címen.

Léránt István


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Beszél a harang
Élő víz
Értékvesztett törvény?
Dal a Bibliáról
Egyházunk egy-két hete
Mítosz és valóság
Teher a templom nélküli egyháztag...
Ülésezett a zsinat
A nem lelkészek mint a gyülekezet alakítói, építői
Hagyomány és jövő
A levelek zenéje
"Keressétek először az Ő országát..."
Keresztutak
Határok nélküli együttlét - Istenben
Tettel és szóval
Batthyány-Strattmann László boldoggá avatása
ProChrist-körkép
Aktion Fastenopfer - 2003
Kovácsolt Luther-rózsát adott ajándékba
Kit kerestek?
Százkilencven éve született David Livingstone
Evangélikusok
Az alma nem esett messze a fájától
In memoriam Bárány Gyula
Talentumok a bonyhádi evangélikus gimnáziumban
Nyíregyházi jubileum
Nyíregyházi jubileum
e-világ
Cél és kereszt
A Magyar Protestantizmus honlap
Értelmiségi kezdeményezés az elfogulatlan biológiaoktatásért
Keresztény szemmel
Gondolatszikrák
Negyedik parancsolat
Aktuális találós kérdés
Tavaszi impressziók
Sport és hitélet
A hét témája
József és testvérei
2003 Úrodüsszeia
Mosolyt kérnek
Közlemények, nyilatkozatok
Új gépkocsik
Püspöki körlevél
A közelmúlt krónikája
Gyülekezeti evangélizáció Alsóságon
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
7 év - 77 művész
Keve Galéria
A vasárnap igéje
Az élet kenyere
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 13 A Magyar Protestantizmus honlap

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster