EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 13 - Negyedik parancsolat

Keresztény szemmel

Hozzászólás a cikkhez

Negyedik parancsolat

„Tiszteld apádat és anyádat, hogy hoszszú ideig élhess azon a földön, amelyet Istened, az ÚR ad neked!”

Felületes értelmezés szerint ez a parancsolat a gyermekeknek szól. A „tiszteld a szüleidet” annyit tesz, mint jól tanulni, szót fogadni, segíteni a házimunkában. Még a keresztény hitoktatásban is ez a szempont érvényesül leginkább, egyházunkban pedig kiegészül Luther kissé szerencsétlenül és kényszeredetten megfogalmazott – s oly sokszor nemtelen célok érdekében hangoztatott – felsőbbségtiszteletével. Pedig ez a parancsolat is Izrael egész népéhez szól. Vagy ha még szigorúbban vesszük az ószövetségi kultikus rendet, a felnőtt izraelita férfiakhoz. Mit jelent mégis? Hogyan értsük? Milyen tiszteletről beszél a parancsolat? Hiszen tudjuk, hogy nem minden ember tiszteletre méltó. Sajnos a szülők sem mindig azok. Fölvetődhet a kérdés: vajon mi tisztelni való akad egy olyan apán, aki nem dolgozik, viszont mindennap leissza magát, és gorombáskodik a családtagjaival? Mi tisztelni való lehet egy anyán, aki nem törődik gyermekeivel, ellenben minden idejét szépségszalonokban tölti, és csak magával foglalkozik?

Ennek a parancsolatnak a lényegét akkor értjük meg, ha számításba veszszük, hogy a választott népnek, Izraelnek adott belső alkotmányról van szó, nem pedig egyetemes erkölcsi normákról. Természetesen a tízparancsolat szellemisége összhangban áll az egyetemes erkölcsi értékekkel is, sőt nagy valószínűséggel – csakúgy, mint a Szentírás egésze – hatással volt azok kialakulására, de saját összefüggésében mégis Izrael népéhez szól.

Tiszteld atyádat és anyádat, hogy hosszú ideig élhess azon a földön, amelyet Istened, az Úr ad neked! Mit jelent ez? Azt, hogy kövesd az előtted járó nemzedék hitét. Isten ígéretei ugyanis a törvény megtartásához, a hozzá a való hűséghez kapcsolódnak. Amennyiben az előtted járó nemzedéket kegyelmesen megtartotta Isten, akkor ez a te lehetőséged is. Ha ugyanis letérsz erről az útról, nem leszel hosszú életű az ígéret földjén. Isten beváltja fenyegetését, és szétszór a népek közé. Ez a parancs tehát elsősorban kultikus jellegű: fordítsd oda füledet a törvényhez, apád és anyád intelméhez, és ahogy kaptad, úgy cselekedd meg. Ugyanakkor a következő nemzedék felé is ajtót nyit: légy te is olyan szülő, mint amilyenek a tieid voltak! Tanítsd gyermekeidet Isten ismeretére, hogy ők is hosszú ideig élhessenek azon a földön, amit az Úr atyáidnak adott!

Természetesen e parancs erkölcsi, szociális vonatkozását sem szabad elvitatni. Amikor Jézus megfeddi a farizeusokat, azon kortársait, akik magukat nagyon törvénytisztelőknek tartották, éppen azt veti a szemükre, hogy álságos, vallásosnak tetsző ürüggyel megtagadják idősödő szüleik támogatását. Ebben a vonatkozásban sajátos aktualitása van ennek a parancsolatnak. Profán olvasatban akár úgy is értelmezhetnénk a szöveget, hogy aki szeretne hosszú életű lenni, az ne sajnálja az előtte járó nemzedéktől sem a hosszú életet. Öreg napjait senki nem úgy képzeli el, hogy megszolgált jövedelméből ne tudjon magának élelmet, ruhát venni, számlákat fizetni, senki ne nyissa rá az ajtót, vagy még rosszabb esetben akár hajlék nélkül maradjon. Ha pedig saját jövőnket nem így tervezzük, akkor vegyük észre, hogy élnek körülöttünk olyanok, akik számára ez a jelen. Akik régebben voltak aktívak, és most töltik jól megérdemelt pihenésüket. Kevésnek bizonyulunk, és jobbra mi sem számíthatunk, ha csak olyasmi telik tőlünk az öregekkel való találkozások alkalmával, mint a „Nem tud vigyázni, tata?!”, vagy „Az a világ már elmúlt, mamóka, fogja be a száját!”. És akkor még nem is beszéltünk a tiszteletről. Mert az ilyesmit valóban gyerekkorban kell megtanulni. A mostani gyerekekért megint csak mi, mai felnőttek vagyunk felelősek. Bőven akad tehát tennivaló, ha tiszteletre méltó atyák és anyák szeretnénk lenni. Mégis megéri a fáradságot, ugyanis az eredményt a saját bőrünkön érezzük majd. Főleg akkor, ha hosszú élettel áld meg minket az Isten.

Bartha István


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Beszél a harang
Élő víz
Értékvesztett törvény?
Dal a Bibliáról
Egyházunk egy-két hete
Mítosz és valóság
Teher a templom nélküli egyháztag...
Ülésezett a zsinat
A nem lelkészek mint a gyülekezet alakítói, építői
Hagyomány és jövő
A levelek zenéje
"Keressétek először az Ő országát..."
Keresztutak
Határok nélküli együttlét - Istenben
Tettel és szóval
Batthyány-Strattmann László boldoggá avatása
ProChrist-körkép
Aktion Fastenopfer - 2003
Kovácsolt Luther-rózsát adott ajándékba
Kit kerestek?
Százkilencven éve született David Livingstone
Evangélikusok
Az alma nem esett messze a fájától
In memoriam Bárány Gyula
Talentumok a bonyhádi evangélikus gimnáziumban
Nyíregyházi jubileum
Nyíregyházi jubileum
e-világ
Cél és kereszt
A Magyar Protestantizmus honlap
Értelmiségi kezdeményezés az elfogulatlan biológiaoktatásért
Keresztény szemmel
Gondolatszikrák
Negyedik parancsolat
Aktuális találós kérdés
Tavaszi impressziók
Sport és hitélet
A hét témája
József és testvérei
2003 Úrodüsszeia
Mosolyt kérnek
Közlemények, nyilatkozatok
Új gépkocsik
Püspöki körlevél
A közelmúlt krónikája
Gyülekezeti evangélizáció Alsóságon
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
7 év - 77 művész
Keve Galéria
A vasárnap igéje
Az élet kenyere
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 13 Negyedik parancsolat

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster