EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 13 - Kit kerestek?

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Kit kerestek?

II. Keresztény ifjúsági találkozó

„Jó volt látni, hogy igenis tudunk egységben lenni. Nem a felekezet a fontos, hanem Jézus Krisztus, akiben egyek vagyunk. Örülök, hogy volt bizonyságtétel, előadás, dicsőítés (bár lehetett volna több is). Remélem, jövőre is lesz!” Az I. keresztény ifjúsági találkozó (2000, Petőfi Csarnok) egyik résztvevőjének kívánsága most valóra válik: április 6-án újra együtt tölthetnek egy napot a keresztény fiatalok. A Budapest Arénában tartandó rendezvényre tizenkétezer érdeklődőt várnak az ország minden tájáról.

A változatos programokban bővelkedő alkalmat, amely délelőtt 10 órától este 20 óráig tart, a katolikus, református és evangélikus felekezet kezdeményezte. Az előkészítés feladatait a három egyház küldötteiből álló szervezőbizottság a két éve működő Ökumenikus Ifjúsági Iroda, a Fokoláre mozgalom és számos önkéntes bevonásával végzi. A találkozón való részvétel ingyenes. A költségeket is a fent nevezett vallási közösségek állják az összlakosságra vetített megoszlás arányában.

Az összejövetel az ökumené szellemében zajlik. A három felekezet képviselői be szeretnék mutatni mindazt, ami közös bennük, és ami összeköti őket. A II. keresztény ifjúsági találkozó nem titkolt célja, hogy elősegítse a saját felekezeti hovatartozás megerősödését, valamint felhívja a figyelmet a másikkal szembeni nyitottságnak, az egymást tiszteletben tartó életszemléletnek, valamint a kereszténység egyetemes értékeinek a fontosságára.

A találkozó címe: Kit kerestek? A keresés a fiatalokra több szempontból is jellemző. Keresik életcéljukat, társukat, barátaikat, helyüket a világban és a társadalomban. A szervezők arra szeretnének rámutatni, milyen segítséget és útmutatást adhat mindenkinek Jézus Krisztus személye és tanítása, az általa mutatott út és értékrend. Hívják és várják mind a már elkötelezetteket, mind pedig az Urat még csak most keresőket.

Délelőttre olyan embereket hívtak meg, akik érdekes és értékes élettapasztalataikról mesélnek majd. Például arról, ők hogyan találkoztak Jézussal, hogyan élik meg hitüket a mindennapokban. Az együtt töltött időt rövid jelenetek bemutatása, közös imádság és dalok teszik még színesebbé. Mindenki találhat valami kedvére valót: a jelenlévők a legkülönbözőbb kórusok, művészek, színjátszó és tánccsoportok fellépésére számíthatnak. Emellett lesz még csendes sarok, mely teret biztosít a lelki beszélgetésekhez is. A lehetőségek piacán a keresztény ifjúsági szervezetekkel és közösségekkel ismerkedhetünk meg. A képzőművészeti kiállításon pedig keresztény művészek alkotásait lehet megcsodálni. Megtekinthető még továbbá egy újfajta kezdeményezés, a „láthatatlan színház” előadása is, amely a helyzetgyakorlatra és a pszichodrámára épül. A gyerekeket kézműves-foglalkozással és játszóházzal várják.

Videós üzenete segítségével „találkozhatunk” Chiara Lubich-kal, a Fokoláre mozgalom alapítójával is. Ez a keresztény lelkiségi mozgalom a második világháború után született, mára pedig az egész világon elterjedt. A tagok munkájukon és emberi kapcsolataikon keresztül tesznek tanúságot az evangéliumi – kölcsönös – szeretet megéléséről, illetve annak fontosságáról. Ebben az úgynevezett „életige” is a segítségükre van: egy-egy hónapban mindig az éppen aktuális bibliai szakaszhoz kapcsolódó tanítást igyekeznek minél intenzívebben átélni és megélni. A Fokolárén belül az ifjabb generáció számára a Fiatalok az Egyesült Világért mozgalmat hozták létre.

A találkozót záró koncert előtt ökumenikus liturgia lesz a három történelmi egyház püspökeinek részvételével. A szolgálattevők – egyebek mellett – saját felekezetükért, valamint a békéért és az egységért könyörögnek majd.

Ezután ismert keresztény együttesek lépnek színpadra: a Testvérek, a debreceni Kántus, Csiszér László és zenekara, a Só együttes, a Vészbejárat, a Tandem, valamint a fokolárés fiatalok csapata. Az evangélikus színeket a Gryllus testvérek (Kaláka), a Promise és az Evangélikus Egyetemi Gyülekezet 2000-ben alapított gospelkórusa, az ÉgÍgérő képviseli.

Kit kerestek? – hangzik az idei találkozó mottója. Mindazoknak, akik április 6-án ott lesznek a Budapest Arénában, lehetőségük lesz arra, hogy – testvérek közösségében – találják meg azt, akit keresnek, és aki őket is hívja, várja és keresi.

További információkat az Ökumenikus Ifjúsági Iroda címén – 1118 Budapest, Himfy u. 9. Tel.: (06-1)-365-2998 – vagy a internetes oldalon találhatnak az érdeklődők.

Gazdag Zsuzsanna


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Beszél a harang
Élő víz
Értékvesztett törvény?
Dal a Bibliáról
Egyházunk egy-két hete
Mítosz és valóság
Teher a templom nélküli egyháztag...
Ülésezett a zsinat
A nem lelkészek mint a gyülekezet alakítói, építői
Hagyomány és jövő
A levelek zenéje
"Keressétek először az Ő országát..."
Keresztutak
Határok nélküli együttlét - Istenben
Tettel és szóval
Batthyány-Strattmann László boldoggá avatása
ProChrist-körkép
Aktion Fastenopfer - 2003
Kovácsolt Luther-rózsát adott ajándékba
Kit kerestek?
Százkilencven éve született David Livingstone
Evangélikusok
Az alma nem esett messze a fájától
In memoriam Bárány Gyula
Talentumok a bonyhádi evangélikus gimnáziumban
Nyíregyházi jubileum
Nyíregyházi jubileum
e-világ
Cél és kereszt
A Magyar Protestantizmus honlap
Értelmiségi kezdeményezés az elfogulatlan biológiaoktatásért
Keresztény szemmel
Gondolatszikrák
Negyedik parancsolat
Aktuális találós kérdés
Tavaszi impressziók
Sport és hitélet
A hét témája
József és testvérei
2003 Úrodüsszeia
Mosolyt kérnek
Közlemények, nyilatkozatok
Új gépkocsik
Püspöki körlevél
A közelmúlt krónikája
Gyülekezeti evangélizáció Alsóságon
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
7 év - 77 művész
Keve Galéria
A vasárnap igéje
Az élet kenyere
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 13 Kit kerestek?

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster