EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 13 - Az alma nem esett messze a fájától

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

Az alma nem esett messze a fájától

Tóth János evangélikus lelkész közel negyven esztendőn keresztül szolgált Kemenesmagasiban. Fia, Tóth Péter, bár nem követte édesapját a lelkészi szolgálatban, a ménfőcsanaki gyülekezet felügyelőjeként maga is egyházi szolgálatban áll. Mondhatjuk tehát, hogy az alma nem esett messze a fájától.

*– Hogyan gondol vissza gyermekkorára? Milyen volt abban az időben egy papi házban élni?*

– Tizennégy éves koromig laktam otthon, és nagy-nagy szeretettel gondolok vissza gyermekéveimre. Annak ellenére, hogy nem dúskáltunk az anyagi javakban, és más körülmények között, más politikai helyzetben éltünk, mint ma, igazán meghitt gyermekkorom volt, amit szüleimnek köszönhetek. Édesapám szívvel-lélekkel a hivatásának élt, mai napig ő jelenti számomra a lelkészi szolgálat etalonját. Életre szóló nyomot hagytak bennem az akkori karácsonyok. A kemenesmagasi hatalmas templom zsúfolásig megtelt, harminc-negyven hittanos gyermek szavalt az ünnepi istentiszteleten. Sajnos én ma már nem tudok ilyen karácsonyokat adni a gyermekeimnek. Nagyszerű emlékként maradtak meg bennem azok a nyarak is, amikor tizenegy unokatestvéremmel a nagynénémnél nyaralhattunk a Balatonon. Tizennegyedik születésnapomon pedig a balatonszárszói evangélikus üdülőben lehettem, amelyet akkor Kardos József vezetett. Vagyis a mainál jóval szerényebb életfeltételek ellenére is megtalálták a szüleim annak módját, hogy a körülményekhez képest felhőtlen és szép gyermekkorom lehessen.

*– Ilyen szülői háttérrel indulva nem gondolt arra, hogy a lelkészi hivatást válassza?*

– Gyermekkoromban testvéreimmel sokszor játszottuk azt, hogy lelkészek vagyunk, de igazán komolyan ez a lehetőség nem vetődött fel bennem. Pedig a konfirmációm is szép emlékként maradt meg bennem. Az áldó igém így hangzott: „Ne félj, mert megváltottalak, neveden szólítottalak, enyém vagy.” (Ézs 43,1) Akkor elhatároztam, hogy egész életemet ennek szellemében próbálom élni, de nem lelkészként. Ezért is örülök annak, hogy bár én így döntöttem, mégis akadt a családban folytatója édesapám munkájának: a lányom ugyanis a teológián tanul, és elvégezte a kántorképzőt is.

*– Hogy vezetett az útja Kemenes-magasitól Ménfőcsanakig?*

– A kemenesmagasi parókia tatarozását úgy éltem meg, hogy milyen nagyszerű dolog építeni, újat alkotni. Kedvet kaptam ehhez a munkához, és a győri szakmunkásképző iskolában kitanultam a kőműves szakmát. 1968-ban végeztem kiváló eredménnyel. A következő évben esti iskolában leérettségiztem, és mestervizsgát tettem. Szerettem volna oktatói munkát végezni, és erre később lehetőségem nyílt. Hat szép évet töltöttem el szakoktatóként. Ezután két évet Német-országban dolgoztam, hazajövetelem után pedig önállósítottam magamat, és vállalkozóként munkálkodtam tovább. 1976-ban megnősültem, és a leányunk mellett még egy fiunk született. 1977-ben Ménfőcsanakon építettem fel családi házunkat. Ekkor tudtam valamennyit visszaadni szüleimnek abból a sok gondoskodó szeretetből, amit tőlük kaptam, hiszen édesapám és édesanyám nyugdíjas korukban tíz szép és nyugodt évet tölthettek velünk Ménfőcsanakon.

*– Mikor kapcsolódott be ilyen tevékenyen a ménfőcsanaki gyülekezet életébe, és mit tart felügyelői munkája legnagyobb eredményének?*

– Mindig rendszeres templomjárók voltunk, de amikor szüleim nyugdíjasként hozzánk költöztek, még szorosabb lett a kapcsolatom a gyülekezettel amiatt, hogy édesapám sokszor szolgált a vasárnapi istentiszteleteken. Először presbiter lettem, majd amikor látták, hogy komolyan veszem a presbiteri szolgálatot, és tevékenyen veszek részt a gyülekezet életében, felügyelővé választottak. Ez két évvel ezelőtt történt. Kezdettől fogva szívügyem volt egy olyan gyülekezeti ház felépítése, amely alkalmas ifjúsági táborok és konferenciák megrendezésére, mert szerettem volna életet látni a templom és a gyülekezeti ház körül. Az építkezést elkezdtük, és reménység szerint még az idén sikerül befejeznünk. Úgy vélem, szolgálatom eddigi legnagyobb eredménye ennek a gyülekezeti objektumnak a megvalósulása.ű

*– Vannak-e további tervei a gyülekezetben?*

– Tervek mindig vannak, hiszen a munka soha nem fogy el, legfeljebb csak átalakul. Így van ez a gyülekezetben is. A régi iskolánkat rendbe kell tenni, a templomnak is új bejáratot kell építeni. További tervem még, hogy egy olyan rámpát építsünk a templom bejáratához, aminek segítségével a mozgássérültek akadálymentesen tudnak kocsijukkal bemenni a templomba. Jó volna egy olyan gyülekezeti járművet is beszerezni, amivel vasárnaponként össze tudnánk szedni gyülekezetünk olyan idős tagjait, akik maguk már nem vagy csak nehezen tudnak eljönni az istentiszteletre. A többi megoldandó feladatot pedig az élet úgyis elém fogja adni, ettől nem félek.

Kiss Miklós


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Beszél a harang
Élő víz
Értékvesztett törvény?
Dal a Bibliáról
Egyházunk egy-két hete
Mítosz és valóság
Teher a templom nélküli egyháztag...
Ülésezett a zsinat
A nem lelkészek mint a gyülekezet alakítói, építői
Hagyomány és jövő
A levelek zenéje
"Keressétek először az Ő országát..."
Keresztutak
Határok nélküli együttlét - Istenben
Tettel és szóval
Batthyány-Strattmann László boldoggá avatása
ProChrist-körkép
Aktion Fastenopfer - 2003
Kovácsolt Luther-rózsát adott ajándékba
Kit kerestek?
Százkilencven éve született David Livingstone
Evangélikusok
Az alma nem esett messze a fájától
In memoriam Bárány Gyula
Talentumok a bonyhádi evangélikus gimnáziumban
Nyíregyházi jubileum
Nyíregyházi jubileum
e-világ
Cél és kereszt
A Magyar Protestantizmus honlap
Értelmiségi kezdeményezés az elfogulatlan biológiaoktatásért
Keresztény szemmel
Gondolatszikrák
Negyedik parancsolat
Aktuális találós kérdés
Tavaszi impressziók
Sport és hitélet
A hét témája
József és testvérei
2003 Úrodüsszeia
Mosolyt kérnek
Közlemények, nyilatkozatok
Új gépkocsik
Püspöki körlevél
A közelmúlt krónikája
Gyülekezeti evangélizáció Alsóságon
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
7 év - 77 művész
Keve Galéria
A vasárnap igéje
Az élet kenyere
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 13 Az alma nem esett messze a fájától

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster