EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 13 - Hagyomány és jövő

Egyházunk egy-két hete

Presbiteri csendesnap Felpécen

Hozzászólás a cikkhez

Hagyomány és jövő

A felpéci presbiteri nap néhány résztvevője
A fenti címmel rendezett presbiteri csendesnapot szombaton a Győr-soproni Evangélikus Egyházmegye Felpécen. A kicsiny, mindössze 850 lelkes település kultúrházát színültig megtöltötték az eseményre érkezett gyülekezeti tisztségviselők, akiket Csete Gyuláné polgármester asszony köszöntött.

A közel 70 résztvevő között volt Böjtös József sopronnémeti felügyelő is, aki kérdésünkre elmondta, hogy a téma aktualitását – vagyis azt, hogy a fiatalokat milyen módon lehetne a jövő egyházának építése érdekében megszólítani – mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy ezen a tanácskozáson is többségében az idősebb korosztály képviseltette magát, és kevés fiatalt lehetett látni. Minden ilyen jellegű eseményen ugyanazok vesznek részt, pedig egy-egy ilyen testvéri találkozó sok áldást tartogat.

A csendesnap kegyeletes aktussal vette kezdetét, hiszen Szabó György egyházmegyei felügyelő kérésére a résztvevők egyperces csenddel emlékeztek a közelmúltban elhunyt szolgatársakra, Magassy Sándorra, Andorka Eszterre és Bárány Gyula nyugalmazott esperesre. Bogdányi Mária helyi lelkész igeszolgálata után a Duna Televízióban bemutatott – dr. Fabiny Tamás által szerkesztett –, nagy érdeklődésre számot tartó filmet nézhették meg az érdeklődők, amely a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület feltámadásáról szólt.

Az első előadást Jankovits Béla esperes tartotta, aki a Győr-soproni Egyházmegye népmozgalmi és statisztikai adatainak tükrében arra kereste a választ, hogy mi az oka az evangélikusok nagymértékű fogyásának. Az okok között említette a falvak megtartó képességének csökkenését, a tömeges városba költözést, aminek következtében sok evangélikus szakadt el egyházától. A szekularizáció is egyre jobban áthatja az emberek gondolkodását, és sok evangélikust veszítünk el a reverzálisok miatt. Az egyházmegye térképe a lakosság költözése miatt átrajzolódott, és a szolgálatot az új helyzetnek megfelelően kell átszervezni – hangsúlyozta Jankovits Béla.

Az előadást újabb rövid filmbejátszás követte. A presbiterek megtekintettek egy részt abból az alkotásból, amely a tavalyi – Kismaroson megrendezett – Szélrózsa találkozón készült. Ez vezette át a tanácskozást a következő nagy témakörre, ami azt a kérdést járta körül, hogy megszólítható-e az ifjúság, és ha igen, akkor hogyan. Hallgatóné Hajnal Judit, a győri Péterfy Sándor Evangélikus Oktatási Központ igazgatónője személyes bizonyságtétellel felérő vallomásában arról beszélt, hogy a fiatalok nevelésében van egyértelmű igazodási pont: a Biblia és Jézus élete. Az oktatási intézményben rábízott tiszta tekintetű fiatalok bizonyítják számára, hogy az egyháznak igenis van jövője.

Ezt követően a témát Tubán József lelkészi szemszögből közelítette meg. Az ifjúságot abban az esetben lehet megszólítani, ha az ő nyelvükön szólunk hozzájuk, ha nem zárkózunk el előlük, hanem otthont adunk nekik a gyülekezetben. A fiatalok gyülekezet felé indítása nem kizárólag a lelkész feladata, hanem a szülőké is. Fontos szempont a liturgikus nevelés is. A fiatalok igénylik, hogy bevonják őket a liturgiába, és a gazdag evangélikus szertartásrend kiváló lehetőséget nyújt er- re. Az is lényeges, hogy a lelkészek és presbiterek komolyan vegyék a gyülekezet ifjúságát. Végül az előadó a fiatalok közötti misszió egyik speciális ágát említette. Nemcsak egészséges fiatalok között szolgálunk, hanem élnek közöttünk fogyatékosok is, akik érezni akarják azt, hogy részei az egyháznak.

A csendesnap következő előadója, Ócsai Zoltán lelkész arról a felmérésről beszélt, amit diákok között végzett. Arra a kérdésre kereste a választ, hogy mi taszítja, illetve mi vonzza a fiatalokat a gyülekezeti életben. Tanulságos és egyben megdöbbentő feleleteket kapott a kérdőíveken.

Ezt követően a modern technika lehetőségét felhasználva Bogdányi Mária és férje, Bogdányi Gábor vetített képes előadás keretében mutatta be a felpéci egyházközségben folyó gyülekezeti munkát. Szó esett a népszerű baba-mama klubról, a böjti esték sorozatról, a németországi testvér-gyülekezeti kapcsolatról, az egyházközség honlapjáról és a községben működő Teleházról.

A jó hangulatú és tartalmas programot nyújtó presbiteri csendesnap úrvacsorai istentisztelettel zárult az evangélikus templomban, ahol a felpéci és az egyházmegyei gyülekezet egyetlen nagy testvéri közösséget alkotva részesült az Úr szent vacsorájának áldásában.

Kiss Miklós

Regionális hozzárendelés: Soproni Evangélikus Egyházmegye


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Beszél a harang
Élő víz
Értékvesztett törvény?
Dal a Bibliáról
Egyházunk egy-két hete
Mítosz és valóság
Teher a templom nélküli egyháztag...
Ülésezett a zsinat
A nem lelkészek mint a gyülekezet alakítói, építői
Hagyomány és jövő
A levelek zenéje
"Keressétek először az Ő országát..."
Keresztutak
Határok nélküli együttlét - Istenben
Tettel és szóval
Batthyány-Strattmann László boldoggá avatása
ProChrist-körkép
Aktion Fastenopfer - 2003
Kovácsolt Luther-rózsát adott ajándékba
Kit kerestek?
Százkilencven éve született David Livingstone
Evangélikusok
Az alma nem esett messze a fájától
In memoriam Bárány Gyula
Talentumok a bonyhádi evangélikus gimnáziumban
Nyíregyházi jubileum
Nyíregyházi jubileum
e-világ
Cél és kereszt
A Magyar Protestantizmus honlap
Értelmiségi kezdeményezés az elfogulatlan biológiaoktatásért
Keresztény szemmel
Gondolatszikrák
Negyedik parancsolat
Aktuális találós kérdés
Tavaszi impressziók
Sport és hitélet
A hét témája
József és testvérei
2003 Úrodüsszeia
Mosolyt kérnek
Közlemények, nyilatkozatok
Új gépkocsik
Püspöki körlevél
A közelmúlt krónikája
Gyülekezeti evangélizáció Alsóságon
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
7 év - 77 művész
Keve Galéria
A vasárnap igéje
Az élet kenyere
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 13 Hagyomány és jövő

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster