EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 13 - Az élet kenyere

A vasárnap igéje

Böjt 4. vasárnapja (Laetare)

Hozzászólás a cikkhez

Az élet kenyere

Jn 6,48-59

Van olyan időszak a gyermek életében, amikor még nem tud beszélni, és óhajait mutogatással fejezi ki. Egyszer tanúja voltam annak, hogy egy kisgyermek, amikor úrrá lett rajta az éhség, összekulcsolt kezeit mutatta az édesanyjának. Szüleitől tehát elsők között azt tanulta meg, hogy az éhség csillapításához Isten áldására van szükség.

Mai igénk a pusztai vándorlás idejét idézi. Ha akkor Isten nem áldotta volna meg népét kenyérrel és itallal, mindnyájan odavesztek volna. Saját életünkből is tudjuk, hogy hűséges munkánk is csak akkor lesz eredményes, ha Isten megáldja. Ahogy a régi népi bölcsesség tartja: „Emberé a munka, Istené az áldás.”

Igénkben Urunk önmagát nevezi az élet kenyerének, testét pedig igazi ételnek, vérét igazi italnak mondja.

Az evangélium prológusában János így vezeti be bizonyságtételét: „Kezdetben volt az Ige, és az Ige Istennél volt, és Isten volt az Ige. Ő kezdetben az Istennél volt. Minden általa lett, és nélküle semmi sem lett, ami létrejött.” (Jn 1,1–3) A 14. versben pedig ezt olvassuk: „Az Ige testté lett”. Ez a nagyon egyszerű mondat karácsony csodáját mondja el.

A mai igénket megelőző részben az ötezer ember csodás megvendégeléséről olvashatunk, akik – miután ettek – Jézust királlyá akarják tenni. Olyan királlyá, aki abban a szegényes környezetben is képes előteremteni az élet két nélkülözhetetlen feltételét, az ételt és az italt. Ezt követően mondja Urunk: „az én testem igazi étel, és az én vérem igazi ital” (Jn 6,55).

Az az étel, amit naponta magunkhoz szoktunk venni, a biológiai életet szolgálja. Azt az életet, amely a legjobb körülmények között is az enyészet felé tart. Lassan vagy gyorsan, de az élet elkopik – és éppen az éltető ételek miatt. Az elfogyasztott táplálék adja testünk melegét, s belőle merítenek erőt izmaink is. Ehhez a folyamathoz oxigénre van szükség, a segítségével végbemenő égési folyamat pedig pusztítja sejtjeinket. Ezért mondja Urunk: amit ti életnek mondotok, az valójában halál.

Az igazi élet alapja az, amit Jézus ad: az Ő teste és vére. Mert „az Ige testté lett”. Benne maga Isten öltött testet Jézus Krisztusban. Ezért az éltető étel és ital nem más, mint Urunk szavai, tettei és az Úr szent vacsorája. E három együtt jelenti Jézus testét és vérét, amiben az Ige testté lett.

Igénkben sokszor olvashatjuk az enni szót. Az utolsó versben pedig szó szerint a rágni kifejezés áll. Jól tudjuk: a helyes táplálkozás alapja az alapos rágás. A hányaveti étkezés gyomorbajhoz vezethet. Az „élet kenyerét” sem lehet csak úgy hányaveti módon enni. Jól „rágjuk meg”, mert csak akkor táplálja életünket.

Mindenekelőtt jól „rágjuk meg” Krisztus szavait. Például ezt: „Amit szeretnétek, hogy az emberek veletek cselekedjenek, ti is ugyanazt cselekedjétek velük, mert ez a törvény, és ezt tanítják a próféták.” (Mt 7,12) Jól „rágd meg”, mit mondasz, amikor másvalakiről beszélsz, olyanról, aki nincs ott. Úgy szólj róla, ahogyan szeretnéd, ha rólad szólnának, amikor nem vagy jelen. Vagy például utóvezetés közben úgy reagálj a másik hibájára, ahogy elvárnád, hogy a te hibádra reagáljanak. Szívleljük meg Urunknak ezeket a szavait is: „Szeresd felebarátodat, mint magadat!” (3Móz 19,18)

Másrészt „rágjuk meg” jól Urunk cselekedeteit is.

Útban Jeruzsálem felé tanítványai mindent és mindenkit elsöpörnek Mesterük útjából. A kiáltó vakot is el akarják hallgattatni, mert szerintük itt most nagyobb dolgok készülnek. Urunk a megváltás útján haladva mégis megáll a vak koldus mellett, és segít rajta. Az ismert történet arról is elgondolkoztathat minket: milyen sok segítő kezet visszautasítottunk már arra hivatkozva, hogy sietünk. Máskor a tanítványok elzavarták Urunktól az édesanyákat a gyermekeikkel, mondván, „fáradt az Úr”. Urunk azonban magához hívta, „átölelte, és kezét rájuk téve megáldotta őket” (Mk 10,16). Esténként fáradtan hazaérkező édesanyák és édesapák! Jó lenne, ha Urunk ezen cselekedetét is jobban „megrágnátok”! Bizony élet fakadna belőle.

Harmadrészt az úrvacsorában is „rágjuk meg” jól Urunkat. Ne csak időnként éljünk e szentséggel, ne csak a családban meggyökerezett szokásnak eleget téve, hanem mint akik valóban éhezzük a bűnbocsánatot, amely – ha szívünkig hat – újjáteremt.

Az alapos „rágásból” mindig élet támad. Olyan élet, amelyben Jézus Krisztus előttünk jár, hogy – belőle táplálkozva – már itt a földön is egymásra találjunk. Olyan élet ez, amely nem könnyű, de győzelmes, mert a földi lét határain túl az örök élet felé mutat.

Végül gondoljuk meg, hogy ha napjainkban meg is élénkült az egyház iránti érdeklődés, elveszítjük az ebben rejlő lehetőséget, ha csak magunkat tudjuk ajánlani. Ehelyett mindig Jézus Krisztusra mutassunk, aki az élet kenyere, és az élet itala.

Ha az Ő szavait jól „megrágjuk”, akkor nem a halált, hanem az életet tápláljuk magunkban.

IMÁDKOZZUNK!

Uram, add nekem is az élet táplálékát és az élet italát. Te magad légy mindennapi kenyerem, és így vezess az örök életre. Ámen.

Szabó Vilmos


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Beszél a harang
Élő víz
Értékvesztett törvény?
Dal a Bibliáról
Egyházunk egy-két hete
Mítosz és valóság
Teher a templom nélküli egyháztag...
Ülésezett a zsinat
A nem lelkészek mint a gyülekezet alakítói, építői
Hagyomány és jövő
A levelek zenéje
"Keressétek először az Ő országát..."
Keresztutak
Határok nélküli együttlét - Istenben
Tettel és szóval
Batthyány-Strattmann László boldoggá avatása
ProChrist-körkép
Aktion Fastenopfer - 2003
Kovácsolt Luther-rózsát adott ajándékba
Kit kerestek?
Százkilencven éve született David Livingstone
Evangélikusok
Az alma nem esett messze a fájától
In memoriam Bárány Gyula
Talentumok a bonyhádi evangélikus gimnáziumban
Nyíregyházi jubileum
Nyíregyházi jubileum
e-világ
Cél és kereszt
A Magyar Protestantizmus honlap
Értelmiségi kezdeményezés az elfogulatlan biológiaoktatásért
Keresztény szemmel
Gondolatszikrák
Negyedik parancsolat
Aktuális találós kérdés
Tavaszi impressziók
Sport és hitélet
A hét témája
József és testvérei
2003 Úrodüsszeia
Mosolyt kérnek
Közlemények, nyilatkozatok
Új gépkocsik
Püspöki körlevél
A közelmúlt krónikája
Gyülekezeti evangélizáció Alsóságon
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
7 év - 77 művész
Keve Galéria
A vasárnap igéje
Az élet kenyere
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 13 Az élet kenyere

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster