EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 17 - Ne csak kívül, belül is!

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Ne csak kívül, belül is!

Templomszentelési ünnep Harkán

Harka evangélikus temploma
A Sopron mellett fekvő település, Harka evangélikussága 2001 őszén elhatározta: nem várhat tovább ősi templomának külső felújításával. A következő év márciusától az utóbbi hetekig folyt a templom- és toronyrenoválás, valamint a tereprendezés. A 18 millió forintos vállalkozás fedezete több forrásból származott: egy telek eladásából, az országos egyházunk adományából, a soproni anyagyülekezet áfa-visszaigényléses segítségnyújtásából, cégektől, jótékonysági hangversenyből, az egykori német ajkú kitelepítettek és utódaik összegyűjtött segélyéből, valamint 10 éves kortól 88 éves korig a hívektől.

Húsvéthétfőn délután szépszámú harkai, soproni és Németországból, Ausztriából hazaérkezett kitelepített testvérekből álló ünnepi gyülekezet részvételével zajlott a templomszentelési istentisztelet, amelynek szolgálatát Ittzés János püspök, Jankovits Béla esperes, Buczolich Márta harkai lelkésznő és Gabnai Sándor soproni lelkész látta el.

Ittzés János püspök Ézs 52,7–10 alapján arról prédikált, hogy ezt a hálaadó ünnepi órát csak a húsvéti örömhír mélyítheti el igazán a lelkünkben. Mindent annak a feltámadott Krisztusnak köszönhet a harkai evangélikusság is, akinek valósága miatt állhat az egyház és a templom, aki az ősök buzgósága, áldozat- és tettrekészsége által építette fel a helyi közösséget is. A statisztikák bűvöletében élő világunkban biztosan nehéz szembesülnie a maroknyi gyülekezetnek azokkal a fájó tényekkel, hogy híveinek nagy részét a negyvenes években kitelepítették, alig maradtak evangélikusok a faluban, és hogy többekben már talán az egyházközség jövője is megkérdőjeleződött. Reményvesztetté válhattunk volna, ha az egyház csupán emberi intézmény lenne. De az egyház, a gyülekezet megtartója a feltámadt Úr! Az Ő dicsőségét hirdeti a kívül csodás köntösbe öltöztetett templom. A templomtatarozó áldozatos szívek nem a saját dicsőségüket szolgálták a munkák sürgető elvégzésével, hanem csak tanúsítani akarták azt az égi szeretetet, amely mindezidáig megsegítette őket. A püspök úr ezért hangsúlyozta beszédében azt, hogy az ünnepek elmúltával se feledje el a mai napon olyan nagyszámú közösség: ha néhányan jönnének csak össze ezek után a „szürke hétköznapokban”, a Feltámadott akkor is velük lesz. Intett arra, hogy ne a számokban, a népszámlálás adataiban, az alkalmak részvételi statisztikáiban gondolkodjunk, hanem a „minőség forradalmát” megvalósítva mindig a milyenségben. Ha ezt tartjuk szem előtt, akkor nem csüggedt „utolsó mohikánok” leszünk, hanem a szó nemes értelmébe vett „úttörők”. Érdemes azonban azon is eltűnődni: a templom immár kívül szép, de vajon ilyen „belül” is? A munka valójában még csak most következik, hiszen „belső”, szívbeli megújulásra van mindenekelőtt szükségünk. Ennek fő állomása a mai ünnepély is, amely rámutat, hogy örömünk forrása elsősorban nem az elvégzett munka kell, hogy legyen, hanem Jézus megváltói és jövő fele vezérlő tette. Nem a mi hűségünk, erőnk és szeretetünk adhat a folytatáshoz kitartást, hanem Ő, aki nem egy múzeumot akar templomából, hanem a találkozás házává akarja tenni azt.

Az istentiszteletet után Gosztola Szabolcs felügyelő köszöntötte az ünnepség résztvevőit, majd a gyermekek műsora és orgonaszóló hangzott el. A püspök és az esperesek köszöntőjét követően jókívánságát, köszönetnyilvánítását és örömét tolmácsolta a jelen lévő soproni lelkész, majd az ökumené jegyében Németh Antal plébános, dr. Vladár Gábor református lelkész, pápai teológiai dékán, végezetül pedig a német ajkú kitelepítettek nevében Schindler András, valamint Harka község polgármestere mondotta el ünnepi gondolatait. A hálaadó délután megterített asztalok mellett folytatódott a gyülekezeti teremben.

Mivel egy kitelepített testvér már 5 millió forintot adományozott a templombelső felújítási munkálataira, minden remény megvan arra, hogy rövid időn belül teljes lesz a megújulás. Kívül-belül, de legfőképpen legbelül a szívekben. A harkaiak mögött álló két dolgos év és az ezt lezáró húsvéthétfői templomszentelés reményeink szerint ezen a téren is elindított valamit. A folytatáshoz pedig adjon erőt az a Krisztus, aki „feltámadt, valóban feltámadt”.

Gabnai Sándor

Regionális hozzárendelés: Harkai Evangélikus Egyházközség


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Nagypéntek glória, böjt halleluja nélkül
Élő víz
Rabbuni
Beszélünk
Egyházunk egy-két hete
Ne csak kívül, belül is!
Luther, az ellenálló
Húsvét hajnal Szombathelyen
Teológus-passió
"Kincseik a kincseink"
Üres tolószék a keresztfa tövében
Keresztutak
Áprilisi fagykár az ökumené kertjében
Evangélikusok
Összefogás az orgonáért
Készülünk a IV. országos evangélikus találkozóra
Aktuális elmélkedés - püspökválasztás előtt
Látogatóban Richly Zsolt rajzfilmrendező-grafikusnál
e-világ
Egyházmegye az interneten
Ügydöntő népszavazás után
Az egyházak szerepe az EU-ban
Európának lélekre van szüksége
Keresztény szemmel
Ne aggodalmaskodjál!
Mindennapi félelmeink
Nyolcadik parancsolat
evél&levél
Evéllevél
A sepsiszentgyörgyi Luther-szoborra további adományokat várnak
Közlemények, nyilatkozatok
Bírósági ítélet
Magyar segélyszervezet Bagdadban
A közelmúlt krónikája
Diákcsendesnap Aszódon
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
Dokumentumkötet egy párt tündökléséről és bukásáról
Egy "ártatlanul bűnös" film első sikerei
Nevesek összejövetele
Énekelt Biblia
Húsvét - a szabadság és a feltámadás ünnepe
Keresztkérdés
Becsület és bátorság
Gumifalú otthon a Vérmezőn
A vasárnap igéje
Menjünk halászni!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 17 Ne csak kívül, belül is!

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster