EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 17 - Európának lélekre van szüksége

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Európának lélekre van szüksége

„Egyházak és Európa” címmel rendezett konferenciát a Batthyány Lajos Alapítvány 2003. április 11-én, pénteken. Köszöntőt mondott Orbán Viktor volt miniszterelnök, majd Harrach Péter és Szájer József előadását hallhatták a jelenlévők. Ezt követően a történelmi egyházak vezetői fejtették ki álláspontjukat az Európai Unióhoz való csatlakozás egyházakat érintő kérdéseiről. Az EU-tagság előnyeit és hátrányait egyaránt megemlítve az előadók kivétel nélkül kiemelték: a kereszténységnek és a keresztény értékeknek kitörölhetetlen és vitathatatlan múltja van Európában, ebből adódóan az egyházi szerepvállalás szükségességét nem lehet megkérdőjelezni a jelenben.

Orbán Viktor volt miniszterelnök a szokványos köszöntő helyett markáns, továbbgondolásra késztető kérdésekre építette beszédét.

A mögöttünk lévő évtizedekben az egyházak közéletben biztosított szerepe alapvetően különbözött Európa nyugati és keleti térségében. Tőlünk nyugatra élő keresztény testvéreink számára természetes volt az egyházak állandó és folyamatos jelenléte a mindennapi életben, nem volt pártállami egyházüldözés, mint a szovjetek megszállta Magyarországon. Ennek ellenére – meglepő módon – azt tapasztaljuk, hogy napjainkban az egyházak közéleti szerepe és véleménye hazánkban és régiónkban sokkal hangsúlyosabb, mint Európa azon országaiban, ahol a kereszténydemokrácia hosszú múltra tekint vissza – hangsúlyozta Orbán Viktor, majd kijelentette: „A történelmi egyházak a magyarországi közélet megkerülhetetlen szereplői.” Az elmúlt tíz évben „újra felfedezték” az egyházakat, új lehetőségek adódtak a közösségi élet nyílt megélésére, ugyanakkor azt is látnunk kell, hogy küzdelem folyik a keresztény értékek kifejezéséért. „Akik vállalják a keresztény jelzőt, nem lesz könnyű dolguk a világ ezen sarkában” – vélte a volt kormányfő. Úgy vélekedett: aki közéleti emberként vállalja vagy akár csak elfogadja a keresztény jelzőt, azt szinte azonnal klerikálisnak, nacionalistának, populistának és – „inkább gyakrabban, mint ritkábban” – antiszemitának fogják bélyegezni.

A rövid történelmi visszatekintés után a többség és igazság kérdését járta körül az ex-miniszterelnök, rámutatva: a keresztényeknek tudniuk kell, hogy nem ők az igazság egyedüli megtestesítői, ugyanakkor az is tény, hogy számukra egy igazság létezik, mely életük mércéje. Ebből adódóan a keresztény ember számára az igazság kérdése a legfontosabb, függetlenül attól, hogy ezt a többség támogatja-e vagy sem.

Egy keresztény politikus természetesen törekedhet az igazságra és a többségre egyaránt, de mit tegyen, ha választania kell? Személyes jellegűnek tűnik a kérdés, de a keresztény, demokratikus politikai jelenlét lényegét fogalmazza meg. „A keresztény európai gondolkodás középpontjában az igazság érdekében a többségért való munkálkodás kell, hogy legyen a cél” – oldotta fel Orbán Viktor a kérdés feszültségét.

Nyitóbeszéde végén az Európáról alkotott képünket vette szemügyre a volt kormányfő. Ha a média által közvetített Európa lebeg a szemünk előtt, akkor minden bizonnyal egy olyan helyről kell beszélnünk, ahol a liberális eszmék, a szabatosság és az értéksemlegesség uralkodik. A keresztény értékrendet követők számára a tudósításokból visszaköszönő Európa olyan helynek tűnhet, amelyet nem éreznek sajátjuknak. Orbán Viktor hangsúlyozta: a média által bemutatott Európa nem tükrözi pontosan az európai szellemiséget és gondolkodásmódot. Az Európai Parlamentben többségben vannak a kereszténydemokrata pártok, és Európa évezredes keresztény múltja tagadhatatlan. A keresztény értékek összetartó ereje vitathatatlan, ezért ennek az értékrendnek van jövője az Európai Unióban.

Hagyomány és keresztény értékrend az EU-ban

Ezt követően Harrach Péter, az Országgyűlés alelnöke, az MKDSZ társelnöke három, az EU-csatlakozással kapcsolatos területről szólt: a hagyományokról, az intézmények helyzetéről, valamint az értékrendekről.

A történelmet ismerve kijelenthetjük: az Európai Unió már a múltban is létezett, csak akkor nem így hívták. Ez letagadhatatlan, vannak tehát olyan gyökerek, hagyományok, amelyekhez vissza lehet nyúlni. Az Országgyűlés alelnöke példaként említette az Európai Unió zászlóján lévő, 12 csillagból álló koszorút. Sokan – tévesen – azt gondolják, hogy a tagállamok számát jelzi a szimbólum, holott Paul Levit, az Európa Tanács egyik zsidó származású belga tisztviselőjét a Jelenések könyvében szereplő napba öltözött asszony fején lévő, 12 csillagból álló korona ihlette (Jel 12,1) a jelkép megálmodásakor. Értelemszerűen következik ebből, hogy a csillagok száma változatlan marad az új tagországok csatlakozása után is.

Az egyház intézményeiről szólva Harrach Péter kiemelten fontosnak tartotta, hogy a készülő EU-alkotmány biztosítsa a vallásszabadság intézményes szintű érvényesítését, valamint a csatlakozott tagországok egyházainak független, önálló státusát.

Az előadás befejező részében az értékrend kérdése került előtérbe. „Az értéksemlegesség egyenlő az értékellenességgel” – e premisszából kiindulva Harrach Péter kifejtette: az EU médiapolitikájában nem követhető hosszú távon az értéksemleges információnyújtás, úgy ahogyan az abortusz és eutanázia jogi szabályozásában sem kell feltétlenül követnünk bizonyos tagállamok joggyakorlatát. Nem gondolkodunk felelősen a jövőt illetően, ha a személy, az individum érdekeit helyezzük a középpontba a közösség érdekeivel szemben, melynek elsődleges megnyilvánulási formája a család. Az evangélikus Andorka Rudolfra hivatkozva az előadó rávilágított: a hagyományokkal rendelkező családpolitikánkat, a család értékét kell „bevinnünk” az Európai Unióba. Az oktatásban, a nevelésben az egyházak szerepvállalása kiemelkedően fontos – zárta beszédét Harrach Péter.

Szájer József, az Országgyűlés és a Fidesz Magyar Polgári Párt alelnöke az EU alkotmányát előkészítő konvent munkáját és eredményeit ismertette. Jean-Luc Dehaene, a konvent alelnöke, volt belga kormányfő április 4-én terjesztett elő egy javaslatot, mely leszögezi: az unió tiszteletben tartja a tagállamokban az egyházakra és vallási közösségekre vonatkozó hatályos jogi szabályozást, és ezekbe nem kíván beleavatkozni.

Az egyházak és az unió

Seregély István, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke beszédében nyilvánvalóvá tette: szerinte egy kizárólag gazdasági szövetségre alapozó uniónak nem lesz hosszú jövője. Az embert saját meggyőződése teszi emberré, és akkor él teljes értékű életet, ha a világmindenség teremtett rendjével harmonikusan éli mindennapjait. A teremtett világ isteni rendje érvényben marad az ember gondolkodásmódjától, életfelfogásától függetlenül is. Mi köze van az egyházaknak az Európai Unióhoz? – tette fel a kérdést az egri érsek. E bennünket, keresztényeket leginkább foglalkoztató kérdésre az alábbi választ kaphatták a konferencia résztvevői: „Az egyház érdeke, hogy képviselje értékeit minden nép boldogulásáért”.

Szabó István, a Magyarországi Református Egyház Dunamelléki Egyházkerületének püspöke arról az identitásról, szolidaritásról és lehetőségről beszélt, amelyet az Európai Unió jelent álláspontja szerint a Magyarországi Református Egyház számára. A nemrég megválasztott püspök szerint nem feltétlenül baj az, ha nem kerül sor Isten nevének segítségül hívására a készülő EU-alkotmány elején. Nem szerencsés, ha e hiátusra azok hívják fel a keresztények figyelmét, akik nem hisznek Istenben. „Az volt az egyházak dolga, hogy Istenről tanúskodjanak minden körülmény között, és ez nincs másként a jövőben sem” – fogalmazott Szabó István.

Szebik Imre, egyházunk elnök-püspöke felszólalásában hangsúlyozta: az Európai Unió nem lehet pusztán gazdasági szövetség, a közösségnek lélekre is szüksége van. Az unió bővülése veszteseket is produkál, és az egyházaknak felelősségteljesen kell felkarolniuk azokat, akik majd úgy érzik: hátrányos helyzetbe kerültek a csatlakozás következtében. Két éve alakult az Eurodiakonia intézménye, amely a belépő tagállamok diakóniai munkáját hivatott támogatni. Szebik Imre felhívta a figyelmet arra, hogy a készülő EU-alkotmány az egyházakat az „ideológiai szervezet” kategóriába sorolja, annak ellenére, hogy az egyház mindig is határok felett átívelő intézmény volt, és hosszú évszázadok során tagadhatatlanul gazdagította értékeivel az európai társadalmat. „Az evangélium, a hit és a szeretet nem ismer országhatárokat, de tiszteli azokat” – fejezte be beszédét a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke.

Schöner Alfréd, az Országos Rabbi-képző – Zsidó Egyetem rektora beszédében reflektált az elhangzottakra, majd arról szólt, milyen Európát szeretne. Olyat – mondotta a főrabbi –, amely nem diszkriminatív, nem háborús érdekek vezérlik, és amiben helye van a zsidó értékeknek is. Rövid teológiai eszmefuttatásában a Tízparancsolat két kőtáblájáról beszélt, kiemelve, hogy az első kőtábla a zsidó teológia megközelítése szerint Isten és ember, míg a második ember és ember kapcsolatát szabályozza. „A Tízparancsolat mindkét tábláját magunkkal kellene vinnünk Európába” – hangsúlyzta a rektor felszólalása végén.

Mészáros Kálmán, a Magyarországi Baptista Egyház elnöke röviden ismertette a neoprotestantizmus történetét, különös tekintettel a „reformáció mostohagyerekének” tekintett anabaptista és baptista egyházra, majd az uniós csatlakozás utáni feladatokra és problémákra irányította az egybegyűltek figyelmét, rámutatva: sok olyan bevett gyakorlat van az európai közösségben, amely ellenkezik a kereszténység alapvető tanításaival.

„Szívet és lelket adni Európának”

Utolsó felszólalóként Balog Zoltán, a Köztársasági Elnöki Hivatal Társadalompolitikai Főosztályának vezetője összefoglalta az elhangzottakat, majd kifejtette: a keresztényeknek az államhoz, világi hatalomhoz fűződő viszonyuk mindig hitükből fakadt, és nem a pillanatnyi érdek határozta meg hozzáállásukat. Balog Zoltán beszédében ismertette a „Szívet és lelket adni Európának” elnevezésű programot, amelyet álláspontja szerint túl későn indítottak. Az élet kialakítása fordított sorrendben zajlott az EU-ban, és most úgy tűnhet: „hiányzik a hab a tortán”. A kereszténység nem lehet adalék, fűszer vagy díszítés az unióban, hiszen ha keresztény értékekről beszélünk, akkor – hitünk szerint – az emberi élet alapjairól beszélünk – fogalmazott az államfő tanácsadója.

Szabó Szilárd


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Nagypéntek glória, böjt halleluja nélkül
Élő víz
Rabbuni
Beszélünk
Egyházunk egy-két hete
Ne csak kívül, belül is!
Luther, az ellenálló
Húsvét hajnal Szombathelyen
Teológus-passió
"Kincseik a kincseink"
Üres tolószék a keresztfa tövében
Keresztutak
Áprilisi fagykár az ökumené kertjében
Evangélikusok
Összefogás az orgonáért
Készülünk a IV. országos evangélikus találkozóra
Aktuális elmélkedés - püspökválasztás előtt
Látogatóban Richly Zsolt rajzfilmrendező-grafikusnál
e-világ
Egyházmegye az interneten
Ügydöntő népszavazás után
Az egyházak szerepe az EU-ban
Európának lélekre van szüksége
Keresztény szemmel
Ne aggodalmaskodjál!
Mindennapi félelmeink
Nyolcadik parancsolat
evél&levél
Evéllevél
A sepsiszentgyörgyi Luther-szoborra további adományokat várnak
Közlemények, nyilatkozatok
Bírósági ítélet
Magyar segélyszervezet Bagdadban
A közelmúlt krónikája
Diákcsendesnap Aszódon
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
Dokumentumkötet egy párt tündökléséről és bukásáról
Egy "ártatlanul bűnös" film első sikerei
Nevesek összejövetele
Énekelt Biblia
Húsvét - a szabadság és a feltámadás ünnepe
Keresztkérdés
Becsület és bátorság
Gumifalú otthon a Vérmezőn
A vasárnap igéje
Menjünk halászni!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 17 Európának lélekre van szüksége

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster