EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 17 - Áprilisi fagykár az ökumené kertjében

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Áprilisi fagykár az ökumené kertjében

Hosszú, hideg tél után vagyunk. Hetek óta vártuk a napsütéses tavaszt. De még váratlanul, április első napjaiban is fagyott, megcsípte a gyümölcsfákat, szőlőt, virágokat. Van, ahol már le is vonták a szomorú következtetést: idén nem lesz gyümölcs. Sok hosszú, hideg fagyos év után, a II. vatikáni zsinatot követően a szent tavasz jelei mutatkoztak az ökumenében. Joggal vártuk a gyümölcsöket, ám a közelmúltban még mindig fagyhullámokat éltünk át. Féltjük a gyümölcsöket. Az utolsó, egészen friss fagy nagycsütörtök estéjén ért bennünket, amikor II. János Pál pápa meghirdette új enciklikáját a Vatikánban. Április 17-ét írtunk, ökumenikus tavaszt vártunk, de fagykárt szenvedtünk…

Az új enciklika címe: Ecclesia de eucharistia, vagyis „Az eucharisztia egyháza”. Az angol, német, francia szöveget nagypénteken mi is megismerhettük. A harmincoldalas enciklika 62 parag-rafusból áll, és 104 jegyzet szolgál magyarázatként. A pápai körlevél egyértelműen elhatárolja magát más felekezetektől az úrvacsora tanítását és gyakorlatát illetően, ugyanakkor fegyelemre szólítja fel saját egyháza tagjait, jelezvén, hogy az eucharisztia gyakorlata a protestáns egyházakban érvénytelennek tekintendő. Az enciklika aktualitását nemcsak az adja meg, hogy az eucharisztia szereztetésének hagyományos délutánján adta ki a római pápa, hanem az is, hogy közeledik a berlini ökumenikus Kirchentag (egyházi napok ideje), ahol előreláthatólag szívesen gyakorolták volna mind a római katolikus, mind az evangélikus hívek a közös úrvacsorát (az ún. intercommuniót).

Az enciklika hangja udvarias, de nagyon határozott, néhol szigorú, az I. vatikáni zsinat hangvételére emlékeztet. Védekező és elszigetelő tendenciát mutat.

Talán az sem véletlen, hogy az Új Ember című hetilap április 20–27-i számában már előzetesként jelezte, hogy a felolvasandó körlevelet Ratzinger bíboros, a Hittani Kongregáció prefektusa fogalmazta, amit április 17-én tesz közzé a pápa. Ratzinger bíboros úrnak a közelmúltban jelent meg egy olasz nyelvű könyve, „A közeli Isten”, amelyben figyelmezteti a híveket: „hitünk jelenlegi válságában egyre fontosabb, hogy megfelelő módon értsük meg és ünnepeljük az eucharisztiát”. Művében érdekes összefüggést mutat ki a római katolikus egyház múzeummá válásának veszélye és Jézus Krisztus aktív jelenléte között. Ez az utóbbi az eucharisztiával valósul meg, és a bíboros szerint biztosítja az egyház jelenlétét korunkban is. A mostani enciklika hangvétele emlékeztet a félelemből született Dominus Iesus iratéra, amely megjelenése után sok vitára adott alkalmat a római egyházon belül és kívül is.

Visszatérve az új enciklikára, a szöveg és a legfrissebb sajtóinformációk alapján néhány megjegyzést fűzök a körlevél tartalmához – evangélikus szemszögből.

A római katolikus és evangélikus úrvacsorai tanítás, illetve gyakorlat között nincs olyan nagy különbség, mint más protestáns egyház és Róma között (itt elsősorban a zwingliánus jellegű református közösségekre gondolok).

Jézus Krisztus valóságos jelenléte az oltári szentségben hitvallási irataink alapján elismert és köztudott egyházunkban (vö. a Kis káté, Nagy káté, Ágostai hitvallás megfelelő részei). Az augsburgi 1999-es Közös nyilatkozat ugyan nem erről a témáról szól, de az 1967 óta folyó dialógus során újra meg újra előkerült az eucharisztia kérdése is, 1978-ban például közös publikáció jelent meg német és angol nyelven. Ebben nem csupán a teológiai tanítást, hanem több evangélikus egyház úrvacsorai liturgiáját is közöltük a római katolikus egyház eucharisztialiturgiájával összehasonlítva.

Sajnálattal kell megállapítanom, hogy gyülekezeteink életében botránkozást kelthet, hogy mi, akik fehér és zöld asztal mellett együtt tudunk ülni, tárgyalni, sőt imádkozni is, nem részesülhetünk együtt az úrvacsora szentségében. Az Úr megterített asztalánál nem ünnepelhetünk közösen, s noha mi nyitott kommuniót hirdetünk, ugyanezt nem tehetik római testvéreink, sőt érvénytelennek kell tekinteniük a mi szentséggyakorlatunkat.

Eddigi ismereteink szerint az igazi akadályt a közös úrvacsora előtt a papi hivatal (Amt, ministry) különböző felfogása és gyakorlata jelentette, most erről a jelenlegi enciklikában csak érintőlegesen van szó.

Evangélikus teológusok, püspökök és római katolikus püspökök véleménye szerint ez az enciklika érezhető visszalépést jelent az ökumenikus úton, nem szolgálja közös Urunk, Jézus Krisztus egységakaratát, nem veszi tekintetbe az eddig tapasztalt haladást sem.

A római egyház kizárólagosságát érzékelteti a szöveg, amelyen híveink nagy része már túllépett, egységre és testvéri kapcsolatokra vágyik, és nem érti a „szakemberek óvatoskodását”. Őszintén remélem, hogy a közös úrvacsorázás akadályai hamarosan, még a 21. század első felében megszűnnek, és a Hittani Kongregáció nagyobb megértéssel és pasztorális érzékkel fogalmaz már a közeljövőben is. Hiszem, hogy az áprilisi fagykár nem tette egészen tönkre a Lélek gyümölcstermését. Azt is remélem, hogy szakemberek bevonásával rendezhetünk kerekasztal-beszélgetést hittudományi egyetemünkön, hasonlóan a Dominus Iesus irat megjelenése után tartott nyílt vitához – bízva abban, hogy erre majd szélesebb körben is felfigyelnek.

Szomorúságomnak olyan emberként adok most hangot, mint akit nem lehet „Róma-gyűlölettel” vádolni, hiszen minden pozitív egységtörekvésnek őszintén örültem, és ennek 1967 óta mind a sajtóban, mind előadásokon hangot is adtam. Lehmann római katolikus bíboros úrral, a német püspöki kar elnökével együtt vallom, hogy az ökumenikus mozgalom megy tovább („die ökumenische Bewegung geht weiter”). Az is reménységem, hogy az Egységtitkárság nevében más hangot is hallhatunk, ami nemcsak a német evangélikus és római katolikus testvéreknek segíthet abban, hogy ne fékeződjék le a jól megindult ökumenikus kapcsolatok sora, hanem más országokban is.

Remélem, hogy a különféle, eleven római katolikus lelkiségi mozgalmak megértik fájdalmunkat, és a Magyar Római Katolikus Egyház vezetői sem hátrálnak vissza arról az útról, amely sok szép eredményt tud felmutatni, és őszinte, testvéri, jó viszonyról számolhat be. Evangélikus dialóguspartnerként hozzánk az méltó, hogy sajátos értékeinket megtartva (identitásunkat megőrizve) továbbra is nyitottak maradhatunk római katolikus testvéreink felé. Nem esünk pánikba most sem, de őszintén reméljük, hogy az áprilisi fagykár nem okoz végzetes terméketlenséget az ökumenizmus kertjében.

Dr. Hafenscher Károly,a Magyarországi Evangélikus Egyház ökumenikus tanácsadója


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Nagypéntek glória, böjt halleluja nélkül
Élő víz
Rabbuni
Beszélünk
Egyházunk egy-két hete
Ne csak kívül, belül is!
Luther, az ellenálló
Húsvét hajnal Szombathelyen
Teológus-passió
"Kincseik a kincseink"
Üres tolószék a keresztfa tövében
Keresztutak
Áprilisi fagykár az ökumené kertjében
Evangélikusok
Összefogás az orgonáért
Készülünk a IV. országos evangélikus találkozóra
Aktuális elmélkedés - püspökválasztás előtt
Látogatóban Richly Zsolt rajzfilmrendező-grafikusnál
e-világ
Egyházmegye az interneten
Ügydöntő népszavazás után
Az egyházak szerepe az EU-ban
Európának lélekre van szüksége
Keresztény szemmel
Ne aggodalmaskodjál!
Mindennapi félelmeink
Nyolcadik parancsolat
evél&levél
Evéllevél
A sepsiszentgyörgyi Luther-szoborra további adományokat várnak
Közlemények, nyilatkozatok
Bírósági ítélet
Magyar segélyszervezet Bagdadban
A közelmúlt krónikája
Diákcsendesnap Aszódon
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
Dokumentumkötet egy párt tündökléséről és bukásáról
Egy "ártatlanul bűnös" film első sikerei
Nevesek összejövetele
Énekelt Biblia
Húsvét - a szabadság és a feltámadás ünnepe
Keresztkérdés
Becsület és bátorság
Gumifalú otthon a Vérmezőn
A vasárnap igéje
Menjünk halászni!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 17 Áprilisi fagykár az ökumené kertjében

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster