EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 17 - Nagypéntek glória, böjt halleluja nélkül

Liturgikus sarok

Többek kérdésére válaszul

Hozzászólás a cikkhez

Nagypéntek glória, böjt halleluja nélkül

Ezúttal megszakítjuk a liturgikus térről szóló sorozatunkat, hogy – egy aktuális kérdés kapcsán – a nagypénteki liturgia egyik sajátos vonásáról is szóljunk.

Az elmúlt időben – különösen is nagyhét környékén – többen megkerestek a kérdéssel: miért marad el nagypénteken a glória, azaz az Isten-dicsőítés angyalok énekét időző mondata: „Dicsőség a magasságban Istennek, és a földön békesség, és az emberekhez jóakarat”. Sem a lelkész nem mondja, sem pedig a gyülekezet nem énekli. Azt is kérdezik sokan, miért marad el a mindennapi istentisztelet rendjéből (énekeskönyvünkben a 17. szám alatt található) az igeolvasás utáni halleluja. A felvetés jogosnak tűnik, hiszen többnyire az indoklást is hozzáfűzik: nagypéntek Isten halálos szeretetének megnyilvánulása, ahol helye lenne a magasztaló éneknek, az Isten-dicséretnek. Isten nagy tetteinek magasztalása éppen nagypénteken lenne aktuális. Elfogadom az érveket, és mégis úgy hiszem, hogy az egyház ősi gyakorlata helyénvaló. Érdemes rajta elgondolkodni és indokait megfontolni.

Mindenesetre örömmel tölt el, hogy olvasóinkat foglalkoztatják a liturgia miértjei. Ez lenne az igazán fontos: hogy a szolgálók és a liturgia „passzív” résztvevői egyaránt elgondolkodjanak azon, mi miért van az istentiszteleten. Sok idegenkedéstől, félreértéstől, nemtetszés-nyilvánítástól lennénk mentesek, ha tudatosan élnénk meg a liturgia egy-egy részét, értenénk a benne zajló folyamatokat, ha az apróságokat és a nagy összefüggéseket átlátnánk. Most zajló liturgiareformunknak is az az elsődleges és igazi célja, hogy megtanuljuk értékeinket, felfedezzük meglévő kincseinket. Nem a mindenáron változtatni akarás vezérli a Liturgiai Bizottságot, hiszen a liturgia lényegéhez tartozik az állandóság és a változatlanság. A minimális tisztítás és reformáció mellett az igazi cél az, hogy megismerjük, és értő módon használjuk az istentisztelet elemeit, illetve rájöjjünk arra: milyen gazdag világ rejtőzik az olykor fakónak hitt liturgiai gyakorlatunkban.

A liturgiának dramaturgiája van. Az Isten-ember találkozás drámája zajlik minden istentiszteleten. Ennek rendje, tudatos felépítése nemcsak egy alkalomra szól, hanem egy adott időszak, sőt az egész egyházi év összefüggésében. Ez pedig azt jelenti, hogy mindennek rendelt ideje és rendelt helye van, ahol megvan az ideje a sírásnak, és megvan az ideje a nevetésnek, megvan az ideje a gyásznak, és megvan az ideje a táncnak (vö. Préd 3,4). Azaz megvan az ideje a bűnbánatnak és a hálaadásnak, az Isten szerinti szomorúságnak és a felszabadult magasztalásnak.

Nagypéntek a mély gyász napja akkor is, ha mi az akkori eseményeket húsvét felől, a feltámadás fényében nézzük. Krisztust siratjuk s benne az embert magát, a bűneinket, az emberlétünk tragédiáját. Ha az énekben arra biztatunk, hogy „E nagy nap fájdalmát, ó, ember, gondold meg” (EÉ 211), és azt mondjuk: „Ó siralom! Szívfájdalom! A lelkem hogyne sírna?” (EÉ 210), akkor miért ne sírna a liturgia csendes, hallgató, könnytelen sírással. Ha az ég elsötétül Krisztus halála pillanatában, akkor a rá emlékező, az eseményeket megelevenítő, a krisztusi áldozatot jelenvalóvá tévő liturgia ugyanúgy félreteheti a glória csillogását és a halleluja fényességét. Nagypénteken az egyház méltóságteljes csöndben hallgat, hogy azután annál fényesebben szólaljon meg a felkiáltás: Krisztus feltámadt, valóban feltámadt, dicsérjük az Urat, halleluja! A liturgia – nem véletlen és hiábavaló a két évezreden át tartó letisztulás – nagyon mértéktartó, szemérmes az események feldolgozásában. Nem jár meg végleteket, de mindig helyén van benne minden. A gyász ideje is a méltó magatartással, illetve az örvendezés ideje is a megfelelő, elsősorban a belső örömöt jelző kifejezésmóddal.

A keresztény ember gyásza nem valamiféle embertelen hangulati dacolás a halállal, ahol kincstári optimizmussal nem szabad siratni. (A szekták elvárják tagjaiktól az ilyen „vidám” temetést.) Nagypénteken az egyház Krisztust gyászolja – és erre is vonatkozik Pál mondata, amit a thesszalonikabeli gyülekezetnek ír: „Szeretteim, nem szeretném, ha tudatlanok lennétek az elhunytak felől, és úgy szomorkodnátok, mint akiknek nincs reménységük” (1Thessz 4,13). Nem azt mondja tehát, ne szomorkodjunk, hanem azt, hogy ne úgy szomorkodjunk, mint akiknek nincs reménységük. Évről évre, Krisztus keresztre feszítésének emlékünnepén gyászolunk. De úgy, mint akiknek szívében ott él a húsvéti reménység.

Természetes – bár ezt Agendánk és énekeskönyvünk nem jelzi –, hogy a nagypénteki forma nagyszombaton is érvényes. (Nem véletlenül kapta a nagyszombat sok helyen a „csendes szombat” nevet.)

A glória nem hallgat el, csak várat magára. Hogy a nagypénteki sötétség ismét fényességgé váljék húsvét hajnalán.

Hafenscher Károly (ifj.)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Nagypéntek glória, böjt halleluja nélkül
Élő víz
Rabbuni
Beszélünk
Egyházunk egy-két hete
Ne csak kívül, belül is!
Luther, az ellenálló
Húsvét hajnal Szombathelyen
Teológus-passió
"Kincseik a kincseink"
Üres tolószék a keresztfa tövében
Keresztutak
Áprilisi fagykár az ökumené kertjében
Evangélikusok
Összefogás az orgonáért
Készülünk a IV. országos evangélikus találkozóra
Aktuális elmélkedés - püspökválasztás előtt
Látogatóban Richly Zsolt rajzfilmrendező-grafikusnál
e-világ
Egyházmegye az interneten
Ügydöntő népszavazás után
Az egyházak szerepe az EU-ban
Európának lélekre van szüksége
Keresztény szemmel
Ne aggodalmaskodjál!
Mindennapi félelmeink
Nyolcadik parancsolat
evél&levél
Evéllevél
A sepsiszentgyörgyi Luther-szoborra további adományokat várnak
Közlemények, nyilatkozatok
Bírósági ítélet
Magyar segélyszervezet Bagdadban
A közelmúlt krónikája
Diákcsendesnap Aszódon
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
Dokumentumkötet egy párt tündökléséről és bukásáról
Egy "ártatlanul bűnös" film első sikerei
Nevesek összejövetele
Énekelt Biblia
Húsvét - a szabadság és a feltámadás ünnepe
Keresztkérdés
Becsület és bátorság
Gumifalú otthon a Vérmezőn
A vasárnap igéje
Menjünk halászni!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 17 Nagypéntek glória, böjt halleluja nélkül

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster