EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 17 - Nyolcadik parancsolat

Keresztény szemmel

Hozzászólás a cikkhez

Nyolcadik parancsolat

„Ne tégy felebarátod ellen hamis tanúbizonyságot!” Első kérdésem: mi lehet az indíték? Mi visz rá valakit arra, hogy egy másik emberi lényről rosszat hazudjon – ráadásul olyan körülmények között, hogy abból annak a másiknak komoly hátránya származzon? Egyszerűsítve: bírósági tárgyaláson kinek és milyen érdeke fűződik ahhoz, hogy valakit – akiről tudván tudja, hogy ártatlan – akarattal, hazug vallomása alapján bajba sodorjon, hogy azután téves ténymegállapítás alapján igaztalanul elítéljék és megbüntessék? A tíz legelemibb erkölcsi alapelv között valóban szerepelnie kell egy ennyire egyértelmű tilalomnak?

Akarva-akaratlan Zsuzsanna és a vének története jut eszembe. Dániel könyvének deuterokanonikus függeléke arról szól, hogy egy szép, fiatal és erényes özvegyasszonyt megkíván néhány köztiszteletben álló presbiter. Meglesik fürdés közben. (A motívum ismerős Dávid és Betsabé történetéből is.) Megkörnyékezik a kiszemelt áldozatot, ő azonban határozottan nemet mond a felajánlkozásra. A megszégyenült férfiak bosszút esküsznek. Ördögien kitervelt színjátékuk arról szól, amire a csinos asszony éppenséggel nem mutatott készséget: megvádolják azzal, hogy paráznaságon érték. Mivel pedig két köztiszteletben álló férfi egybehangzó tanúvallomása elegendő bizonyíték a vallási törvényszék előtt, biztosak lehetnek a dolgukban. Zsuzsannát elítélik, és minden tiltakozása, védekezése, tagadása ellenére megragadják, hogy az egész közösség megkövezze – mint szentek a tisztátalant.

Ebben az esetben az indíték eléggé nyilvánvaló. A legalantasabb hitványság ez: saját bűnömmel vádolom azt, aki abban teljesen ártatlan, sőt bűnömnek elszenvedője. Egy jámbor lelkész mesélte, hogy kölcsönadott valakinek egy kisebb összeget. Ő maga nem kérte volna viszsza, de az illető, hogy hangoztassa nem létező becsületét, nagyon fogadkozott, hogy hamarosan megadja tartozását. Eltelt több hét is. A lelkész már rég elfeledkezett a kéregetőről. Ő azonban lelke mélyén érezte, hogy igazságtalanság történt. Talán az elveszettnek hitt pénzforrás miatti keserűség vegyült a rossz lelkiismerettel, ám a végeredmény igen beszédes. Egy alkalommal részegen tántorgott az utca túloldalán, amikor a lelkész éppen a kapuban beszélgetett valakivel. Az adós artikulátlan hangon átkiabált neki: „Te szemét! Mikor adod már meg a pénzemet?”

„Ne tégy felebarátod ellen hamis tanúbizonyságot!” Ebbe a parancsolatba tehát több dolgot is bele kell hallanunk. Először azt, hogy ne szegjem meg a többi parancsolatot – azaz ne tegyek olyat, amivel vádolható lennék. Másodszor azt, hogy ha mégis elkövetek valami szégyenletes dolgot, akkor ne próbáljam bűnömet azzal kisebbíteni, hogy másokat is összesározok. S végül, leginkább azt, hogy saját tetteimért vállaljam a felelősséget. Tudjak megszégyenülni, ha kell, de sokkal inkább adjak hálát Istennek azokért az emberekért, akik azáltal, hogy nem hagyták magukat bevonni mesterkedéseimbe, határt szabtak ön- és közveszélyes ámokfutásomnak. Mert azt azért tudnunk kell, hogy a Zsuzsannát megvádoló vének története isteni igazságszolgáltatással végződött. Az ifjú Dániel megállította a „kivégzésre” induló menetet, és egymástól félrevonva ismét kihallgatta a „koronatanúkat”. Miután azok külön-külön belezavarodtak mondókájukba, nyilvánvalóvá lett a hazugság. Lehet, némelyek szépérzékét bántja a végkifejlet, de tény, hogy másként alakult a dolog, mint ahogyan az ma köreinkben szokás. Nem érték be ugyanis annyival, hogy Zsuzsannának – mintegy – „megbocsátanak”, és meghagyják nyomorult életét, miközben a hamis tanúk továbbra is emelt fővel viselhetik magas hivatalukat. Valaki ugyanis bűnt követett el, és ez nem Zsuzsanna volt. Őt áldozatként kellett kárpótolni, nem pedig kegyelmet nyert bűnösként. Akik azonban ténylegesen elkövették a bűnt, meg is kapták méltó büntetésüket. Azt, amit ők szántak az ártatlan Zsuzsannának: megkövezték őket.

Nem szép vég, de ebben a kivételes esetben legalább igazságos. A huszonegyedik század embere számára gyomorforgatóan barbár, rosszalló fejcsóválásra indító esemény. (Érdekes, hogy ez némelyeknek miért csak a hamis tanúk megkövezésekor jut eszébe, s az ártatlan Zsuzsanna esetében nem futja többre beletörődő szomorkodásnál vagy kéjes elégtételérzetnél.) Pedig a hamis tanúk megkövezésekor csupán isteni igazságszolgáltatás történt. Persze jó érzésű embernek az ilyesmi is elég kegyetlen.

Jogos a kérdés: hogyan kerülhetnénk el az ilyen atrocitásokat? Tartok tőle, hogy az emberek mindig kegyetlenek maradnak egymással. Sok ártatlan ember szenved a felettük ítélkező bűnös bírák vétkei miatt. Ettől csúnya a világ. Ha azonban valakit az érdekel, hogy az igazságosan ítélő Isten előtt hogyan lehet elkerülni az ilyesmit, arra a felelet viszonylag egyszerű: erre tanít a nyolcadik parancsolat.

Bartha István


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Nagypéntek glória, böjt halleluja nélkül
Élő víz
Rabbuni
Beszélünk
Egyházunk egy-két hete
Ne csak kívül, belül is!
Luther, az ellenálló
Húsvét hajnal Szombathelyen
Teológus-passió
"Kincseik a kincseink"
Üres tolószék a keresztfa tövében
Keresztutak
Áprilisi fagykár az ökumené kertjében
Evangélikusok
Összefogás az orgonáért
Készülünk a IV. országos evangélikus találkozóra
Aktuális elmélkedés - püspökválasztás előtt
Látogatóban Richly Zsolt rajzfilmrendező-grafikusnál
e-világ
Egyházmegye az interneten
Ügydöntő népszavazás után
Az egyházak szerepe az EU-ban
Európának lélekre van szüksége
Keresztény szemmel
Ne aggodalmaskodjál!
Mindennapi félelmeink
Nyolcadik parancsolat
evél&levél
Evéllevél
A sepsiszentgyörgyi Luther-szoborra további adományokat várnak
Közlemények, nyilatkozatok
Bírósági ítélet
Magyar segélyszervezet Bagdadban
A közelmúlt krónikája
Diákcsendesnap Aszódon
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
Dokumentumkötet egy párt tündökléséről és bukásáról
Egy "ártatlanul bűnös" film első sikerei
Nevesek összejövetele
Énekelt Biblia
Húsvét - a szabadság és a feltámadás ünnepe
Keresztkérdés
Becsület és bátorság
Gumifalú otthon a Vérmezőn
A vasárnap igéje
Menjünk halászni!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 17 Nyolcadik parancsolat

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster