EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 20 - Dr. Fabiny Tamás előadása a televíziós evangéliumi szolgálatról

A közelmúlt krónikája

Információ, edukáció, rekreáció, proklamáció

Hozzászólás a cikkhez

Dr. Fabiny Tamás előadása a televíziós evangéliumi szolgálatról

"Tegyetek tanítvánnyá minden népet..."(Mt 28,19) Páratlanul érdekfeszítő és lelkileg is építő előadásnak lehettek részesei mindazok, akik a budahegyvidéki evangélikus gyülekezet meghívására az Evangélikus Értelmiségi Fórum keretében meghallgathatták, illetve megtekintették dr. Fabiny Tamás lelkész-szerkesztő videobejátszásokkal illusztrált beszámolóját, melyet a televíziós igehirdetési szolgálatról tartott.

Dr. Fabiny Tamás a Duna Televízió Vallási Szerkesztőségének egyik vezető munkatársa. Mint ismeretes, az utóbbi időben a Vallási Szerkesztőség munkája jelentősen kibővülhetett, miután a Duna Televízió az elmúlt karácsony óta immár 24 órán át fogható, és műsora az amerikai kontinensen, valamint Ausztráliában és Új-Zélandon is látható. (Reménység szerint még ebben az évben Latin-Amerika is ezen területek közé tartozhat.)

Igaz, a lelkész-szerkesztő előadásában arra is célzott, hogy míg a Magyar Televízió adásai minden magyarországi nézőhöz eljutnak, addig a Duna Televíziót csak azok tudják élvezni, akik valamely kábeltelevíziós társaságnál, illetve Budapesten az Antenna-Mikrónál előfizettek rá. Pedig a Duna Tv – amint előadónk is kifejtette – a világ magyarságának összekötő kapcsa.

A televíziós szolgálatról vallott gondolatait négy fontos fogalom köré csoportosította, s közben a mondottakat videofelvételekkel is illusztrálta. Az első az információ, ezen belül is a hiteles információ közlése. Ez a médiára is teljes egészében kell, hogy vonatkozzon! Nem szabad a híreket elferdíteni, objektíven, elfogultság nélkül kell tájékoztatni. Nem könnyű feladat ez a kereskedelmi televíziók világában. (Bizony kissé meghökkentő volt az az amerikai felvétel, amelyen a miseközvetítést reklámbejátszások kísérték…)

A második, igen fontos feladat az edukáció, vagyis a nevelés. Az előadó ennek szemléltetésére a Duna Televízió Vallási Szerkesztőségének hetente jelentkező műsorait – a szombatonként jelentkező „Isten kezében”-t és a vasárnap délben látható „Élő egyház”-at – hozta fel példának. Az Isten kezében egy-egy önálló témát kíván feldolgozni: például bemutatta a 100 éves Dobos Károly református lelkipásztor életét, tudósított a Budapest Arénában megrendezett ifjúsági találkozóról, illetve életpályákkal, sorsokkal ismerteti meg a nézőt. Az Élő egyház pedig pár perces riportokat mutat be ökumenikus szemlélettel, s figyelemmel kíséri a határainkon túl élő magyarokat érintő eseményeket is.

A harmadik, jelentős feladat a rekreáció, a felüdülés. A naponkénti megújulást természetesen a Szentírás olvasása, az imádság nyújtja, de egy televíziós adás is lehet eszköze ennek a törekvésnek. (Bár az előadáson nem hangzott el, e sorok írója bizonyíthatja, hogy a Duna Tv már azzal is megvalósítja e célt, amikor – elsősorban az idősebb nézők kedvéért – műsorra tűzi a harmincas-negyvenes évek legjobb filmjeit.)

A negyedik cél a proklamáció, azaz az igehirdetés, a bizonyságtétel. Itt szeretnék arra – az előadó által videón is bemutatott – filmsorozatra utalni, amely „Semper reformanda” címmel a reformáció emlékeit, zenei kincseit dolgozta fel a Kárpát-medence régióiban a Gryllus testvérek hű közreműködésével. Ez a hitvalló sorozat egyébként önálló videokazettákon is megjelent a Duna Televízió terjesztésében.

A Vallási Szerkesztőség igen fontos feladata a különféle felekezetek istentiszteleteinek közvetítése, amelyeket részben felvételről, részben élő adásban sugároznak. Hála legyen Istennek azért, hogy ezeket éjjelente megismétlik, így Észak-Amerika, Ausztrália, Új-Zéland magyarjai is láthatják őket. Végezetül utalnunk kell még az Ordass Lajos püspökről szóló nagy hatású filmre, amelynek ősbemutatója éppen a budahegyvidéki gyülekezetben volt.

Az eddigi tapasztalatok azt bizonyítják, hogy Fabiny Tamás lelkész-szerkesztő kitűnő érzékkel választja ki témáit, és jó kapcsolatot tud kiépíteni munkatársaival. A nézők nevében Isten áldását kérjük mind az ő, mind a Duna Tv Vallási Szerkesztőségének munkájára!

Kolosváry Bálint

Regionális hozzárendelés: Budahegyvidéki Evangélikus Egyházközség


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
A festőművészet az evangélikus templomban
Élő víz
Felkészülni, vigyázz, kész - dalt!
Egyházunk egy-két hete
Hitoktatás gyülekezetben és egyházi iskolában
Orgonaszentelés Veszprémben
Óvodások bálja
Isten hatalmas!
Példaadó ősök emlékezete
Templomszentelés Nemescsóban
Az élet kapujában
Keresztutak
A megújult Élim Otthon
Gyógyító hét a Középhalmi Misszióban
Ortodox keresztény egyházi napok
Bécsi teológushallgatók
Újra együtt a határtalan ifjúság
Zsoltárok zengő szabadon
Konferencia az egyházi szaknyelvi vizsgáról
Borszentelés Soltvadkerten
Uram, könyörülj rajtunk!
Evangélikusok
Nyíregyházi bibliatanulmányozó órák
Biciklionizmus
Székesfehérvár, a királyok városa
Kihalász, ha fuldoklunk?
e-világ
A jó kapcsolatok jegyében
Az angol sajtót lapozgatva
A média kultúraközvetítő szerepe
Keresztény szemmel
Hogyan lett az orgona templomi hangszerré?
Fohász
Protokoll vagy prédikáció?
A hét témája
Háború és béke
Keresztények Irakban
Az anyákra gondolok
Homokszemek Irakból
Mai események - felülnézetben
Magánvélemény
evél&levél
Ajkai asszonytalálkozó
A közelmúlt krónikája
A múlt árnyai
Dr. Fabiny Tamás előadása a televíziós evangéliumi szolgálatról
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
A vasárnap igéje
Amiről nem szól az ének
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 20 Dr. Fabiny Tamás előadása a televíziós evangéliumi szolgálatról

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster