EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 20 - Székesfehérvár, a királyok városa

Evangélikusok

Készülünk a IV. országos evangélikus találkozóra

Hozzászólás a cikkhez

Székesfehérvár, a királyok városa

Alba Regia Magyarország legrégibb városa. Alapítása Géza fejedelem nevéhez fűződik, Szent István királyunk pedig az ország fővárosává tette. Amíg a török el nem foglalta (1543), a magyar királyok és királynék többségét itt koronázták, és itt is temették el. A virágzó középkori város a 145 éves török uralom alatt elpusztult, s csak a 18. században építették újjá, ekkor már barokk stílusban.

A II. világháború idején Székesfehérvár sokat szenvedett, épületeinek jó része lakhatatlanná vált, számos polgári áldozat volt. A háború után gyors fej- lődésnek indult a város, új iparágak települtek ide, több mint százezerre nőtt a lakosság száma. Napjainkra a történelmi hangulatú, nem túl nagy kiterjedésű belvárost sikerült megőrizni, és ezt a magot veszi körül a panelházak rengetege.

A régi város, ahol a történeti és a művészeti emlékek színe-java található, mindössze egy nagy térből, valamint három-három, hozzávetőleg párhuzamos, szabálytalanul kanyargó utcából áll. Két óra alatt minden utca, sikátor, tér és köz bejárható.

Az alkalomhoz illően kezdjük sétánkat az idén 71 éves evangélikus templomunktól. A Várkörúton átkelve a Fő utca elején a Magyar Király Szállót, közvetlenül mellette pedig a Vörösmarty Színház felújítandó épületét láthatjuk.

A sétálóutcán továbbhaladva megcsodálhatjuk a Virágórát és vele szemben a mártír várkapitány, Varkocs György szobrát. A Melocco Miklós alkotta Mátyás király-emlékmű megtekintése után betérhetünk a Fekete Sas Patikamúzeumba, ahol érdemes megnézni az eredeti bútorokkal berendezett egykori jezsuita gyógyszertárat. Szemben a volt jezsuita rendházban kapott helyet a Szent István Király Múzeum. Közvetlenül mellette látható a Nepomuki Szent János-templom barokk épülete, ami ciszterci templomként ismert. Ajánljuk a sekrestye tölgyfából faragott rokokó stílusú berendezésének megtekintését is.

Lassan kijutunk a Városháza térre, ahol a Püspöki Palota impozáns épülete és a város jelképének tekintett Országalma áll. Térjünk be a középkori Romkertbe, amely az utóbbi években a fölé épített, sokak által vitatott tetőszerkezet miatt híresült el. Itt láthatóak az I. István által építtetett királyi bazilika és a királysírok maradványai.

A bejárat melletti mauzóleumban Aba Novák Vilmos hatalmas freskói a Szent Korona és a Szent Jobb történetét elevenítik meg. A terem közepén található Szent István királyunk fehér mészkőből faragott szarkofágja. Az emlékhelyen körbesétálva domborművek, kőfaragványok emlékeztetnek a középkori bazilika dicső múltjára. Visszatérve a térre a polgármesteri hivatal épülete előtt Pátzay Pál Tízes huszárok című emlékművét nézhetjük meg. A tér másik oldalán Lugossy Mária fekete gránitba süllyesztett haranggal emlékezik a II. világháború áldozataira.

Ennyi látnivaló után egy kis időre megpihenhetünk a hangulatos kávézók valamelyikében, majd folytassuk sétánkat a Romkert sarkánál induló Kossuth utcában. Kijutva a Hősök terére a bazilika altemploma előtt az ún. „fekvő katona” őrzi az I. világháborúban elesettek emlékét. Ha kellő időben – valamelyik páros órakor – érünk erre a területre, különleges élményben lesz részünk: megnézhetjük a Bástya söröző mögötti kis udvarban a zenélő óra körbejáró figuráit.

Menjünk vissza a Hősök terére, és a Géza fejedelem szobra melletti lépcsőkön sétáljunk fel a Szent István-székesegyházhoz, a bazilikához. Székesfehérvár legnagyobb templomát IV. Béla alapította, majd a 18. században barokk stílusban építették át. Legértékesebb részei a szentély és a Cymbal festette mennyezetfreskók. A templom előtti tér ünnepélyes hangulatát fokozza Székesfehérvár egyetlen épségben megmaradt középkori épülete, a gótikus Szent Anna-kápolna és az előtte álló Kálmáncsehi Domonkos-szobor.

Az Arany János utcán továbbhaladva a Szent István téren megcsodálhatjuk első királyunk lovas szobrát és a klasszicista stílusban megépített megyeházát. A hangulatos Megyeház utca régi házai között sétálva érdemes megtekinteni a Babamúzeum különleges gyűjteményét. Ez a kiállítás az első vármegyeházában kapott otthont, amely az evangélikus gyülekezet használatában volt 1869–1980 között.

Visszaérkeztünk a Városháza térre. Ha van még időnk és kedvünk, folytathatjuk a barangolást, és megkereshetjük a Városi Képtárat a Deák-gyűjteménnyel, a Csók István Képtárat, Wathay várkapitány szobrát a régi várfalmaradványok előtt, Szent László emlékművét, illetve Bory Jenő Püspökkút című szoborkompozícióját.

Ha kirándulókedvünk engedi, akkor látogassuk meg a városközponttól kb. 5 km távolságban lévő Millenniumi emlékművet, az Aranybulla emlékművet és a hitvesi szeretet tiszteletére épített Bory-várat is.

Mészáros Magdolna és Czibik Márta

Regionális hozzárendelés: Székesfehérvári Evangélikus Egyházközség


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
A festőművészet az evangélikus templomban
Élő víz
Felkészülni, vigyázz, kész - dalt!
Egyházunk egy-két hete
Hitoktatás gyülekezetben és egyházi iskolában
Orgonaszentelés Veszprémben
Óvodások bálja
Isten hatalmas!
Példaadó ősök emlékezete
Templomszentelés Nemescsóban
Az élet kapujában
Keresztutak
A megújult Élim Otthon
Gyógyító hét a Középhalmi Misszióban
Ortodox keresztény egyházi napok
Bécsi teológushallgatók
Újra együtt a határtalan ifjúság
Zsoltárok zengő szabadon
Konferencia az egyházi szaknyelvi vizsgáról
Borszentelés Soltvadkerten
Uram, könyörülj rajtunk!
Evangélikusok
Nyíregyházi bibliatanulmányozó órák
Biciklionizmus
Székesfehérvár, a királyok városa
Kihalász, ha fuldoklunk?
e-világ
A jó kapcsolatok jegyében
Az angol sajtót lapozgatva
A média kultúraközvetítő szerepe
Keresztény szemmel
Hogyan lett az orgona templomi hangszerré?
Fohász
Protokoll vagy prédikáció?
A hét témája
Háború és béke
Keresztények Irakban
Az anyákra gondolok
Homokszemek Irakból
Mai események - felülnézetben
Magánvélemény
evél&levél
Ajkai asszonytalálkozó
A közelmúlt krónikája
A múlt árnyai
Dr. Fabiny Tamás előadása a televíziós evangéliumi szolgálatról
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
A vasárnap igéje
Amiről nem szól az ének
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 20 Székesfehérvár, a királyok városa

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster