EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 20 - Háború és béke

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

Háború és béke

Irakban befejeződött a háború, de békéről még nem beszélhetünk. Ahogyan a hadjárat formális hadüzenet nélkül kezdődött, éppúgy formális fegyverszüneti megállapodás nélkül is zárult, egyszerűen úgy, hogy nem maradt, aki fegyveresen ellenállt volna. Szaddam Huszein hadserege – a sokak által rettegett Köztársasági Gárdát is beleértve – bölcsebb volt, mint vezére, és hozzá hasonlóan eltűnt. A győztes haditechnika esendőségéből adódóan a brit és amerikai erők több katonát vesztettek a balesetek és a bizarr elnevezésű "baráti tüzek" áldozataként, mint az irakiakkal vívott egyenlőtlen harcban.

Nem az elesett harcosok áldozatának, nem is hozzátartozóik fájdalmának cinikus lebecsülése az a megállítás, mely szerint a hadjárat a legérzékenyebb veszteséget Irak lakosságának és az országok nemzetközi társadalmának okozta.

Az irakiak szempontjából mérlegelve még nem tudni, van-e egyensúly veszteség és nyereség között. Aki hozzátartozóját, otthonát vesztette el a legnagyobb óvatosság mellett is elkerülhetetlenül, az úgy érzi – és még nagyon sokáig, talán örökre úgy fogja gondolni –, hogy veszteségét semmi sem ellensúlyozhatja. Aki az iraki múzeumok kifosztását, közös emberi múltunk becses emlékeinek vesztét siratja, az vélhetően szintén úgy érzi, hogy Szaddam Huszein eltűnéséért túl nagy áldozatot kellett fizetni. Aki viszont a zsarnok sok ezer, halálra vagy rokkantságig kínzott áldozatára gondol (talán azért, mert valaha saját hazájában maga is hasonló szenvedésen ment át), vagy aki őszintén reméli, hogy a sokszorosan meggyötört országra békésebb, boldogabb jövő vár a háború eredményeképpen, az inkább örül a hadjárat katonai sikerének. Hiszen kétségtelen, hogy az több mint egy évtizedes meddő packázás után olyan új helyzetet teremtett, amely nem annyira sivár és reménytelen, mint a világ arcába nevető diktátor további garázdálkodása.

A nemzetközi társadalom szempontjából kiszámíthatatlanok a háború következményei, csak annyi bizonyos, hogy a beavatkozás teljesen új helyzetet teremtett. Megosztotta mindazokat a társulásokat, amelyektől a félelem egyensúlya helyett a béke egyensúlyára vártuk; megnyomorította az Észak-atlanti Szövetséget, elmélyítette, sőt újakkal tetézte az Európai Unión belüli ellentéteket, talán minden eddiginél könyörtelenebbül bebizonyította, hogy az ENSZ csak addig őre a békének és a nemzetközi jognak, amíg a Biztonsági Tanácsban csoportosuló hatalmak érdekei legalább nagyjából egybeesnek. De megosztotta, ha talán rövidebb időre, az egyes országokat is. Nagy-Britanniában a szinte naponta végzett közvélemény-kutatások azt mutatták, hogy a társadalom majdnem pontosan fele-fele arányban támogatta vagy vetette el a kormány érveit. Magyarországon, ahol a kormány a koalíció mellé állt, az ellenzéki sajtó olyan féktelenséggel támadta az amerikai és brit politikát, amely egyes esetekben már a Szabad Népnek a koreai háború idején megjelent cikkeire emlékeztetett. A különbség persze nem lebecsülendő: a koreai háború idején nem volt Magyarországon ellenéki sajtó.

Az iraki beavatkozást bíráló tüntetők javarésze emberséges indíttatástól hajtva tiltakozott a vérontás ellen, még akkor is, ha nem látta, vagy nem akarta látni, hogy így akaratlanul is egy másfajta vérontás zavartalan folytatása mellett foglal állást. Nem tulajdonítható ugyanekkora önzetlenség a koalíció ellen forduló kormányoknak. Az oroszok és a franciák veszni látták a Szaddam Huszeintől nekik járó milliárdokat, az oroszok emellett attól is tartottak, hogy az Irakra kimondott olajblokád feloldása – amely ellen még mindig hadakoznak – lenyomja fő kiviteli cikkük világpiaci árát. Ehhez járult hozzá a hadjáratot ellenző valamennyi kormány részéről a „pax Americanától”, egy olyan új világrendtől való félelem, amely az Egyesült Államok katonai és gazdasági túlerején alapszik.

Ha Irakban minden jel ellenére mégis sikerül emberségesebb társadalmat kialakítani, miközben helyreáll a víz- és villanyszolgáltatás, és kinő a fű az új sírokon; ha az elrabolt kincseknek legalább egy része visszakerül az iraki múzeumokba; ha az első számú hadicélként megóvott iraki olajkutak jövedelme valóban Irakot fogja gazdagítani, nem egy diktátort és az őt kiszolgáló réteget; ha az új, átcsoportosult felek között fenyegető hidegháború helyett új nemzetközi egyensúly alakul ki – akkor a történelem valószínűleg pozitív előjelet tesz majd az iraki hadjárat elé. Ha…

Pátkai Róbert (London)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
A festőművészet az evangélikus templomban
Élő víz
Felkészülni, vigyázz, kész - dalt!
Egyházunk egy-két hete
Hitoktatás gyülekezetben és egyházi iskolában
Orgonaszentelés Veszprémben
Óvodások bálja
Isten hatalmas!
Példaadó ősök emlékezete
Templomszentelés Nemescsóban
Az élet kapujában
Keresztutak
A megújult Élim Otthon
Gyógyító hét a Középhalmi Misszióban
Ortodox keresztény egyházi napok
Bécsi teológushallgatók
Újra együtt a határtalan ifjúság
Zsoltárok zengő szabadon
Konferencia az egyházi szaknyelvi vizsgáról
Borszentelés Soltvadkerten
Uram, könyörülj rajtunk!
Evangélikusok
Nyíregyházi bibliatanulmányozó órák
Biciklionizmus
Székesfehérvár, a királyok városa
Kihalász, ha fuldoklunk?
e-világ
A jó kapcsolatok jegyében
Az angol sajtót lapozgatva
A média kultúraközvetítő szerepe
Keresztény szemmel
Hogyan lett az orgona templomi hangszerré?
Fohász
Protokoll vagy prédikáció?
A hét témája
Háború és béke
Keresztények Irakban
Az anyákra gondolok
Homokszemek Irakból
Mai események - felülnézetben
Magánvélemény
evél&levél
Ajkai asszonytalálkozó
A közelmúlt krónikája
A múlt árnyai
Dr. Fabiny Tamás előadása a televíziós evangéliumi szolgálatról
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
A vasárnap igéje
Amiről nem szól az ének
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 20 Háború és béke

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster