EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 20 - Újra együtt a határtalan ifjúság

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Újra együtt a határtalan ifjúság

Beszámoló a II. határon túli magyar evangélikus ifjúsági konferenciáról

Bizonyára többen emlékeznek az Evangélikus Élet novemberi számában megjelent írásunkra, melyben beszámoltunk a Révfülöpön megrendezett határon túli ifjúsági vezetők konferenciájáról. Akkor abban állapodtunk meg, hogy minden év novemberében újra találkozunk az ifjúsági vezetőkkel, és megbeszéljük az aktuális kérdéseinket, feladatainkat, terveinket. Ma már látjuk, hogy az évente egyszeri alkalom kevés arra, hogy együttműködésünk a gyakorlatban is megvalósuljon, ezért is volt öröm számunkra, hogy a közelmúltban újra találkozhattunk.

A mostani találkozónkat a vajdasági fiatalok kezdeményezték: a nemrégen megalakult szabadkai székhelyű Evangélikus Keresztény Ifjúsági Egyesület (EKIE) vállalta magára a szervezés feladatait. Feketics községben, a Vajdasági Ökumenikus Szeretetszolgálat központjában kapott helyet a konferenciánk, melyen az erdélyi, felvidéki, anyaországi, partiumi és vajdasági fiatalok számoltak be az általuk képviselt szervezetben, illetve gyülekezetben végzett szolgálatukról, gondjaikról, nehézségeikről, sikereikről. Jó alkalom volt ez arra, hogy szembesüljünk a ténnyel: bárhol legyünk is a Kárpát-medencében, a problémáink hasonlóak.

Eszmecserénk során a már megfogalmazott megállapodásunkra próbáltunk koncentrálni, azon belül is az idei év nyári konferenciáira. E megállapodás értelmében a helyi és országos szinten rendezendő táborokra, konferenciákra és különféle rendezvényekre meghívjuk egymás ifjúságát, és lehetőség szerint ingyenes vagy támogatott részvételt biztosítunk. Amint a beszélgetéseink alkalmával kiderült: a legnagyobb szükség vezetőképző konferenciákra lenne, mivel például a Vajdaságban 18 gyülekezetre két lelkész jut, vagyis az „az aratnivaló sok, de a munkás kevés”. A novemberi konferencián már megfogalmazódott ez az igény, és örömmel mondhatom, hogy Erdélyben, az apácai gyülekezet vendégházában Martonné Szalóky Eszter vezetésével már meg is valósult az első, két hétvégéből álló vezetőképző találkozó. Miután meggyőződtünk arról, hogy a vajdasági fiatalok nagy erőfeszítések árán, hatalmas akarattal és tenni akarással fogtak munkához, és rövid időn belül újjáélesztették az EKIE-t, megállapodtunk arról: segítséget nyújtunk a felvidéki fiataloknak, hogy – a magyarországi MEVISZ, az erdélyi REVISZ és a vajdasági EKIE mintájára – ők is megalakíthassák saját szervezetüket.

A vajdasági tartózkodásunk alatt több gyülekezetbe is eljutottunk, ahol nagyon nagy szeretettel fogadtak bennünket, így ellátogattunk Verbászra, Bajsára, Szabadkára, voltunk Topolyán, és láttuk a palicsi üdülőhelyet. Béres Károly igazgató úr jóvoltából beszámolót hallhattunk az Ökumenikus Szeretetszolgálat (EHO) működéséről, az ott végzett diakóniai munkáról. Diósi Viola, a Vajdasági Ifjúsági Fórum elnöke, a Magyar Nemzeti Tanács ifjúsági képviselője a Vajdaságban élő magyar ifjúság helyzetéről szólt. Vendéglátónk, Dolinszky Árpád evangélikus szuperintendens pedig egy fórumbeszélgetés alkalmával megismertetett bennünket a vajdasági evangélikus magyarság történelmi múltjával. Segítségével betekinthettünk a mai mindennapokba is, azok gondjaival és sikereivel, jó és követnivaló példáival, kezdeményezéseivel együtt.

E három programokkal, tárgyalásokkal és egyeztetésekkel teli nap alatt mindenkiben megerősödött a már régóta megfogalmazódott gondolat: evangélikus létünk és jövőnk a Kárpát-medencében nagyban függ ifjúságunktól, attól, hogyan tudjuk megszólítani ezt a generációt, tudunk-e nekik irányt és célt mutatni, hogy hitükben megerősödve megtartsák eleink hitét, és aszerint éljenek. Azért, hogy ez megvalósulhasson, még rengeteg munkára lesz szükség. Hatalmas feladat ez azok számára, akik fel merik vállalni, de összefogással – és legfőképpen Urunk segítségével – bízunk benne, hogy sikerülni fog.

Bárdi-Pajtás János


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
A festőművészet az evangélikus templomban
Élő víz
Felkészülni, vigyázz, kész - dalt!
Egyházunk egy-két hete
Hitoktatás gyülekezetben és egyházi iskolában
Orgonaszentelés Veszprémben
Óvodások bálja
Isten hatalmas!
Példaadó ősök emlékezete
Templomszentelés Nemescsóban
Az élet kapujában
Keresztutak
A megújult Élim Otthon
Gyógyító hét a Középhalmi Misszióban
Ortodox keresztény egyházi napok
Bécsi teológushallgatók
Újra együtt a határtalan ifjúság
Zsoltárok zengő szabadon
Konferencia az egyházi szaknyelvi vizsgáról
Borszentelés Soltvadkerten
Uram, könyörülj rajtunk!
Evangélikusok
Nyíregyházi bibliatanulmányozó órák
Biciklionizmus
Székesfehérvár, a királyok városa
Kihalász, ha fuldoklunk?
e-világ
A jó kapcsolatok jegyében
Az angol sajtót lapozgatva
A média kultúraközvetítő szerepe
Keresztény szemmel
Hogyan lett az orgona templomi hangszerré?
Fohász
Protokoll vagy prédikáció?
A hét témája
Háború és béke
Keresztények Irakban
Az anyákra gondolok
Homokszemek Irakból
Mai események - felülnézetben
Magánvélemény
evél&levél
Ajkai asszonytalálkozó
A közelmúlt krónikája
A múlt árnyai
Dr. Fabiny Tamás előadása a televíziós evangéliumi szolgálatról
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
A vasárnap igéje
Amiről nem szól az ének
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 20 Újra együtt a határtalan ifjúság

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster