EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 20 - A festőművészet az evangélikus templomban

Liturgikus sarok

Liturgikus sarok

Hozzászólás a cikkhez

A festőművészet az evangélikus templomban

Az emberiséggel egyidős festőművészetnek a huszadik században történt nagy gátszakadása olyan szellemi árvizet árasztott az emberiségre, amelynek hullámai a huszonegyedik században is komoly megfontolásra késztetik az egyházért felelősen gondolkodókat: korunk festőművészetének milyen szolgálatára tartson igényt egyházunk?

Templomaink belső tere a történelem során mindig az istentiszteletről vallott teológiánk szerint változott. Anélkül, hogy mélyebben elmélyednénk a teológiai ismeretekben, kimondhatjuk, hogy a templom belsejében az istentisztelethez két térre van szükség: a gyülekezeti térre és a szentélyre. Mert az istentisztelet alatt is az történik, amit az Újszövetség ad hírül: e világba eljött az eljövendő világ! Ez az istentiszteleten úgy ismétlődik meg, hogy a gyülekezeti térben összegyűlt, a bűn és halál fogságától szenvedő emberekhez a szentély felől érkezik az evangélium az igehirdetésben, illetve a szentségek (keresztség és úrvacsora) nyújtásában. Az istentiszteletnek ezt a „drámaiságát” mélyítheti el a festőművészetnek mint „egyházművészet”-nek a szolgálata. E szolgálat betöltésére a gyülekezeti tér két oldalfalát és a szentélynek a gyülekezettel szemben lévő részét tartanám a legalkalmasabbnak. Természetesen ez csak akkor lehetséges, ha az elődök tévedése folytán a szentélyt nem uralja egy oltárépítmény oltárképpel vagy egy jó nagyméretű, korpusz nélküli kereszt.

A festőművészet története során sok mindent kiszolgált már (hatalom, gúny, erotika stb.). Az egyházon belül is előfordult, hogy tevékenysége kétes értékű volt (gondoljunk csak a képkultuszra, a képimádásra), ezért csak igen alapos teológiai és művészeti tisztánlátással vállalkozhat bárki arra, hogy a téves hagyomány szerinti oltárképfestetés helyett a gyülekezeti tér és a szentély falain vegye igénybe a festőművészet szolgálatát, mely által a gyülekezet az istentisztelet „drámáját” a szemén keresztül is átélheti, még inkább gazdagodva így az örömhír üzenetében.

Ezzel az óriási feladattal azonban csak olyan művészt bízhat meg, aki az ide készülő műveiben csupán az evangéliumban elhangzottakra mutató ujj akar lenni. Aki vállalni tudja, hogy műve – a szimbólumokhoz hasonlóan – olyan „fél mű”, amely csak a képeket nézők ismeretével kiegészülve lesz egész üzenetté. Egyházművészként a szolgálatát úgy végzi, hogy elmerül az Újszövetség tanulmányozásában, és az evangélium éltető nedvét úgy szívja magába, mint a fa gyökere, és úgy adja tovább, változatlanul, mint a fa törzse a lombkoronának, a gyülekezetnek. A gyülekezeti térben azokat az üzeneteket festi meg, amelyek az Írás szerint már megtörténtek: Jézus csodáit mint a bűn és halál fölötti hatalmának jeleit. Leginkább pedig az evangéliumok szívét, a passiót, Jézus megváltói dicsőségét örökíti meg. A szentély falán pedig azt igyekszik láttatni, ami az Írások szerint még nem történt meg: például a mi Urunkat mint Pantokrátort az üdvözültek mennyei seregével. Ugyanis a szentélyből a gyülekezet felé néző szószékről hangzó evangélium, a keresztelőből a megtisztító víz, az úrvacsora asztaláról kapott Krisztus teste és vére pontosan az üdvözültek seregébe hívja, veszi fel és tartja meg a gyülekezetet!

Biztos vagyok abban, hogy a huszonegyedik században is lesz olyan művész, aki egyházművészként el tudja majd végezni ezt a szolgálatot – ha lesz olyan gyülekezet, amely ilyen templom belső terében szeretné átélni az istentisztelet drámáját.

Szita István


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
A festőművészet az evangélikus templomban
Élő víz
Felkészülni, vigyázz, kész - dalt!
Egyházunk egy-két hete
Hitoktatás gyülekezetben és egyházi iskolában
Orgonaszentelés Veszprémben
Óvodások bálja
Isten hatalmas!
Példaadó ősök emlékezete
Templomszentelés Nemescsóban
Az élet kapujában
Keresztutak
A megújult Élim Otthon
Gyógyító hét a Középhalmi Misszióban
Ortodox keresztény egyházi napok
Bécsi teológushallgatók
Újra együtt a határtalan ifjúság
Zsoltárok zengő szabadon
Konferencia az egyházi szaknyelvi vizsgáról
Borszentelés Soltvadkerten
Uram, könyörülj rajtunk!
Evangélikusok
Nyíregyházi bibliatanulmányozó órák
Biciklionizmus
Székesfehérvár, a királyok városa
Kihalász, ha fuldoklunk?
e-világ
A jó kapcsolatok jegyében
Az angol sajtót lapozgatva
A média kultúraközvetítő szerepe
Keresztény szemmel
Hogyan lett az orgona templomi hangszerré?
Fohász
Protokoll vagy prédikáció?
A hét témája
Háború és béke
Keresztények Irakban
Az anyákra gondolok
Homokszemek Irakból
Mai események - felülnézetben
Magánvélemény
evél&levél
Ajkai asszonytalálkozó
A közelmúlt krónikája
A múlt árnyai
Dr. Fabiny Tamás előadása a televíziós evangéliumi szolgálatról
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
A vasárnap igéje
Amiről nem szól az ének
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 20 A festőművészet az evangélikus templomban

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster