EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 29 - Ötvenöt éve történt a Pócspetri-ügy

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Ötvenöt éve történt a Pócspetri-ügy

Ötvenöt éve, 1948. június 3-án a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Pócspetrin – az iskolák államosítása elleni tüntetés során – tisztázatlan körülmények között meghalt egy rendőr. Az esetből az akkori hatalom gyilkossági ügyet és koncepciós pert kreált, a helyi plébánost halálra ítélték, a falu lakosságát meghurcolták, az országos sajtóban pedig egyházellenes propagandakampány indult.

A harc a „klerikális reakció” ellen az egyházak (így az egyházi iskolák fenntartásának) anyagi alapjait jelentő birtokok elvételével kezdődött, s 1946-ban a felekezeti iskolák ellen indított kampánnyal folytatódott. A rendőrség szinte naponta fedezett fel újabb és újabb, a demokráciát alapjaiban megrendíteni kész klerikális összeesküvést. A tanév végeztével az egyházi szervezetek és egyesületek ellen indult koncentrált támadás, amelynek végeredménye rendeleti feloszlatásuk lett. 1947 tavaszán, majd 1948-ban ismét a hitvallásos iskolák kerültek az oktatáspolitika élharcosai érdeklődésének középpontjába.

  1. május 15-én Ortutay Gyula vallás- és közoktatásügyi miniszter beszédben jelentette be, hogy a kormány beterjeszti az iskolák államosításáról szóló törvényjavaslatot. Iskoláinak elvesztését a legtöbb egyház tudomásul vette, azonban a katolikus egyház – élén Mindszenty József bíborossal – ellenállt. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisközségben, Pócspetriben is arra hívta fel a híveket Asztalos János plébános, hogy akadályozzák meg az egyházi iskola tervezett megszüntetését. Június 3-án este a tömeg csoportosan a községháza elé vonult, ahol a képviselő-testület ülésezett. Néhányan megkíséreltek bejutni a tanácskozásra, amit két rendőr próbált megakadályozni, egy riasztólövés is eldördült, ám a tömeg nem oszlott szét. A lökdösődés közben Takács Gábor szakaszvezető csőre töltött puskája az épület lépcsőjéhez ütődött, elsült, s a golyó halálra sebezte a rendőrt.

A „véres zendülésből”, „fasiszta rendzavarásból” a párt- és állami vezetők utasítására koncepciós kirakatpert kreáltak. A községet ÁVO-s különítmény szállta meg, kijárási tilalmat rendeltek el, a kihallgatásokon a község szinte minden lakóját bántalmazták. Az ítélet már nyolc nap múlva, 1948. június 11-én megszületett a Budapesti Büntetőtörvényszék rögtönítélő bíróságán. Asztalos Jánost szándékos emberölés bűntettében való felbujtói bűnrészesség miatt, Királyfalvi (Kremper) Miklós községi segédjegyzőt pedig szándékos emberölés bűntette miatt halálra ítélték. A köztársasági elnök a plébános halálbüntetését életfogytig tartó fegyházbüntetésre változtatta, amit az Elnöki Tanács 1956 szeptemberében 15 évi börtönbüntetésre szállított le. A pap nyolc és fél évet töltött börtönben, végig a hírhedt Andrássy út 60. szám alatt. Királyfalvi (Kremper) Miklóst még aznap kivégezték. További 11 személyt társtettesként elkövetett, hatósági közeg elleni erőszak céljára történő csoportosulás, két személyt felbujtóként, illetve bűnsegédként elkövetett távirdarongálás, három személyt társtettesként szándékos emberölésre vonatkozó személyi bűnpártolás, két személyt társtettesként elkövetett szándékos emberölés bűntettére felbujtás bűnpártolása miatt 2 hónap és 1 év közötti szabadságvesztésre ítéltek. Meghurcolták az egész falut, és tulajdonképpen a vádlottak padjára ültették az egész katolikus papságot.

Az eljárás után néhány nappal, 1948. június 16-án a magyar Országgyűlés elfogadta az 1948. évi XXXIII. törvényt az egyházi iskolák államosításáról. A törvény alapján a magyarországi 9274 iskola közül 6505-öt államosítottak, ebből 4885 volt felekezeti iskola. Az egyházakkal kötött megállapodások alapján a törvény hatálya alól mentesítettek tizenhárom középfokú tanintézményt, nyolc katolikus, három református, egy evangélikus és egy izraelita gimnáziumot.

A rendszerváltás utáni perújrafelvételt követően 1990. január 17-én a Fővárosi Bíróság hatályon kívül helyezte az ítéletet, és Asztalos Jánost az ellene szándékos emberölés bűntettében való felbujtói bűnrészesség miatt, Királyfalvi Miklóst pedig a szándékos emberölés bűntette miatt emelt vád alól felmentette, s ugyancsak hatályon kívül helyezte további négy vádlott társuk ellen társtettesként elkövetett bűnpártolás vétsége miatt hozott ítéletet.

  1. december 20-án a Fővárosi Bíróság perújítási tárgyalás alapján további két vádlottat mentett fel bűncselekmény hiányában. A Fővárosi Bíróság 1989-ben ítéletben állapította meg, hogy az úgynevezett Pócspetri-ügy előre kitervelt és tudatosan lebonyolított koncepciós per volt, amelyet azzal a céllal rendeztek, hogy megfélemlítsék a katolikus egyházat és híveit, letörjék az egyházi iskolák államosítása elleni ellenállást.

(MTI)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
A karzat
Élő víz
Az élő és éltető víz
Egyházunk egy-két hete
Nyári szezon
Ülésezett az Országos Presbitérium és Közgyűlés
Gyógyító napok a Balaton partján
Keresztutak
Winnipeg várja a világ evangélikusait
Szeretetszolgálatról konzultáltak
Dokumentum a New Age befolyása ellen
A Kaláka fesztivál ökumenikus istentisztelete
A magyarság bölcsője
Hídépítés Európában
Kétkedő lelkészek
Homoszexuális püspököt választottak az amerikai anglikánok
Evangélikusok
Féltékeny vagyok a "fekete özvegyre"
A magyar nyelvű evangélikus rádióműsorok története dióhéjban
Lelkészavatás Veszprémben
Lelkészavatás Szombathelyen
e-világ
Bankjegyautomata a templomban
Egyházak jogállása az EU-ban
Ötvenöt éve történt a Pócspetri-ügy
Hídavatás
A BM a templomok biztonságáért
Keresztény szemmel
Nyomon vagyok
Tételezzük fel, hogy van Isten
Bűnök
Segítség, hisz a gyerek!
Csodák pedig nincsenek?
A hét témája
A válás dilemmája 2002.
A válás dilemmája: 2003.
evél&levél
Római katolikus szertartás a IV. országos evangélikus találkozón Székesfehérvárott
Wittenbergi katolikus szertartás a IV. országos evangélikus találkozón Székesfehérvárott
A közelmúlt krónikája
Indulj, menj Ninivébe!
"Monte Carlo csönget"
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Veled Uram - és semmi de
Méz a sziklából
A bonyhádi gimnázium jubileumi évkönyvéről
A vasárnap igéje
Igazságtudat helyett bűntudat
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 29 Ötvenöt éve történt a Pócspetri-ügy

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster