EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 29 - Féltékeny vagyok a "fekete özvegyre"

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

Féltékeny vagyok a "fekete özvegyre"

Hallgatóné Hajnal Judit
Amikor először szembesültem a kéréssel, hogy szerény személyem és az informatika viszonyáról írjak az Evangélikus Élet hasábjain, különös gondolataim támadtak.

Féltékeny vagyok. Igen, sajnos féltékeny vagyok a GÉPRE, mely oly előkelő helyet tölt be családom férfi tagjainál. Soha nem elégedetlen vele senki, nem tudnak betelni vele, mindig új színekben látják, napról-napra megfiatalodik előttük, állandóan ébren tartja figyelmüket, a tőle kapott feladatot engedékenyen, készségesen végrehajtják, és a vele való kapcsolatot mégis szüntelenül keresik. Hát csoda, ha féltékeny vagyok?

Egyetemista nagyfiam a hétvégi hazaruccanásait bizony összeköti a „géppel” való találkozással is. Végre leülhet az Internet elé (az egyetemen mindig túlzsúfoltság van), megnézi a vizsgaeredményeit, vagy éppen bejelentkezik következő vizsgájára, anyagot gyűjt a tudományos diákköri dolgozataihoz, megválaszolja a barátaitól két hét alatt felgyülemlett leveleit, ő is ír pár újat, begépeli, megszerkeszti a legújabb házi dolgozatát, megnézi, hogy áll a bankszámlája, utalja az utalnivalókat, és ha öccse ki nem túrja a „gép” elől, lejátszik még egy-két focimeccset az angol ligában.

Igen, féltékeny vagyok. Mert ahogy megkapom nagyfiamat pár perc meghitt beszélgetésre, elveszítem a kisebbiket, aki szintén megválaszolja barátai leveleit, intézi nyári táborozásait, elküldi tanárának az aktuális informatika házi feladatot, gyakorol a gépírás órára, játszik egy-két menetet a Forma 1-ben, majd könyörgőre fogja a dolgot, hogy hadd nézze meg a Gyűrűk Ura című filmet 777-szer. És anya (én) még örüljön, hogy angol nyelven nézi a filmet („bizony anyukám ennek köszönhetem, hogy ilyen jó angolos vagyok”).

És ekkor lép közbe anya, és megálljt kiállt, miközben féltékeny. Ebben a percben hazaér a család ura. Tiszta a levegő, néhány kedves hitvesi szó után bekapcsolja a még meleg masinát, és kezdődik az egész elölről. Megválaszolja a leveleket, utalja az utalnivaló számlákat, esetleg rendezgeti a gépben levő családi fotóalbumot és ekkor… megjelenik a képernyőn a „Fekete özvegy”. (Aki nem ismerné az egyik legkedveltebb kártyajáték) Csoda, ha féltékeny vagyok?

Már körülbelül este 10 óra felé jár, amikor halkan, szerényen megszólal anya (én). Fiúk, még három levelet kellene írnom Németországba, egyet Erdélybe, egyet Indiába, egy dolgozatot szerkesztenem a következő matematika órára, és megnéznem a 8. osztályosok új honlapját, még tegnap megígértem nekik. Azután fel kellene mennem az OM honlapjára is, tudnom kell, hogy mi a legújabb információ a kétszintű érettségiről. Egyébként nem találtam ma meg egy munkaügyi jogszabályt, szóval a Törvénytárat sem ártana megnéznem. Ja igen, és megígértem egy kedves kollégának, hogy az Európa térképről kinyomtatok egy útvonaltervezetet, persze ezt ti is megcsinálhatnátok helyettem.

És ekkor mindenki visszavonulót fúj. Anya a gép elé ül, levelet ír, szerkeszt, de a fiúk közben rajtra készen állnak, mert nem tudják, mikor sikít anya segítségért, mert megint megnyomott egy olyan gombot, amit nem szabadott volna. De elnézik, mert anya nő, és ugyebár a lányok ehhez nem értenek annyira, mint a teremtés koronái.

Igen, féltékeny vagyok! Csoda, ha önkéntelenül is olyan gombot nyomok meg, amit nem kellett volna? Nemrégiben rájöttem, mi „ügyetlenségem” fő oka. Tudat alatt érem így el azt, hogy velem foglalkozzanak. Na jó, velem és a masinájukkal. Mert ha anya segítségért kiált, rögtön odajön valaki, leül mellé, türelmesen magyaráz, mert azért anyát így is szeretik. Megvárja, míg sikerül ezt a szöveget ide beilleszteni, a másikat törölni, a képet beszkennelni, a szöveget tömöríteni, a könyvtárat rendezni. Végül egy szeretetteljes bátorító simogatás után anyát egyedül hagyják a feladatával.

És anya büszke. Büszke a családjára, a három férfira, akik mindent tudnak. Nem nyomnak rossz gombot, pedig gépelés közben nem is pillantanak a billentyűkre, nem is idegeskednek, mindenre van ötletük, és még az angol ligában vagy a Forma 1-ben is az ő csapatuk a nyertes. De azért mellesleg, anya hétvégi „gépmentes” családi programjaira mindig vevők.

Hát így látom én ezt a „gépet” – ellenfelem és cinkostársam egyidejűleg.

judit.hallgato@freemail.hu


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
A karzat
Élő víz
Az élő és éltető víz
Egyházunk egy-két hete
Nyári szezon
Ülésezett az Országos Presbitérium és Közgyűlés
Gyógyító napok a Balaton partján
Keresztutak
Winnipeg várja a világ evangélikusait
Szeretetszolgálatról konzultáltak
Dokumentum a New Age befolyása ellen
A Kaláka fesztivál ökumenikus istentisztelete
A magyarság bölcsője
Hídépítés Európában
Kétkedő lelkészek
Homoszexuális püspököt választottak az amerikai anglikánok
Evangélikusok
Féltékeny vagyok a "fekete özvegyre"
A magyar nyelvű evangélikus rádióműsorok története dióhéjban
Lelkészavatás Veszprémben
Lelkészavatás Szombathelyen
e-világ
Bankjegyautomata a templomban
Egyházak jogállása az EU-ban
Ötvenöt éve történt a Pócspetri-ügy
Hídavatás
A BM a templomok biztonságáért
Keresztény szemmel
Nyomon vagyok
Tételezzük fel, hogy van Isten
Bűnök
Segítség, hisz a gyerek!
Csodák pedig nincsenek?
A hét témája
A válás dilemmája 2002.
A válás dilemmája: 2003.
evél&levél
Római katolikus szertartás a IV. országos evangélikus találkozón Székesfehérvárott
Wittenbergi katolikus szertartás a IV. országos evangélikus találkozón Székesfehérvárott
A közelmúlt krónikája
Indulj, menj Ninivébe!
"Monte Carlo csönget"
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Veled Uram - és semmi de
Méz a sziklából
A bonyhádi gimnázium jubileumi évkönyvéről
A vasárnap igéje
Igazságtudat helyett bűntudat
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 29 Féltékeny vagyok a "fekete özvegyre"

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster