EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 29 - Nyomon vagyok

Keresztény szemmel

Hozzászólás a cikkhez

Nyomon vagyok

„Ebben a sorozatban az ártatlanság száll szembe a gonosszal” – hirdeti a műsorelőzetes. Családom kedvenc sorozata a Hallmarkon délutánonként a "Dowling atya nyomoz". Amikor bokros teendőim engedik, magam is bele-belenézek. Olykor még le is telepedek valamelyik véletlenül üresen maradt ülőhelyre. Kétségtelen, hogy ez a film "meg van csinálva". Tele van humorral, fordulatos, izgalmas; ugyanakkor könnyed és szórakoztató.

Mindezt azért tartottam szükségesnek elmondani bevezetőként, mivel nemrégiben kedves barátaim burkoltan sznobnak neveztek, miután bevallottam, hogy nem vagyok rendszeres nézője a „Barátok közt”-nek. Márpedig ez nem valami magamra erőltetett szerep, hogy ezáltal intellektuálisnak, egyszersmind lelkinek is mutassam magam. Vannak ugyanis műsorok, amelyeket egyszerűen unalmasnak vagy idegesítőnek tartok. Ennyi az egész.

Az elbűvölően bájos arcú és csinos Stephanie nővér és a kissé Walter Matthau-ra emlékeztetően sármos öregúr, Frank atya történetei viszont a valóságtól olyannyira elrugaszkodottak és mesterkéltek, hogy az embernek eszébe sem jut a mindennapi életbe átültetni ezeket, netán tanulságot keresni bennük. Ez pedig – szerény laikus megítélésem szerint – a könnyed szórakoztatás művészetéhez tartozik. Az embernek van épp elég gondja-baja a mindennapokban. A magam részéről nem igénylem, hogy még a kikapcsolódásnak szánt műsorokban is ezekkel traktáljanak.

Miközben tehát magam is élvezem a bugyuta történet filmes gegekkel és szellemes beszólásokkal teletűzdelt bemutatását, mégis gondolkodóba ejt, vajon miért van az, hogy egy pap és egy apáca figurája semmi másért nem válhat népszerűvé a tévénéző közönség számára, mint hogy zavaros bűnügyek felderítésébe ártják magukat? Csakúgy, mint a mulatságos bajuszú Poirrot, vagy a még régebbről ismert Sherlock Holmes. Becsületes hivatásuk önmagában nem eléggé érdekes? Vagy legalábbis nem érdemes arra, hogy sorozatot írjanak róla?

Talán nem tévedek nagyot, amikor azt feltételezem, hogy a film készítőit pont az motiválta, hogy legyen végre valami újszerű a krimik világában. Olyan, ami nem megszokott. Egy korosodó pap csontgallérral, és egy ártatlan szépségű apáca kettőse! Ez igen! De hogy lesz ebből sorozat? Csakis úgy, hogy akaratukon kívül bűnügyekbe keverednek. Vagyis a lehető legszokványosabb dramaturgiával. Így azonban „adunk” az egyháznak is valamit: szimpatikussá tesszük szolgáit a templomba ugyan sosem járó, ámde a tévét lelkesen bámuló nagyközönség előtt. Az ár pedig egészen alacsony: néha füllenteniük kell a „jó ügy érdekében”, elváltoztatott hangon telefonálni, figyelmet elterelni, majd a szélhámos ikertestvér segítségével álruhában besurranni a maffiózó irodájába és kikutatni a titkos dokumentumokat, néha letagadtatni magunkat a házvezetőnővel, és ha kell, repülőt vezetni pilóta vizsga nélkül.

Ennyi az egész, és kész a fogyasztható produkció. A pap aranyos, az apáca elbűvölő, és senkinek eszébe sem jut, hogy köztük bármi más is lehet azon kívül, hogy hajnalonta közösen zsolozsmáznak, napközben együtt étkeznek, végzik a lelkipásztori feladataikat és az adminisztrációt, mellesleg pedig éjt nappallá téve nyomoznak különféle titokzatos gyilkosságok után.

Mondom, nem is lenne nekem ezzel az egésszel semmi bajom. Hiszen említettem már, hogy tetszik a sorozat. Csak valahogy elgondolkodtat, miért nem jelent elég kihívást egy filmes stábnak, hogy olyan sorozatot készítsenek papokról, apácákról, vagy akár lutheránus lelkészekről, amelyek semmi mást nem mutatnak be, csupán azt, amit valóban tesznek naponta? Az egyház nem érdekes? Nincs benne semmi izgalmas? Egy pap csak attól érdekes, ha nyomoz? Sajnos, lehet. Van azonban némi vigasz abban, ha nyomorúságunkból is megpróbálunk erényt kovácsolni.

Mert képzeljük csak el Derricket táskás szemeivel, amint Luther-kabátot ölt, és a sekrestyében lehajtott fejjel várja, míg püspöke elmondja a szolgálat előtti áldást kérő fohászt! Vagy lelki szemeink előtt jelenjék meg Columbo, amint kopott ballonját reverendára váltva épp odalép egy haldokló mellé. Nézzük együtt, hogy Kojak fényes koponyáját villantja egy sátoros tömegrendezvényen, miközben minden második mondatához a mellette álló fekete muzsikus hozzáfűzi: „Ámen, igen, Uram!” Maigret felügyelő pedig a falon meggyújtott gyufájával nem a pipáját izzítja be, hanem az oltáron álló gyertyákat lobbantja lángra, majd siet magára ölteni liturgikus színű köntösét, hogy még harangszóra az oltár elé térdelhessen. Felzúg az orgona, és a nép kezdi a szentségimádást.

Ami működik az egyik irányba, az úgy tűnik, visszafelé nem megy. Egy pap nyomozhat, de egy nyomozó sohasem fog prédikálni. Vagy lehet, hogy mégis? Csakhogy attól kezdve már a kutyát sem érdekel a története. Mert a bűnügyek érdekesek, de a prédikációk vajmi kevéssé. Ezek után nem csoda, ha sokan azt gondolják, hogy a mennyország nagyon unalmas lehet. Biztos, hogy nekünk is muszáj ebben a hitükben megerősíteni az embereket?

Bartha István


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
A karzat
Élő víz
Az élő és éltető víz
Egyházunk egy-két hete
Nyári szezon
Ülésezett az Országos Presbitérium és Közgyűlés
Gyógyító napok a Balaton partján
Keresztutak
Winnipeg várja a világ evangélikusait
Szeretetszolgálatról konzultáltak
Dokumentum a New Age befolyása ellen
A Kaláka fesztivál ökumenikus istentisztelete
A magyarság bölcsője
Hídépítés Európában
Kétkedő lelkészek
Homoszexuális püspököt választottak az amerikai anglikánok
Evangélikusok
Féltékeny vagyok a "fekete özvegyre"
A magyar nyelvű evangélikus rádióműsorok története dióhéjban
Lelkészavatás Veszprémben
Lelkészavatás Szombathelyen
e-világ
Bankjegyautomata a templomban
Egyházak jogállása az EU-ban
Ötvenöt éve történt a Pócspetri-ügy
Hídavatás
A BM a templomok biztonságáért
Keresztény szemmel
Nyomon vagyok
Tételezzük fel, hogy van Isten
Bűnök
Segítség, hisz a gyerek!
Csodák pedig nincsenek?
A hét témája
A válás dilemmája 2002.
A válás dilemmája: 2003.
evél&levél
Római katolikus szertartás a IV. országos evangélikus találkozón Székesfehérvárott
Wittenbergi katolikus szertartás a IV. országos evangélikus találkozón Székesfehérvárott
A közelmúlt krónikája
Indulj, menj Ninivébe!
"Monte Carlo csönget"
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Veled Uram - és semmi de
Méz a sziklából
A bonyhádi gimnázium jubileumi évkönyvéről
A vasárnap igéje
Igazságtudat helyett bűntudat
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 29 Nyomon vagyok

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster