EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 29 - Bűnök

Keresztény szemmel

Hozzászólás a cikkhez

Bűnök

Erzsi úgy vágta be az ajtót, hogy csak úgy csattant. A szíve minden indulata benne volt ebben a mozdulatban. Keserűség és düh, harag, feszítő gyűlölet. A kezében lévő konyharuhát egy szék karfájára csapta és rakosgatni kezdte az asztalról a reggeli maradékait.

– Még a tányérját sem képes a mosogatóba tenni maga után, én pakolok el mindent utána. A zsíros késétől csupa folt a terítő, a kávét is lecsöpögtette. Nem érdemelne ez, csak zsírpapírt, olyan rendetlenül eszik, hogy az bődületes. A gyerek különb nála. – Szinte fuldokolt haragjában. – És állandóan csak a hús, meg a hús, folyton azt akar zabálni, persze abba nem gondol bele, hogy mit spórolok én itt azért, hogy kitartson a háztartási pénz hónap végéig. Soha egy köszönöm, soha egy elismerő szó. Rabszolgasors ez, csak asszonynak ne menne a lány soha! Micsoda keserves egy élet! Egész nap gürizik az ember, mossa a koszos gatyákat, meg persze takarít utána, mert a retkes cipőjét, azt nem képes levenni. Múltkor is úgy captatott végig a házon a sáros tappancsaival, mint egy nagy bamba medve, pedig láthatta, hogy a szőnyeget porolja a felesége. Tudhatta, hogy takarított, de ő nem. Ő aztán le nem hajolna, hogy kifűzze azt a nyavalyás bakancsot, mielőtt bemegy. Aztán meg ha rászól az ember, hát csak azt motyogja: bocsánat, nem figyeltem. Mintha ezzel bármi is el volna intézve. A kölyök meg csüng rajta. Úgy csimpaszkodik rá, amikor hazajön, mint valami kis majom. Puszilgatja, ölelgeti. Mert az apa az birkózik vele, azt mindenkinek elmondja. Bezzeg azt észre sem veszi, ki tesz reggelente tiszta ruhát neki, ki rakja el utána a szanaszét hagyott holmiját. Olyan lesz ez is, mint az apja: rendetlen, lusta. Minden férfi az!

Az ablak alatt mentő suhan el. Ijesztő vijjogásától összerándul a gyomra egy pillanatra. A szobába siet, de az ablakból már semmit nem lát. Viszont megbotlik valamiben. – Tessék, itt a zoknija is mind a kettőnek. Ide kell tenni az ágy végéhez a szennyest, ott a helye. Mert annyira messze van a ruhatartó, hogy addig meg is gebednének tán a cipekedésbe. Ha el nem viszi helyettük, hát egész halom büdös fehérnemű heverne itt napokig, senkit nem zavarna. Ilyenek ezek. – Dühösen dobálta a szennyestartó ládába a felnyalábolt holmit. Szívében egyre nőtt, mélyült a keserűség. – Tessék, ez is! Csupa lucsok a fürdőszoba. Mert szétcsöpögtetni a vizet, azt igen, az megy, de feltörölni?! Hát arra már egyik se képes. A kád sarkán is van egy tócsa, abban ázik a szappan. Persze az övé. Sose tanulják meg, melyiket kinek készítette oda. Elhasználják ezt, ő meg mosakodhat azzal a lehetetlen-illatúval. Aztán ha rájuk szól az ember, csak motyognak egy bocsánatot, vagy elintézik egy puszival, meg egy ne zsörtölődj már-ral. Hát, hogy ne zsörtölődne, amikor ennyire semmibe veszik. Mennyit küszködik az ember a családjával! El se hinné, aki egyedül van. Na meg itt az ágy is. Ha ő meg nem ágyaz, hát porosodhatna a világ végéig szanaszét minden. Mint a disznóólban! –

Rángatja, rázogatja a rendetlenül hagyott takarókat, párnákat. Hirtelen felberreg a csengő. Gyorsan letakarja az ágyterítővel a rendbetett halmocskát, és az ajtóhoz siet. Biztos a postás. De nem. Sovány kis szeplős fiú áll az ajtóban. Ő is ott dolgozik, ahol a férje. Zavartan néznek egymásra. Hát mit akarhat? Kérdőn int neki a szemével. De az csak áll zavartan, a cipőjét bámulja, kezei levett sapkáját gyűrögetik idegesen. – No, mi az? Kit keresel? – veszíti el a türelmét. Meddig álljon még itt ezzel a suhanccal?! Van neki éppen elég dolga. A fiú összerezzen, aztán elbőgi magát. Meg-megcsukló kamaszhangon fuldokolva csak nehezen lehet kiérteni a szófoszlányokból az üzenetet. – A főnök küldött, hogy megmondjam… A János bácsit… Baleset érte… Rádőlt a telepen a …gép…. és… meghalt… Hiába jött a mentő… Már nem tudtak…késő volt… csak letakarták… Mert már vége volt… Én… nagyon sajnálom… Kezét csókolom…. – Hátat fordít és elrohan. Futás közben is látszik, hogy rázza a vállait a zokogás. Hosszasan, értetlenül néz utána. Valahogy fel sem fogja, amit hallott, csak bámul maga elé bambán.

Lassan becsukja az ajtót, és bemegy a konyhába. Az asztal melletti székre ül le, oda, ahol kolbászfoltos az asztalterítő. A szavak értelmét keresgeti magában. Mélán és zsibbadtan. Meghalt? Hogy János elment volna? Az ő Jánosa? Aztán a lelkébe hasít a felismerés: – Induláskor meg sem csókoltam reggel.

Fájdalmasan összerándul. János arcát látja, ahogy szomorúan áll előtte, és várja a szokásos búcsú-pusziját. És önmagát, ahogyan elfordítja a fejét konok keménységgel. A halk sóhajt hallja, aztán a nyíló ajtó nyikorgását. – Meg sem csókoltam. – szúrja szíven a felismerés. És nem tud elképzelni ebben a pillanatban ennél nagyobb bűnt ezen a világon.

Füller Tímea


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
A karzat
Élő víz
Az élő és éltető víz
Egyházunk egy-két hete
Nyári szezon
Ülésezett az Országos Presbitérium és Közgyűlés
Gyógyító napok a Balaton partján
Keresztutak
Winnipeg várja a világ evangélikusait
Szeretetszolgálatról konzultáltak
Dokumentum a New Age befolyása ellen
A Kaláka fesztivál ökumenikus istentisztelete
A magyarság bölcsője
Hídépítés Európában
Kétkedő lelkészek
Homoszexuális püspököt választottak az amerikai anglikánok
Evangélikusok
Féltékeny vagyok a "fekete özvegyre"
A magyar nyelvű evangélikus rádióműsorok története dióhéjban
Lelkészavatás Veszprémben
Lelkészavatás Szombathelyen
e-világ
Bankjegyautomata a templomban
Egyházak jogállása az EU-ban
Ötvenöt éve történt a Pócspetri-ügy
Hídavatás
A BM a templomok biztonságáért
Keresztény szemmel
Nyomon vagyok
Tételezzük fel, hogy van Isten
Bűnök
Segítség, hisz a gyerek!
Csodák pedig nincsenek?
A hét témája
A válás dilemmája 2002.
A válás dilemmája: 2003.
evél&levél
Római katolikus szertartás a IV. országos evangélikus találkozón Székesfehérvárott
Wittenbergi katolikus szertartás a IV. országos evangélikus találkozón Székesfehérvárott
A közelmúlt krónikája
Indulj, menj Ninivébe!
"Monte Carlo csönget"
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Veled Uram - és semmi de
Méz a sziklából
A bonyhádi gimnázium jubileumi évkönyvéről
A vasárnap igéje
Igazságtudat helyett bűntudat
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 29 Bűnök

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster