EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 34 - A püspök- és felügyelőiktatás rendje

Evangélikusok

Krisztust, az egyház urát ünnepeljük

Hozzászólás a cikkhez

A püspök- és felügyelőiktatás rendje

Nagy előkészületek zajlanak. A különféleképpen érintett személyek próbálják a maguk módján széppé, emlékezetessé tenni a szeptember 6-i békéscsabai ünnepséget. Sok-sok imádság, szervezői tevékenység, adminisztráció, fizikai és lelki munka útján érkezünk meg, s közben kérjük, hogy Az áldja meg a szorgos készülődést, Akitől minden áldás származik, Aki nélkül semmit sem cselekedhetünk, s Akinek a szolgái az új feladat végzésére indulnak.

Megújult az iktatási REND is

Püspökeink meghozták ez ügyben a döntést, az Országos Közgyűlés pedig jóváhagyta azt. Miért volt szükség egy új liturgiára? – kérdezhetné bárki. Hiszen az Agendában van rend a püspökiktatásra, éppen úgy, mint a felügyelőjére. Mégis a Liturgiai és Agendaszerkesztő Bizottság évek óta dolgozott az eddigi liturgia megújításán, sok konzultáció, egyeztetés, imádságos tépelődés nyomán született meg az a forma, amelyet most először a Déli Egyházkerület új elnökségének beiktatásán fogunk használni, majd reménységünk szerint a készülő új Agenda részeként még évtizedekig kísérheti, szolgálhatja a hasonló könyörgő-hálaadó-kiküldő istentiszteleteken az egyház életét, a magasabb egyházi szolgálatba indulók útját.

Miben új a liturgia?

Nem gyökeresen új, hiszen a két évezred keresztény örökségét és a reformáció kincseit ötvözi, tekintettel a magyar evangélikusság helyzetére. Szinte minden mondata, formulája, eseménye megtalálható jelenlegi Agen-dánkban és énekeskönyvünkben.

A püspök- és felügyelőiktatás egyszerre jogi aktus és lelki esemény

Annak érdekében, hogy érezhető legyen: az egyház nem csupán emberi közösség, nagy hangsúly esik a spirituális oldalra. Ezért nem emberek állnak a középpontban, hanem a minket felvállaló, szolgálatba hívó és küldő Feltámadott, ezért hangzik az új püspök beköszöntő igehirdetése (korábban csak székfoglaló beszéd volt), ezért fontos az úrvacsorai közösség, ezért fontos, hogy a gyülekezet – aktív részvétellel, hangos imádsággal, közös zsoltározással is – jelezze az elfogadó és szolgálatba küldő szeretetet – és még sorolhatnám. Hagyományainknak megfelelően rövid közgyűlés is lesz – két rövid „programbeszéddel” és korlátozott számú köszöntéssel. Ez utóbbiak csak reprezentálják a vendégek sokaságát. (Nem szeretnénk ugyanis, ha a vég nélküli köszöntések „elnyomnák” az istentiszteletet.)

A püspök- és felügyelőiktatás istentisztelet is

A gazdag, liturgikus istentisztelet keretében történik meg az iktatás eseménye, hogy ezzel is egyértelmű legyen: mi a feltámadott, élő Jézus Krisztust ünnepeljük, jelenlétét élvezzük az igében és a szentségben, az Ő Szentlelkét hívjuk segítségül. A megszokott ünnepi istentiszteleti elemeink – ha gazdagabb formában is, de – végigkísérhetők a békéscsabai iktatáson is. Mint minden vasárnap, itt is lesz zsoltár, bűnbánati imádság, kegyelemhirdetés, olvasmányok (köztük szlovák és német nyelven is!), igehirdetés, gyónás és úrvacsora. (Kórusok szolgálatára is számítunk: énekelni fog a Lutheránia, a békéscsabai énekkar, a soltvadkerti kórus, és természetesen nem maradhat el az ünnepeinket meghatározó Központi Fúvósegyüttes sem.) Jó lenne, ha a lelkészekkel és kórusokkal együtt minél több gyülekezeti tag is énekelné az énekeskönyvünk 72–73. oldalán található dicsérő éneket.

Mi a menete az istentiszteletnek?

A szolgálattevők alkalomhoz méltó bevonulása után, az „evangélikus himnusz” eléneklését követően a bevezető liturgiában a gyülekezet mondja a zsoltár félsorait, könyörög az evangélium (Bartimeus, kananeus asszony stb.) szavaival: „Uram, irgalmazz”, és elénekeljük a betlehemi angyalok énekét (Dicsőség a magasságban Istennek). Az iktatási rész következik ezután, amelyben olvasmányok, iktató igehirdetés és kérdések hangzanak el. Érdekes szín – a világ evangélikusságának gyakorlatából átvett forma – a választók képviselőinek (Déli Egyházkerület Közgyűlése) megerősítő szava. Az új püspök mondja majd az ősi Niceai hitvallást – mint a tiszta tanítás összefoglalását –, majd az eskütétel hangzik el. Az iktatás az eddig is ismert formában zajlik majd. Az új püspököt a jelen lévő püspökök és a kerület esperesei kézrátétellel áldják meg. A Confirma (énekeskönyvünk 39. száma alatt található) után az új püspök szolgál igehirdetéssel, ezt követően pedig helyettesével közösen hivatalába iktatja az új felügyelőt. Az istentisztelet a megszokott úrvacsorai liturgiával lesz teljessé (énekeskönyv B rendje, 16–23. o.).

Ki iktatja az új vezetőket?

Izgalmas kérdés volt ez az előző püspökiktatás kapcsán, hiszen az Agenda nem adott egyértelmű választ ebben a kérdésben (mást engedtek az ún. apró betűs magyarázó utasítások, és másról tanúskodott maga a rend). Az új liturgia egyértelművé teszi, hogy az iktatás szolgálatát az elnök-püspök vezetésével a püspökök közössége végzi – ez is az egyház egységét jeleníti meg. Békéscsabán az oltár előtt ott fog állni Szebik Imre elnök-püspök, aki az iktató igehirdetést is tartja, Ittzés János dunántúli püspök és a leköszönő, nyugalomba vonult déli kerületi püspök, Harmati Béla. Lelkészek és laikusok olvassák majd az igét, és tizenhat lelkész osztja az úrvacsorát a templom nyolc pontján.

Hogyan tudjuk követni a rendet, hogyan tudunk aktívan részt venni az istentisztelet menetében?

Úgy, hogy mindenki, aki a templomba lép, kezébe kapja az egész istentisztelet rendjét tartalmazó füzetet – ez egyben eltehető emlék is lehet majd az iktatásról. Fontos, hogy nyitott szívvel fogadjuk a liturgia egészét, amelyben hisszük: Isten közeledik felénk, és találkozik velünk.

Az istentisztelet zsoltárának kezdősora legyen hívogatónk és biztatónk a békéscsabai ünnepre: „Áldjátok az Urat mindnyájan, ti, akik az Úr szolgái vagytok, akik az Úr házában álltok!”

HK


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
"Előadás?"
Élő víz
Holnap
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Koszorúzás Budahegyvidéken
Nikla titka
Keresztutak
Jönnek a Reményik-zarándokok
Cserelátogatás a barcasági evangélikusoknál
Nemzeti imanap az ország közepén
275 éves az Útmutató
A bazilika Budapesten
Finn tábori püspök látogatása Magyarországon
Evangélikusok
Püspökiktatás Békéscsabán
A püspök- és felügyelőiktatás rendje
Börönte Márta búcsúzik a rádiómissziós szolgálattól
Modern misszió mobiltelefonnal
Kivonulás és bevonulás
e-világ
Szimbólumok a keresztény hagyományban
A vérünkben van
Keresztény szemmel
Templomsirató
A keresztség
"Isten gyűlöl mindannyiunkat"?!
Muri a kastélyban
A hét témája
Ordass Lajosra emlékezünk
A márványember
Még mást is szeretett volna tenni...
evél&levél
Egyházi rend Erdélyben
Válasz az "Egyházi rend Erdélyben" témáról szóló levélre
Emléksorok Böröcki Imre testvérünkről
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Újjászületett Petőfi-szobor
Szent virágok, virágos szentek
Aratóünneptől az új kenyér ünnepéig
Világzene - Esztus emlékére
A vasárnap igéje
Senki - mindenki!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 34 A püspök- és felügyelőiktatás rendje

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster