EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 34 - Világzene - Esztus emlékére

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

Világzene - Esztus emlékére

A februárban tragikus körülmények között elhunyt evangélikus lelkésznő, Andorka Eszter emlékének ajánlotta most megjelent, "Koncert a békéért" című cédéjét a Rügyecskék Ember- és Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány. A lemez ezer számozott példányban került a boltokba, belső borítóján gyászkeretes ajánlással. A túlnyomórészt klezmer zenét tartalmazó hanganyag felvétele még 2002 decemberében, a Magyarországi Zsidó Hitközség Goldmark Termében megrendezett koncerten készült. Hallható a korongon – többek között – a Chagall Klezmer Band muzsikája, az Édaín ír népzenéje, török, román és marokkói "világzene", valamint a Jerusalem Expressz Klezmer Orchestra felvételei is.

A kérdés, miszerint hogyan kapcsolódik ehhez a műfajhoz, illetve a Rügyecskék Alapítványhoz Esztus, jogos. A válasz életének, érdeklődésének, szerteágazó kapcsolatainak és széles körű tevékenységének ismeretében azonban igen egyszerű. A két kulcsszó pedig a béke és a környezetvédelem.

Esztus a halála előtti napon részt vett az iraki háború elleni összeurópai békedemonstráción, az Andrássy úton, ahol vele együtt ezrek és ezrek gondolták úgy, hogy lehet más a világ... Lapunk kérdésére Ferjentsik Viola, a Rügyecskék alapítója elmondta: baráti kapcsolatuk révén lett részese Eszter ennek a szívéhez egyébként is közel álló ügynek. Ő vállalta azt a feladatot is, hogy a lemezhez mellékelt füzetbe békéről szóló bibliai igéket válogat. Például ezt is, a boldogmondásokból: „Boldogok, akik békét teremtenek, mert ők Isten fiainak neveztetnek.”

Ugyanakkor Esztus környezetvédőként sokat tett az evangélikus Ararát biobolt beindulásáért, az Evangélikus Élet ökorovatáért, és már tervezte a Rügyecskékkel való együttműködést, a fiatalok tudatformálásába való bekapcsolódást is. A „mi lett volna, ha” kérdése persze teljesen történelmietlen...

A borítóba egy másik vékony füzetecskét is mellékelt a kiadó. A címlapon a lelkésznő fekete-fehér fotója – egy békedemonstráción készülhetett –, felette a név: Esztus. Belelapozva először az ő tíz évvel ezelőtti vallomását olvassuk: „Egy mozgássérült táborban egy beszélgetés keretében az »Arra jöttem én a világra...« mondatot Esztus így fejezte be: »Arra jöttem én a világra, hogy megtanuljak érezni, hinni, elviselni, megérteni, elfogadni mások hitét, érzelmét, másságát. Ara jöttem én e világra, hogy vállaljam mindig önmagamat.«” És hadd álljon itt egy lelkész kolléga, Cselovszky Ferenc találó jellemzése is: „Látásmódjában egyszerre jelent meg a templompadban ülő gyermek és a vájt fülű teológus. És ez valahol olyan utánozhatatlanul egyéni, eredeti és hiteles volt az ő munkájában. A megjelenítésben roppant kreatív ötletekkel állt elő, sosem riadva meg a kivitelezés nehézségeitől. Sosem volt számára szempont, hogy valami túl sok munkát, túl sok energiát igényel. Mindig a legjobbra törekedett.”

Nagy Ilona evangélikus lelkésznő pedig így emlékszik vissza Esztusra: „Nyáron egy-két hetet helyettesített Apácán a lelkészi szolgálatban. Így kipróbálta, milyen egy erdélyi faluban lelkésznek lenni. Az emberek nagyon szerették az egyszerű emberek számára is érthető és világos, egyben biblikus és teológiailag is jól megalapozott igehirdetéseit...”

A lemez eladásából befolyó összeg egy olyan béketábor költségeit hivatott fedezni – tájékoztatott a Rügyecskék Alapítvány terveiről Ferjentsik Viola –, amely izraeli és palesztin emberek számára létesülne a Szentföldön jövő nyáron.

K. D.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
"Előadás?"
Élő víz
Holnap
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Koszorúzás Budahegyvidéken
Nikla titka
Keresztutak
Jönnek a Reményik-zarándokok
Cserelátogatás a barcasági evangélikusoknál
Nemzeti imanap az ország közepén
275 éves az Útmutató
A bazilika Budapesten
Finn tábori püspök látogatása Magyarországon
Evangélikusok
Püspökiktatás Békéscsabán
A püspök- és felügyelőiktatás rendje
Börönte Márta búcsúzik a rádiómissziós szolgálattól
Modern misszió mobiltelefonnal
Kivonulás és bevonulás
e-világ
Szimbólumok a keresztény hagyományban
A vérünkben van
Keresztény szemmel
Templomsirató
A keresztség
"Isten gyűlöl mindannyiunkat"?!
Muri a kastélyban
A hét témája
Ordass Lajosra emlékezünk
A márványember
Még mást is szeretett volna tenni...
evél&levél
Egyházi rend Erdélyben
Válasz az "Egyházi rend Erdélyben" témáról szóló levélre
Emléksorok Böröcki Imre testvérünkről
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Újjászületett Petőfi-szobor
Szent virágok, virágos szentek
Aratóünneptől az új kenyér ünnepéig
Világzene - Esztus emlékére
A vasárnap igéje
Senki - mindenki!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 34 Világzene - Esztus emlékére

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster