EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 37 - Újabb lépés az evangélikus egészségügyi központ megvalósulásáért

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Újabb lépés az evangélikus egészségügyi központ megvalósulásáért

Egyházunk képviselőit fogadta szeptember 8-án dr. Rácz Jenő, az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium helyettes államtitkára. Megbeszélésük tárgya a tervezett evangélikus egészségügyi központ volt.

Amint arról lapunk korábbi számaiban már hírt adtunk, egyházunk többfunkciós, ápolással, rehabilitációval, valamint képzéssel is foglalkozó egészségügyi intézmény létrehozását tervezi a magyar állam, valamint a bajor testvéregyház segítségével. Az előkészületek fontos állomását jelentette ez a találkozó.

A zárt ajtók mögött folytatott tárgyaláson egyházi oldalról jelen volt D. Szebik Imre elnök-püspök, dr. Cserháti Péter, az előkészítést végző munkacsoport vezetője, dr. Bereznai Benjamin, a német partnerekkel való kapcsolattartásért felelős orvos, illetve dr. Szepesi András, az evangélikus egészségügyi központ megvalósítási tervezetét elkészítő részvénytársaság igazgatóhelyettese. Állami oldalról részt vett a megbeszélésen többek között dr. Ivády Vilmos is, akit nemrég neveztek ki az Országos Sportegészségügyi Intézet (Sportkórház) területén folyó fejlesztések miniszteri biztosává.

A megbeszélés végeztével dr. Rácz Jenő lapunknak adott nyilatkozatában elmondta, hogy a Sportkórház területén 2002-ben elkezdett beruházást nemzetközi segítséggel szeretnék befejezni, létrehozva ott Közép-Európa egyik legmagasabb szintű sportegészségügyi centrumát. Örömmel fogadták az evangélikus egyház szóban elhangzott, illetve írásban is benyújtott elképzeléseit, melyekhez rendelkezésünkre bocsátanák a Sportkórház átköltözése után kiürülő pavilonok egy részét. Ötven–kilencvenkilenc évre adnák át az épületek vagyonkezelői jogát, azaz a komplexum jogilag állami kézben marad, de egyházunk gyakorlatilag a tulajdonos lehetőségével és felelősségével használja majd azt.

Fontos, hogy ezen az oktató-kutató-gyógyító bázison belül az evangélikusok nagy hangsúlyt helyeznek az egészségügy mai helyzetében hiányterületnek számító rehabilitációs ellátásra – mondta a helyettes államtitkár, majd így folytatta: – Jelen pillanatban úgy tűnik, hogy e tevékenység révén az egyházi kórház jól együtt tud majd működni a mellette felépülő új, nemzetközi sportegészségügyi központban működő ortopédiai, kardiológiai, gerincgyógyászati stb. osztályokkal is.

A tervek konkrét megvalósulásáig sok mindennek kell még történnie. Az eddigi egyeztetések és a mostani megbeszélés eredményeképpen a miniszteri biztos egy átfogó megvalósíthatósági tanulmányt terjeszt a kormány elé. Ebben kettéválasztják az egyházunknak történő ingatlanátadás elvi és a sportkórházi beruházás befejezésének gyakorlati kérdését. A döntés után kezdhetik meg a hivatalos tárgyalásokat a nemzetközi befektetőkkel, s ezzel függ össze az épületek átadásának „menetrendje”. A megbeszélésen szó esett még az így létrejövő komplexum működtetésének fedezetéről is, amelyre nézve a tárca az átalakuló honvédségi egészségügy felszabaduló kapacitásaiban lát forrásokat. Dr. Rácz Jenő biztosított arról, hogy az így felgyorsuló folyamat révén minisztériuma és egyházunk a jövőben állandó kapcsolatban marad egymással.

Gazdag Zsuzsanna


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
ÚJ NAP - ÚJ KEGYELEM
Liturgikus sarok
Az első lépések
Élő víz
Heti útravaló
Elidegenülés
Imádság a korszellem ellen
Egyházunk egy-két hete
Egység az egységben
Köszöntések és áldáskívánások a püspök- és felügyelőiktatást követő állófogadáson
Díszterem díszkivilágításban
Anyagyülekezet és fíliája egy napon ünnepelt
A százéves vönöcki torony üzenete
Újabb lépés az evangélikus egészségügyi központ megvalósulásáért
Keresztutak
Szlovák istentisztelet Kiskőrösön
Evangélikusok
Alberti örömhír
Kereskedőből Isten sáfára
Jubileum és őrségváltás
e-világ
Teleházak és tudásházak szerepe az egyház életében
Keresztény szemmel
Fösvénység
Madár újabb győzelméről...
Krisztus és az Ószövetség
A hét témája
Országos találkozó - még egyszer
Gáncs Péter püspöki székfoglalója
Szemerei Zoltán egyházkerületi felügyelői székfoglalója
Így készültek
Tudta-e, hogy
Ön mit vár a Déli Egyházkerület új püspökétől és felügyelőjétől?
evél&levél
Kedves Gyerekek!
Száz százalék?!
Közlemények, nyilatkozatok
Köszönetnyilvánítás
Belügyminisztériumi pályázat a lakhatást szolgáló egyházi ingatlanok felújítására
A közelmúlt krónikája
Külmissziós gyermektábor belföldön
E heti Luther-idézet
Luther idézet
A vasárnap igéje
Pár szó egy felkiáltójelről
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 37 Újabb lépés az evangélikus egészségügyi központ megvalósulásáért

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster