EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 5 - Magyar lepramisszió - százévesnél is idősebb vezetővel

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Magyar lepramisszió - százévesnél is idősebb vezetővel

A rettenetes, ám szerencsére nekünk távoli kór még hírében is félelmetes. A leprások ápolása, segítése humanitárius cselekedetként csak a megszállottak érdeme.

Százkettedik évében jár dr. Dobos Károly. A református lelkész különleges szolgálatot vállalt: mind a mai napig ő a Magyar Lepramisszió vezetője. A nálunk szerencsére egzotikusnak tartott – s csak filmekből, könyvekből, útleírásokból és misszionáriusok életrajzából ismert – betegség napjainkra már gyógyíthatóvá vált.

Miután 1946-ban feltalálták a lepra ellenszerét, a Dapson-pirulát, az ENSZ felkérte a világ kormányait, egyházait és társadalmi szerveit, hogy fogjanak össze a lepra terjedésének a megállítása érdekében, és támogassák a lepramisszió gyógyító munkáját. Ezenkívül az ENSZ Egészségügyi Szervezete minden év januárjának utolsó vasárnapját a lepra elleni harc világnapjának jelölte ki.

– Még teológus koromban, éppen nyolc évtizede ért az a megtiszteltetés, hogy három társammal egyetemben amerikai ösztöndíjat kaphattam. Az élet aztán úgy hozta, hogy kint tartózkodásom alatt egy magyar bányászfalu református gyülekezetét is vezethettem. Így kezdődött egyházi pályafutásom, a lepramisszió gondolatával azonban csak évtizedekkel később találkoztam – meséli az előzményeket. – Harminc évvel ezelőtt, 1973-ban Magyarországra érkezett egy nyugdíjas francia református lelkész, aki azelőtt Belga-Kongóban, vagyis a mai Zairében teljesített szolgálatot.

Látogatásának az volt a célja, hogy találkozhasson dr. Makay Miklós református vallástanárral, akivel valamikor még a montpellier-i református teológián tanult együtt.

Harminc éve kezdődött

Baráti eszmecseréjük során kiderült, hogy a francia vendég látja el a londoni központú nemzetközi lepramisszió utazó szolgálatát Nyugat-Európában, és szeretné a magyar református egyház akkori legfőbb vezetőjét, dr. Bartha Tibor püspököt arra felkérni, hogy a magyar egyházközségek is kapcsolódjanak be a szeretetszolgálatba.

A kérés idején – 1973 táján – azonban nem sok esély látszott az ilyen együttműködésre.

– Mielőtt a beteges, öreg misszionárius visszautazott volna, azt kérte dr. Makay Miklóstól, hogy legyen a leprások ügyének a gazdája hazánkban. Azonban az idős magyar vallástanár az egészségére való tekintettel nem tudta ezt elvállalni, hanem elhozta Toureille urat hozzám, a pesthidegkúti parókiára – idézi fel dr. Dobos Károly. Mint elmondja, örömmel vállalkozott arra, hogy megszervezze a nemzetközi misszió hazai tagozatát, és egy év múlva tapasztalatszerzésre ellátogathatott a világszervezet londoni központjába. Hazatérte után pedig járni kezdte az ország gyülekezeteit, és előadásokat tartott a misszió működéséről.

– Egy burmai kórház orvosával váltottam néhány levelet, és így megtudtam, hogy a távoli országban a forradalom utáni években olyan nagy volt a szegénység, hogy a 150 ágyas intézménynek mind-össze egyetlen lepedője volt, amit a műtőben használtak. Az ápoltak alá ezért csak pálmaleveleket tudtak tenni, s ha ezek megteltek váladékkal, elégették őket, és újakat tettek a leprások alá. Akkor írtam a református és evangélikus imaközös- ségeknek, sőt baptista barátaink is segítettek, és hamarosan több mint 300 lepedőt tudtunk küldeni a burmai kórháznak.

Ennyi a múlt, ám a Magyar Lepramisszió mind a mai napig működik.

Kötszer Kaposvárról 12 országba

– Ma már a gazdagabb országok adományozói elsősorban pénzt, gyógyszert adnak, így szinte csak mi maradtunk, akik még az új évezredben is fáslikat kötünk a távoli földrészen élő leprások számára. A pamut, amelyből a fontos kötszert a lányaink, asszonyaink készítik, kereskedelmi forgalomban nem kapható. Egy kaposvári cég gyártja, és az ő terméküket osztják szét a misszió munkásai. A csomagokat postán juttatjuk el 16 ország 30-32 leprakórházába. A fáslik mellett küldünk még fehér és színes lepedőket, törülközőket, szúnyoghálót, az ápolók részére fehér munkaköpenyt, a leprás gyermekeknek játékot és néhány kórház konyhakertje részére kerti veteménymagot is. Mindezt a hazai és a határon túli magyar keresztény felekezetek jóvoltából. Hiszen a Magyar Lepramisszió – hála az összefogás erejének – ma már közel 1000 gyülekezettel és 1400-1500 egyéni támogatóval áll kapcsolatban.

A lepra, mely évente 700 ezer új megbetegedéssel jelzi, hogy ereje még mindig félelmetes, hazánkat szerencsére elkerüli. 1950-ben mindössze egy leprás családot tartottak nyilván, akik az Alföldön, egy tanyán éltek elkülönülve. Nem úgy a szomszédos országokban! Sokáig nem mertek beszélni róla, de leprakórházak egyaránt működnek a volt Szovjetunió és Románia területén is. S hogy csak néhány jobb módú nemzetet is említsünk, a lepra felütötte már a fejét – bár kétségtelenül egyedi jelenségként és lokalizáltan – portugál, spanyol vagy görög területeken is. A világ betegeinek a többsége azonban Indiában található, ahol ma már a kórházak nagy részében magyar kezek által kötött fáslikat használnak. Ebben pedig dr. Dobos Károly református lelkész elévülhetetlen érdemeket szerzett.

Riersch Tamás


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Missziói útravaló
Élő víz
Matricák
Egyházunk egy-két hete
Gyerekek a múzeumban
Imahétzárás - indulás az új feladatok felé
Ökumenikus imahét
Ökumenikus imahét
Ökumenikus imahét
Csendesnap Csornán
A vers ünnepe Orosházán
Keresztutak
Ökumenikus imahét Kolozsvárott
Gyülekezeti élet Oslóban
Messzi, éjszaki tájakon...
Újabb püspöknő Norvégiában
Libanon múltjának gazdag öröksége
Magyar lepramissziós istentisztelet
Magyar lepramisszió - százévesnél is idősebb vezetővel
Dizseri Tamás emlékezete
A Bethesda partján
Arany Alkony Idősek Otthona
Evangélikusok
100 esztendeje halt meg Kámory Sámuel
Felvételi a nyíregyházi evangélikus hittanár szakra 2003-ban
Luther Márton felismerése
Híradás Az Evangélikus Egészségügyi Képzésért Alapítványról
e-világ
Internet, tudomány vagy egyház?
Keresztény felelősségünk
Egy nyilatkozat margójára
Keresztény szemmel
Júdás anyja
12 végzetes tanács
Ünnepek után
Segítenek a lányok
A hét témája
70 történet a börtönről és a barátságról
Jézus Krisztus a cserkészetnek is Ura
Beszéld el ezeket fiaidnak...
Merjünk nagyok lenni!
evél&levél
Új Ember cikk
Recept az új esztendőre
A médiáról
ValóVilág
Valóság
Közlemények, nyilatkozatok
Testvéregyházunk diakóniai szolgálatának elnöke
A hazai történelmi egyházak vezetőinek közös nyilatkozata egyes televíziós műsorokról
Elfogták a múzeumi tolvajt
Közlemény
A közelmúlt krónikája
Találkozás a terrorral
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
Megemlékezés a magyar kultúra napjáról a Petőfi Irodalmi Múzeumban
Régi kincsek megmentője
Passió a Duna-deltánál
A vasárnap igéje
A létezés garanciája
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 5 Magyar lepramisszió - százévesnél is idősebb vezetővel

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster