EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 5 - Új nap - új kegyelem

Napról napra

Hozzászólás a cikkhez

Új nap - új kegyelem

Jézus mondja: „Boldogok, akik békét teremtenek, mert ők Isten fiainak neveztetnek.” (Mt 5,9) (Péld 12,20; Mk 4,35–41; 2Kor 1,8–11; Zsolt 30) Isten embereinek alapvonása az öröm. Gondoljunk például a szántóföldbe rejtett kincs példázatára. A történetben szereplő ember megtalálja a kincset a földben, örömében mindenét eladja, és megveszi a szántóföldet. Ha valami jellemzi a keresztény embert, az nem a komorság, a ridegség, hanem az öröm. Az öröm teszi képessé arra, hogy a békességet munkálja, tehát nem lázít, ingerel, hanem szelídséget, békességet munkál szóval és tettel. A mi életünk mit sugároz? Örömöt, békességet, derűt – vagy nyugtalanságot, keserűséget?

„Ismertesd meg velem, melyik úton járjak, mert hozzád vágyódik lelkem.” Zsolt 143,8 (Jn 12,26; Mt 21,18–22; Róm 5,12–21) Jézus tanítványait az ő juhainak nevezi. Mi jellemzi őket? Jézus szerint az első jel, hogy hallják az Ő szavát. Megértik az igét, sőt szomjazzák, éhezik, vágynak rá. Amikor egyszer csak elkezd érdekelni a prédikáció, és rájövök, hogy rólam szól. Felvetődik a kérdés: vajon mit jelent nekünk ez a reggeli igeolvasás? Csak szokás, kötelesség? Csupán a szemünk fut át a Biblia betűin, s közben szívünk, gondolataink távol járnak? Sokan mondják boldogan, hogy számukra már az élet kenyerévé lett Jézus beszéde.

„Áldott a mi Urunk Jézus Krisztus Istene és Atyja, aki megáldott minket mennyei világának minden lelki áldásával a Krisztusban.” Ef 1,3 (1Móz 49,25; Mt 8,28–34; Róm 6,1–11) „Emberé a munka – Istené az áldás.” Talán a gazdák ismerik legjobban ezt a közmondást. Szántanak, vetnek, és az esőtől függ, hogy lesz-e termés, gyümölcs, vagyis áldás. Az áldás Isten titka. Vannak testi, anyagi és lelki áldások. A gyülekezeti munkában is tapasztaljuk, hogy minden Isten áldásán múlik. Ha Ő nem nyitja meg a szíveket, hiába áll a templom, szól a harang, hangzik az ige. Imádkozzunk, hogy Isten adjon halló füleket és megnyíló szíveket!

„Engedelmeskedjetek egymásnak Krisztus félelmében.” Ef 5,21 (Zsolt 130,4; Jer 5,20–25; Róm 6,12–23) Ha tovább olvassuk a következő verseket, kiderül, hogy mennyire életközeli és gyakorlati ez az ige. Egyébként minden reggel érdemes kikeresni és elolvasni a kiírt vershez tartozó környező verseket is! Ezek az igék mutatják meg itt is, hogy a családban csakis úgy lehet rend és békesség, ha ki-ki tud engedni, valamit a másik kedvére tenni. A Biblia világosan mondja, hogy nem az önmegvalósítás teszi boldoggá az embert, hanem ha tudunk alkalmazkodni egymáshoz. Akkor borulnak fel a házasságok, ha mindenki ragaszkodik a maga igazához. Persze az önfeláldozó élethez Jézus ereje szükséges.

„Pál Jézus hangját hallotta: »Kelj fel, és állj a lábadra, mert azért jelentem meg neked, hogy szolgámmá tegyelek, hogy tanúbizonyságot tegyél arról, amiket láttál, és arról, amit ezután fogok neked magamról kijelenteni.«” ApCsel 26,16 (Ézs 44,8; ApCsel 28,1–8; Róm 7,1–6) Pál megtérésének történetét sokan ismerik. De tudjuk-e, mire hívta el őt Jézus? Arra, hogy róla tegyen bizonyságot, és hogy így általa mások is eljussanak a sötétségből a világosságra. Ahogyan őt megragadta Jézus, úgy legyen ő eszköz abban, hogy mások is eljussanak erre a boldogító világosságra. Ha már hiszünk, akkor adjuk tovább ezt az örömöt egyszerű szavakkal és bizonyságtevő, vonzó élettel.

„Az Úr ezt mondta Salamonnak álmában: Kérj valamit, én megadom neked! Salamon ezt felelte: Adj szolgádnak engedelmes szívet.” 1Kir 3,5.9 (Zsid 3,12; Lk 11,14–23; Róm 7,7–13) Milyen meseszerűen hangzik, hogy kérj valamit, és megkapod. Azt is gondolhatjuk, hogy könnyű dolog kérni, de ez nem igaz. Mert bölcsen kérni, és úgy, ahogy Istennek az tetszik – bizony nehéz. Salamon azért kapott annyi áldást, mert nem hosszú életet, gazdagságot kért, hanem bölcs és engedelmes szívet. Ezért tapasztalta meg azt, amit Jézus a Hegyi beszédben ígért: „Keressétek először Isten országát, és ezek mind megadatnak néktek.” (Mt 6,33) Mit szoktunk imában kérni magunk vagy gyermekeink számára? Csak mulandó anyagi sikereket vagy Istent kereső, bölcs szívet?

„Alázzátok meg tehát magatokat Isten hatalmas keze alatt, hogy felmagasztaljon titeket annak idején.” 1Pt 5,6 (Zsolt 121,5–6; Ézs 51,1–6; Róm 7,14–25) Bizony nagyon távol áll tőlünk az alázat. Magát a szót sem is igen használja a modern ember, és hallani sem akar róla, hogy bárki előtt megalázkodjék. Szánalmas és pipogya embernek tartja azt, aki alázatos. De az egész Biblián végigvonul, hogy Isten a kevélyeknek ellenáll, az alázatosaknak pedig kegyelmet ad, és felmagasztalja őket. Ezt kellene komolyan venni! Istennek nem tetszik a magabiztos, öntelt ember. Sok minden történik életünkben, amivel Isten alázatosságra akar nevelni. De elérte-e már, hogy tudunk előtte őszintén térdet hajtani? Álljunk oda ebben is a Biblia mércéje alá!

Gáncs Aladár


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Missziói útravaló
Élő víz
Matricák
Egyházunk egy-két hete
Gyerekek a múzeumban
Imahétzárás - indulás az új feladatok felé
Ökumenikus imahét
Ökumenikus imahét
Ökumenikus imahét
Csendesnap Csornán
A vers ünnepe Orosházán
Keresztutak
Ökumenikus imahét Kolozsvárott
Gyülekezeti élet Oslóban
Messzi, éjszaki tájakon...
Újabb püspöknő Norvégiában
Libanon múltjának gazdag öröksége
Magyar lepramissziós istentisztelet
Magyar lepramisszió - százévesnél is idősebb vezetővel
Dizseri Tamás emlékezete
A Bethesda partján
Arany Alkony Idősek Otthona
Evangélikusok
100 esztendeje halt meg Kámory Sámuel
Felvételi a nyíregyházi evangélikus hittanár szakra 2003-ban
Luther Márton felismerése
Híradás Az Evangélikus Egészségügyi Képzésért Alapítványról
e-világ
Internet, tudomány vagy egyház?
Keresztény felelősségünk
Egy nyilatkozat margójára
Keresztény szemmel
Júdás anyja
12 végzetes tanács
Ünnepek után
Segítenek a lányok
A hét témája
70 történet a börtönről és a barátságról
Jézus Krisztus a cserkészetnek is Ura
Beszéld el ezeket fiaidnak...
Merjünk nagyok lenni!
evél&levél
Új Ember cikk
Recept az új esztendőre
A médiáról
ValóVilág
Valóság
Közlemények, nyilatkozatok
Testvéregyházunk diakóniai szolgálatának elnöke
A hazai történelmi egyházak vezetőinek közös nyilatkozata egyes televíziós műsorokról
Elfogták a múzeumi tolvajt
Közlemény
A közelmúlt krónikája
Találkozás a terrorral
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
Megemlékezés a magyar kultúra napjáról a Petőfi Irodalmi Múzeumban
Régi kincsek megmentője
Passió a Duna-deltánál
A vasárnap igéje
A létezés garanciája
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 5 Új nap - új kegyelem

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster