EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 5 - A létezés garanciája

A vasárnap igéje

Vízkereszt ünnepe utáni 4. vasárnap

Hozzászólás a cikkhez

A létezés garanciája

1Móz 8,15–22

Ma reggel újra felébredtem. Új nap köszöntött rám. A föld újra az éltető nap felé fordult. A nap pedig a helyén maradt, pontosabban szokott útján futja pályáját, és változatlanul ontja éltető energiáit. Mindez fel sem tűnik, magától értetődő folyamatnak vesszük. Pedig milyen törékeny az a bonyolult rendszer, amely biztosítja, hogy „ne szűnjön meg a vetés és az aratás, a hideg és a meleg, a nyár és a tél, a nappal és az éjszaka”! Elég egy parányi változás, mondjuk az „El Ninjo”-jelenség felbukkanása Dél-Amerika nyugati partjainál, és az időjárás megszokott rendje máris felborul, és katasztrófák sora zúdul a világ legtávolabbi pontjaira is.

A vasárnap igéje arról szól, hogy mi történt az özönvíz után. Volt idő, amikor az özönvízről szóló és szinte minden nép emlékezetébe ivódott történeteket a képzelet világába utalták. A régészeti kutatás azóta kimutatta, hogy ezeknek valós történeti magjuk van. A legújabb feltételezés szerint körülbelül hétezer évvel ezelőtt a Boszporusznál átszakadt a földnyelv, és a Földközi-tenger vize a mai Fekete-tengerbe zúdult, és ez a hihetetlen vízmennyiség soha nem látott árvízzel borította el a Közel-Kelet térségét. Minden bizonnyal egy ilyen nagy katasztrófa emléke húzódik meg az özönvízről szóló sumér és babiloni mítoszok mögött, amelyeknek egyes elemei a bibliai elbeszélésre is hatással voltak. De a Szentírásban található leírásban nem is az esemény bemutatása egyedülálló, hanem az, amit az özönvízzel kapcsolatban a mindenség Uráról elárul.

Az első, ami a vasárnap igéjében feltűnik, hogy bár a katasztrófa az egész világot pusztulással fenyegeti, Istent magát mindez mégsem érinti. A babiloni mítosz szerint a vízár minden élőlényt elpusztít, és maguk az istenek is sírva menekülnek az égbe. Ezzel szemben a Biblia nem hagy kétséget afelől, hogy Isten változatlanul ura a helyzetnek. Ha pedig így van, akkor még van valami esély a túlélésre. Erről nem volna szabad elfeledkeznünk, amikor személyes tragédiák vagy tömegméretű katasztrófák miatt úgy véljük, fejünkre omlik a világmindenség.

Az özönvíz katasztrófája arról árulkodik, hogy Isten – noha hosszútűrő –, mégsem erélytelen és tehetetlen öregúr. A bűn eláradt a földön, és egyszer betelik a pohár. Isten akkor véget vet ennek az állapotnak. A bűnt nem hagyja következmények nélkül. De azt is meg kell állapítania, hogy a legszigorúbb büntetés sem tudja az emberiséget jóvá tenni, mert „gonosz az ember szívének szándéka ifjúságától fogva”. Nem a körülmények rontják meg, és nem is a rossz példa. Az ember önmagában, saját természetében hordozza a gonosz vírusát. Jézus jól látta ezt, mert ezt mondta: „Ami kívülről megy be az emberbe, az nem teheti tisztátalanná…” A gonoszság mind belülről, (a szívből) jön, s ezek teszik tisztátalanná az embert” (Mk 7,18. 23). És nincs az az özönvíz, amelynek árja az embert tisztára moshatná. Lám, alig tűnik fel a szivárvány az égen, hogy a katasztrófa végét jelezze, Noé fia, Hám máris kigúnyolja az apját (1Móz 9,22), és az elbizakodott emberek Bábelben égig érő tornyot készülnek építeni (1Móz 11,1–9).

Igen, Isten szigorú, de ugyanakkor könyörületes is. Megőrzi a világmindenség ingatag rendjét, hogy az élet sérülékeny fonala meg ne szakadjon, de a bűn végzetes hatalmába nem törődik bele. Elindul egy jelentéktelennek tűnő eseménysor Ábrahám kiválasztásával (1Móz 12,1–3), amely végül is Jézus Krisztus művébe torkollik, aki által bűnbocsátó kegyelme és szeretete az egész világra kiárad. A megátalkodott emberi szívet egyedül Istennek az így megtapasztalt jósága képes meglágyítani.

Ha az özönvíz drámáját Isten szemszögéből nézzük, önkéntelenül felmerül a kérdés, hogy a mindenség Ura miért nem vetett véget ennek az anyagi világnak, és miért nem állította helyébe örökkévaló mennyei világát. Ha megálljt parancsolt volna a történelemnek, akkor sok hiábavaló vergődést és gyötrelmet megtakarított volna embergyermekeinek. Itt a földön minden kérdésünkre nem kaphatunk megnyugtató választ, hiszen „ki értette meg az Úr szándékát, és ki lett az ő tanácsadójává?” (Róm 11,34). De Isten döntése nyilván amellett szól, hogy az élet színtere megmaradjon, és ezért amikor új napra ébredünk, új lehetőséget is kapunk. A mennyei Atya nyilván még meg akarja kóstoltatni velünk szeretetét, és a vele való közösségben lévő élet nagyszerűségét.

Imádkozzunk!

Mindenség Ura, mennyei Atyánk! Köszönünk neked minden új percet, napot, évet, minden új lehetőséget. Magasztalunk Téged a természet és a benne sürgő élet csodálatos rendjéért. Bocsásd meg, hogy az emberiséggel együtt mi sem bizonyulunk méltónak jóságodra. Őrizz minket minden hitünket és erőnket felülmúló próbatételtől, de kiváltképpen óvj meg a gonosz hatalmától, Jézus Krisztus által. Ámen.

Dr. Cserháti Sándor


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Missziói útravaló
Élő víz
Matricák
Egyházunk egy-két hete
Gyerekek a múzeumban
Imahétzárás - indulás az új feladatok felé
Ökumenikus imahét
Ökumenikus imahét
Ökumenikus imahét
Csendesnap Csornán
A vers ünnepe Orosházán
Keresztutak
Ökumenikus imahét Kolozsvárott
Gyülekezeti élet Oslóban
Messzi, éjszaki tájakon...
Újabb püspöknő Norvégiában
Libanon múltjának gazdag öröksége
Magyar lepramissziós istentisztelet
Magyar lepramisszió - százévesnél is idősebb vezetővel
Dizseri Tamás emlékezete
A Bethesda partján
Arany Alkony Idősek Otthona
Evangélikusok
100 esztendeje halt meg Kámory Sámuel
Felvételi a nyíregyházi evangélikus hittanár szakra 2003-ban
Luther Márton felismerése
Híradás Az Evangélikus Egészségügyi Képzésért Alapítványról
e-világ
Internet, tudomány vagy egyház?
Keresztény felelősségünk
Egy nyilatkozat margójára
Keresztény szemmel
Júdás anyja
12 végzetes tanács
Ünnepek után
Segítenek a lányok
A hét témája
70 történet a börtönről és a barátságról
Jézus Krisztus a cserkészetnek is Ura
Beszéld el ezeket fiaidnak...
Merjünk nagyok lenni!
evél&levél
Új Ember cikk
Recept az új esztendőre
A médiáról
ValóVilág
Valóság
Közlemények, nyilatkozatok
Testvéregyházunk diakóniai szolgálatának elnöke
A hazai történelmi egyházak vezetőinek közös nyilatkozata egyes televíziós műsorokról
Elfogták a múzeumi tolvajt
Közlemény
A közelmúlt krónikája
Találkozás a terrorral
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
Megemlékezés a magyar kultúra napjáról a Petőfi Irodalmi Múzeumban
Régi kincsek megmentője
Passió a Duna-deltánál
A vasárnap igéje
A létezés garanciája
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 5 A létezés garanciája

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster