EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 5 - Merjünk nagyok lenni!

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

Merjünk nagyok lenni!

Mi, akik alap- és középfokú tanulmányainkat a 70-es, 80-as évek legvidámabb barakkjában végeztük, meglepődve vesszük kezünkbe Nemeskürty István nemrégiben megjelent könyvét a magyarság 20. századi történelméről. Címe és alcíme is sokatmondó: Mi történt velünk? Haldoklásunk évszázada. A jelen döntéseihez elengedhetetlenül fontos a múltunk ismerete. Történelemszemléletében meghasonlott népünk joggal teheti fel a kérdést: Mi tehát az igazság? Valójában mi történt velünk?

A könyv olvasásakor a Szózat sorai jutottak eszembe. Amit Vörösmarty költői képpel fogalmaz meg, azt a szerző ebben a könyvében – mindenki számára érthető módon – történészként írja le. Amennyire lehetséges, igyekszik pártoktól és kormányoktól függetlenül vizsgálni a magyar nép társadalmi betegségének kialakulását. Hiszen nem lehet véletlen, ha egy ország a saját életének és jövőjének tervezése helyett több alkalommal is a szomszédos birodalmak tetszetősnek látszó eszmerendszereit akarja követni, és a politikusokat összetéveszti a megváltóval. Bámész hiszékenységünknek köszönhető, hogy minden nálunk erősebbnek, nagyobbnak, fontosabbnak látszó hatalmat naivan kiszolgáltunk, és kívülről vártunk segítséget nemzetünk építéséhez. A népmesékből ismert három kívánság, három ígéret és három lehetőség képére utalva az író igyekszik mindvégig optimista maradni, hiszen az elmúlt évszázadban ugyan feléltük mindhárom megmaradási esélyünket, mégis fennmaradtunk. De a szerző tudatosítani akarja bennünk azt is: negyedik esély nincs!

A könyv három fejezete a sorsdöntő történelmi események kialakulását tárgyalja. A Trianonhoz vezető út mellett a II. világháború, valamint a szocialista világrendszer bukása utáni helyzetünket elemzi. Az olvasó pedig úgy érzi a látványosan elhibázott politikai döntéseknél, mintha átok ülne rajtunk, mintha a saját ellenségeink lennénk. 1541 óta külső erő határoz meg bennünket, azóta más nemzetek történetírói segítenek fogalmazni történelmünket. Nemeskürty szerint a Szent István-i birodalom összeomlása után 1918-ban lett volna az első lehetősége annak, hogy a független magyar államot újrateremtsük. Ehelyett megkezdődött haldoklásunk évszázada…

A szerző szomorúan konstatálja, hogy amikor a nemzet kinevelt magának egy hazafias politikust, gyorsan félreállítottuk, száműztük, öngyilkosságba kergettük, vagy halálos ítéletet hirdettünk felette. A hazug vádaskodás is mindig jó fegyvernek bizonyult, ha a nép ellenségévé kellett tenni valakit. A könyv nem tesz említést arról, hogy a vezetők elhibázott nemzetellenes döntéseit valaha is számon kérte volna a nép. Ha mégis előfordult ilyen eset, vezetőink bűnvallás helyett inkább erényként tüntették fel nemzetpusztító rémtetteiket. Ezért kaphattak szobrot haláluk után…

Nemeskürty elemzése alapján azt a következtetést vonja le, hogy vezetőink nem avatnak be bennünket terveikbe, és hátunk mögött döntenek az ország sorsáról. Talán még el is adnak bennünket. Többször hangsúlyozza, hogy egy alkotmányos nemzetgyűlés összehívása még ma sem lenne késő. Szomorúan állapítja meg, hogy mára a népből és nemzetből lakosság lett. Magyarország fele engedelmes nyájjá züllött! Sajnálatosnak tartja, hogy négyévente lerombolják az előző kormány alkotásait, és újat kezdenek. Mi több, mára még rövidebb politikai időegység született, a száz napokban való gondolkodás. Márpedig így nem lehet jövőt építeni. A szocializmus összeomlása után sem élünk a felkínált lehetőségekkel, sőt... Még a Dunát is elajándékoztuk, hiszen a mai napig nem tettünk lépéseket az ügy tisztázása érdekében. Nincs a világon még egy nemzet, amely ilyen nagyvonalú lenne, mint mi vagyunk.

A könyv címében feltett kérdés – Mi történt velünk? – hátterében rejlő okok közül kettőt említ a szerző. Az egyik az, hogy haldoklásunk évszázadában senki nem közelített felénk szeretettel. A másik okot sikerélményeink hiányában látja. Ha olykor mégis volt részünk ebben, azt többnyire nem magunk vívtuk ki, hanem kaptuk valakitől. Ellenszolgáltatásért.

A könyv tehát történelmi önvizsgálat – amiképpen a borítóján is olvasható. Azt boncolja, van-e felelősségünk sorsunk alakulásában, nemzeti tragédiáink fájdalmasan hosszú sorában. Hiszen a bennünket ért sérelmek jogos felhánytorgatásán túl létérdekünk, hogy magunkba szállva kíméletlen őszinteséggel nézzünk szembe mulasztásainkkal, hibáinkkal. Mindezek után záró gondolataként az író egy mai politikus döbbenetes felszólítását idézi: Tanuljunk meg kicsinyek lenni! Valóban? Pedig gyógyulásunk éppen abban rejlik, hogy több évszázadnyi letargia után végre merünk nagyok lenni!

Amikor végigolvastam a könyvet, az jutott eszembe, hogy az ember mindig egy viszonylagos biztonságban érzi magát, és úgy véli, azok az idők soha nem jöhetnek vissza. Az elődeink is bizonyára ezt gondolták, és csak utólag vehették észre, ami körülöttük történt. Ma ismét háborúra készül a világ. A néma kelet és a háború ellen tüntető nyugat mellett ott van hazánk, ahol helyet adunk azoknak, akik tulajdonképpen segítenek az ellenség kezére juttatni saját országukat. Lehet őket ellenzékieknek nevezni, akik jó célt szolgálnak, és egy diktatúra megbuktatásában segítenek, de Irakból nézve ők mégiscsak hazaárulók, akikre okkal neheztelnek otthonukban… És ezek az emberek itt kapnak kiképzést Magyarországon. Kísértetiesen bontakozik ki ma is körülöttünk a könyvből már jól ismert néhány esemény. Kacérkodunk a lehetőségekkel, pedig tudnunk kellene: negyedik esélyünk nincs!

(A könyvet kiadta a Szabad Tér Kft., Budapest, 2002)

Menyes Gyula


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Missziói útravaló
Élő víz
Matricák
Egyházunk egy-két hete
Gyerekek a múzeumban
Imahétzárás - indulás az új feladatok felé
Ökumenikus imahét
Ökumenikus imahét
Ökumenikus imahét
Csendesnap Csornán
A vers ünnepe Orosházán
Keresztutak
Ökumenikus imahét Kolozsvárott
Gyülekezeti élet Oslóban
Messzi, éjszaki tájakon...
Újabb püspöknő Norvégiában
Libanon múltjának gazdag öröksége
Magyar lepramissziós istentisztelet
Magyar lepramisszió - százévesnél is idősebb vezetővel
Dizseri Tamás emlékezete
A Bethesda partján
Arany Alkony Idősek Otthona
Evangélikusok
100 esztendeje halt meg Kámory Sámuel
Felvételi a nyíregyházi evangélikus hittanár szakra 2003-ban
Luther Márton felismerése
Híradás Az Evangélikus Egészségügyi Képzésért Alapítványról
e-világ
Internet, tudomány vagy egyház?
Keresztény felelősségünk
Egy nyilatkozat margójára
Keresztény szemmel
Júdás anyja
12 végzetes tanács
Ünnepek után
Segítenek a lányok
A hét témája
70 történet a börtönről és a barátságról
Jézus Krisztus a cserkészetnek is Ura
Beszéld el ezeket fiaidnak...
Merjünk nagyok lenni!
evél&levél
Új Ember cikk
Recept az új esztendőre
A médiáról
ValóVilág
Valóság
Közlemények, nyilatkozatok
Testvéregyházunk diakóniai szolgálatának elnöke
A hazai történelmi egyházak vezetőinek közös nyilatkozata egyes televíziós műsorokról
Elfogták a múzeumi tolvajt
Közlemény
A közelmúlt krónikája
Találkozás a terrorral
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
Megemlékezés a magyar kultúra napjáról a Petőfi Irodalmi Múzeumban
Régi kincsek megmentője
Passió a Duna-deltánál
A vasárnap igéje
A létezés garanciája
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 5 Merjünk nagyok lenni!

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster