EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 17 - Energia biomasszából

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Energia biomasszából

Néhány héttel ezelőtt már olvashattunk a megújuló energiaforrásokról és azok jellemzőiről. Most egy talán kevésbé ismert energiaforrással, a biomasszával ismerkedhetünk meg részletesebben. Ezzel fűtik például a Csehországban található Vilemovi Ortodox Akadémia irodahelyiségeit is. Ez a megoldás nálunk is reális lehetőségként jöhet szóba, például új parókiák, gyülekezeti házak építésekor.

A biomassza a szén, a kőolaj és a földgáz után a világ negyedik legnagyobb energiaforrása, egyben megújuló energiaforrás, melyet az emberiség már évezredek óta hasznosít energiahordozó (például tűzifa) formájában. A biomaszsza tág értelemben az élőlények és szerves anyagok összes térfogata vagy súlya. Az energiahordozó formájában felhasznált biomasszát gyakorlatilag az erdő- és mezőgazdasági melléktermékek, hulladékok képezik, valamint az energetikai célú növénytermesztés, azaz az energiaerdők és a szántóföldi energianövények termékei, amelyeknek jelentősége a többi megújuló energiaforrással együtt növekszik.

Az energiaerdők viszonylag igénytelen, gyorsan növő, nagy hozamú, nyárfa-, esetleg akác- és fűzfajokból álló erdők, amelyeknek a fáiból a kitermelés után tüzeléssel hőenergiát vagy ezt átalakítva villamos energiát nyerhetnek. A szántóföldi energianövények skálája széles: a gabonafélék, a hüvelyesek, a gyökeres és gumós növények, az olajnövények, a rostnövények és a fűfélék egyes fajai alkotják. Az egyes fajokra jellemzően a termelt növényeket eltüzelhetik, a bennük található keményítőt és cukrot alkohollá erjesztéssel, illetve az olajat észterezéssel üzemanyagként vagy fűtőanyagként használhatják. A növénytermesztés melléktermékeit kazánokban eltüzelhetik, vagy az állattenyésztés és -feldolgozás melléktermékeivel, hulladékaival keverve biogázt állíthatnak elő.

Általában az erjesztéssel, rothasztással, észterezéssel előállított energia nem gazdaságos, legalábbis nem térül meg rövid távon, és nagy beruházást igényel, bár vannak olyan sikeres ellenpéldák is, mint a biogázt termelő nyírbátori üzem. Elterjedését a szűkös anyagi forrásokon kívül a potenciális felhasználók ismereteinek hiánya is korlátozza. Fontos megemlíteni, hogy a melléktermékeket energiává alakítva kettős célt szolgálunk: az energiaellátáson kívül a hulladékkezelés és -elhelyezés problémáját is csökkentjük. Ez különösen az állati hulladékok és – a biogáz-előállításra szintén alkalmas – szennyvíziszapok esetében fontos.

Honnan ered a biomasszában rejlő energia? A biomassza-energiát a növények termelik. A napfény energiájának segítségével vízből és szén-dioxidból szénhidrátokat állítanak elő, amelyek beépülnek a növénybe. A biomassza tulajdonképpen feltételesen megújuló energiaforrás, mert a növényi növekedéshez és fejlődéshez szükséges víz- és tápanyagellátást csak megfelelő minőségű talaj képes biztosítani. Ezért fontos a termékenységének, szerkezetének a fenntartása, megújítása (ez ugyanis a növénytermesztés és a talajművelés során romlik).

A növények által megkötött és szerves szénné átalakított szén-dioxid a légkörből származik, és ugyanez szabadul fel az elégetéskor is, így a légkör összes szén-dioxid-koncentrációját a biomaszsza-energia felhasználása nem növeli. A fosszilis energiahordozók szintén a növények által előállított szerves szénből keletkeztek, de ezek a készletek évmilliók alatt jöttek létre. Ezt az emberiség mintegy két évszázad alatt égeti el, és az ily módon felszabaduló nagy mennyiségű szén-dioxid megbontja a kialakult egyensúlyt.

A felmérések szerint energetikai célú biomassza-termeléshez még nagyobb részarány mellett sem lenne szükséges Magyarországon újabb földterületeket bevonni, helyette inkább a jelenlegi területen kellene átalakítani a termelési szerkezetet. Ez azért fontos, mert sokan azt kifogásolják az energetikai célú biomassza-termelésben, hogy túl energiaigényes, és környezetszennyező növényvédőszer- és műtrágyahasználat jellemző rá. Ám azzal, hogy a földek egy kisebb részén élelmiszernövények helyett energianövényeket termesztenek, nem fognak több műtrágyát, illetve növényvédő szert felhasználni, így a környezetszennyezés sem nő. Azt viszont, hogy mit termesztenek, főleg a piac, illetve az éppen érvényben lévő támogatási rendszer befolyásolja. És hogy miért kellene a biomasszát támogatni? Azért, mert – amint már említettem – csökkenti például a keletkező hulladék mennyiségét, ezenkívül a bioüzemanyagok kevesebb szennyezőanyagot bocsátanak ki égéskor, így egészségesebb környezetet teremthetnek, illetve a mezőgazdaságból élőknek munkát, biztosabb megélhetést nyújtanak. Ezek az előnyök a termelők, illetve a biomasszát átalakító, feldolgozó, felhasználó üzemek számára nem vagy csak részben fejeződnek ki pénzben, s ez sokszor nem elég a gazdaságos működéshez. A gazdaságosságot viszont növelhetik az egyre kifinomultabb technológiák és a csökkenő készletek miatt növekvő fosszilisenergia-árak.

Ragályi Péter


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
"Imádkozott dogma..."
Élő víz
ki van jelölve a helyed
Hogyan imádkozzam?
Isten közelségében
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Borsodiak reménysége
Pétfürdői pillanatkép
Szeretetotthon-szentelés Kaposszekcsőn
Hálaadás a torony órájáért
A Fénysugár ünnepe
A szentetornyai templomért
A holokausztra emlékezve
Tízéves a nagymányoki evangélikus templom
Ökumenikus szkólatalálkozó
Keresztutak
Jom ha-soá
Egyház - politika - média
Evangélikusok
Csepregi Béla 90 esztendős
Láthatóan jelen lenni...
e-világ
Energia biomasszából


Keresztény szemmel
A könnyek útja
Jézus a mi sorsunk
A hét témája
Nemzetközi börtönmissziós imahét
Az igaz szeretet cselekszik!
A nemzetközi börtönmissziós imahét programja
evél&levél
Etikai gondok
Hogy kerül Pilátus a Credóba?
A közelmúlt krónikája
Egy kenyéren élünk
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Új könyv Lutherről
Azok a boldog békeidők...
"Végre kell hajtani, amire az ember megbízást kapott"
A vasárnap igéje
A jó Pásztor
EvÉlet - Lelki segély
EvÉlet - Lelki segély
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 17 Energia biomasszából

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster