EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 22 - Paksi anziksz

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Paksi anziksz

Egyházunkban az első missziói napot Pakson rendezték meg 1997-ben. Az évek során lassan hagyománnyá vált a rendezvény, amely mindkét – majd később mindhárom – egyházkerületünkben egy napon, de mindig változó helyszínen zajlott. A téma, a vezérige minden alkalommal összekötötte az ország különböző területeiről érkezőket. Nem volt ez másként idén sem. A Déli Egyházkerület tagjai ezúttal ismét Pakson, az Energetikai Szakközépiskola sportcsarnokában találkoztak.

Különös atmoszférája van egy sportcsarnoknak: hozzátartozik a drukkerek üvöltése, a meccs zaja, az izzadtságszag, a küzdelem. Korunk modern arénáinak egyikében, Pakson, az atomerőmű szakiskolájának sportcsarnokában mintegy négyszáz evangélikus találkozott egymással. Az eltüntetett kosárpalánkok, a gumiszőnyegekkel letakart pálya, a középen elhelyezett dobogó – melyen kereszt, gyertyatartó állt – és a sípszó helyett felhangzó ének a megszokottól eltérő hangulatot varázsolt a csarnokba: az Istenre és egymásra való figyelés légköre költözött egy pár órára a falak közé.

Kis János kerületi missziói és Szabó Vilmos Béla paksi lelkész köszöntő szavai után Hajdú János, a város polgármestere üdvözölte az egybegyűlteket a város és a képviselő-testület nevében. Ezt követően Gáncs Péter püspök Róm 12,9 alapján hirdette Isten igéjét, hangsúlyozva: Jézuson kívül nincsen más alap, amelyre egy keresztény ember építhet. A kerület vezetője arra kérte a jelenlevőket, hogy a krisztusi egység követeként távozzanak a nap végén gyülekezeteikbe, otthonaikba.

Az igei alapvetést követően került sor a bemutatkozásra. Érdekes volt látni, milyen sok helyről érkeztek a résztvevők a miszsziói napra. Szép számmal voltak olyanok is, akik több száz kilométert utaztak azért, hogy egy napot együtt tölthessenek a távol élő testvérekkel, barátokkal, ismerősökkel.

A nap vezérgondolatát Győri Gábor esperes fejtette ki bibliaóraszerű előadásában. Az esperes evangélikus voltunk korlátait és lehetőségeit feszegetve, Isten Igéjéből kiindulva jó alapot nyújtott a későbbi beszélgetéshez. Mivel a helyszín adottságai miatt nem lehetett zárt csoportokat kialakítani és azokban megtárgyalni az elhangzottakat, így mindenki ülőhelyén maradva, szűkebb asztaltársaságával gondolhatta tovább a felvetett kérdéseket.

Az ebédszünet után a délután az ifjúság zenés szolgálatával telt. Bemutatkoztak a bonyhádi evangélikus gimnázium tanulói, fellépett a városi művészeti iskola kamarazenekara, valamint a németországi Kulmbach egyházmegye ifjúsági gospelkórusa.

Némethné Tóth Ildikó mohácsi lelkésznő Mt 7,12 alapján tartott záróáhítatában bőséges útravalót ajándékozott mindenkinek. Meggyőződésem, hogy mindenki felmelegedett szívvel és lélekkel hagyta el a sportcsarnokot. Akinek volt rá lehetősége, a hazaindulás előtt részt vehetett egy rövid dunai kompátkelésen is. A Dunán áthajózva vidám, tábortüzes, falatozós, beszélgetős délután zárta a találkozót.

E tartalmas nap után fel kell tennünk a kérdést: mitől volt ez más, miben különbözött egy hagyományos csendesnaptól? Úgy vélem, a paksi missziói napon hangsúlyosabban szerepelt a belmisszió, pontosabban egyházunk belső magjának misszionálása. Tagadhatatlan, hogy sokat erősödhettek hitükben azok, akik ellátogattak Paksra, s az itt kapott „lelki muníció” hosszú-hosszú hetekig kitarthat. Ugyanakkor egy missziói napon nem feledkezhetünk meg azokról sem, akiknek – egyelőre – még nincs sok közük egyházunkhoz.

Szabó Szilárd

Regionális hozzárendelés: Déli Evangélikus Egyházkerület


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Pünkösdi lélekkel
Élő víz
Amikor félek
Válság vagy váltság
Egyházunk egy-két hete
Orgonaszentelés a Fasorban
A siófoki orgonasípok üzenete
Ülésezett az Országos Presbitérium
Paksi anziksz
Kedves Olivér!
Kedves Márti!
Szanálás helyett szentelés
Emlékezés Keken Andrásra
Keresztutak
Püspökválasztásról is értekeztek
Kaet Ristissa
Evangélikusok
Töretlen ragaszkodás az igazsághoz
Egy igazi pünkösdi ember
e-világ
Hamarosan 39 e-pont nyílik gyülekezeteinkben
Keresztény szemmel
Pünkösd - az erő forrása
Fordulatok évei
Heti útravaló
A hét témája
A börtön a templomuk
Más a vető, más az arató, s más a szántó...
A börtön kápolnájában
Rabgyülekezet Vácott
Közlemények, nyilatkozatok
Az Egyházak Világtanácsa elnökeinek pünkösdi üzenete
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Református zenei fesztivál pünkösdkor Budapesten
A vasárnap igéje
Legdrágább ajándékodért könyörgök, Istenem
Máról holnapra
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
A nikotin rabságában
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 22 Paksi anziksz

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster