EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 22 - Kaet Ristissa

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Kaet Ristissa

A finn „Szélrózsa”

„Kérem, kapcsolják be a biztonsági övet!” Mert most szétnézünk egy kicsit a magasból – egészen távolról, tízezer méter fölé szállva. Gépünk egybefüggő habtenger felett siklik magabiztosan. Csak a légcsavarok egyhangú, tompa zaja szűrődik be az utastérbe, egyébként minden nyugalmat áraszt. Tizenegy embernek biztosan hasonló gondolatok járnak most a fejében. Mind távolodnak valamitől, amit együtt éltek messze földön élő távoli barátaikkal…

Jó húsz éve annak, hogy ősi rokonokként egymásra találtunk: a tűleveles északot hazájuknak tudó, finnországbeli kajaaniak és mi, az 1800 kilométerre szakadt, Nyíregyházán élő magyarok. Testvéreinkké fogadtuk s jó testvérekhez illően néha meg is látogatjuk egymást, hogy erősítsük a már összesodort szálakat. A közösségben mindig másokon a sor: ezúttal a fiatalos lendületre volt szükség. Az évente meghirdetett országos finn találkozó megszervezése az idén Kajaani városára hárult. A szervezők feladata az volt, hogy a szélrózsa minden irányából összegyűjtsék egyházuk fiataljait. Ránk, magyar barátaikra is gondoltak, s a meghívásukra nem lehetett nemet mondani. Mindent megtettek, hogy a hiánynak szikráját se tapasztaljuk, s igazán szívünkbe zárhassuk őket. Mi csak hagytuk magunkat belesimulni vendégszeretetükbe…

Egyrészt nézelődni mentünk. Tudtuk, hogy rengeteg mindent elleshetünk érettebb barátainktól. Meg sem kellett szólalniuk, a puszta látvány mesélte el nekünk mindazt, amit jól átgondolt megfogalmazások, bravúros körmondatok sem adhattak volna vissza ilyen hűséggel. Minden a rendezett gondolatokról, a türelmességről, az egymás iránti tiszteletről árulkodott: az érintetlen tó, a háborítatlanul magasodó tűlombú erdő, a kristálytiszta, csípős levegő, az autó, valamint ottlétünk levezénylője, kitartó kísérőnk, Marko is. Ő segített bepillantást nyernünk ebbe a hideg, kissé távolságtartó, talán túlontúl illedelmes, de elképesztően kiegyensúlyozott világba. Marko Miettinen a kajaani evangélikus gyülekezet egyik lelkésze, s most már személyes jó barátunk is.

Aztán azért is tettük ezt a kirándulást, hogy megmutassuk magunkat testközelből, képet adjunk magunkról, városunkról, gyülekezetünkről… Elhoztuk nekik fiatalságunkat. Fesztelenül, tele élettel, lendülettel, nem kevés kalandvággyal ízlelgettük ezt a teljesen különböző világot. Elárasztottuk őket dallal, hangszerrel, saját nyelvükön is. „Szólj, boldog hálaének…”, „Soi kunniaksi luojaan…” – csillantotta meg kamarakórusunk csekély finntudásunkat; nem is sejtették, hogy amit hallanak, azt szinte percek alatt sajátítottuk el – hiszen rokonok vagyunk.

Vendéglátóink nem hagytak minket unatkozni. Alaposan körbejártuk „házuk tájékát”, elbeszélgettünk erről a számunkra felfoghatatlan arányú „evangélikus tömegről”, amelyben élnek. Megtudtuk, hogy csak a kajaani gyülekezetben négyszáz fiatal konfirmálkodik évente. Az ő gyülekezetben tartásukra külön rendszert dolgoztak ki…

„Kaet ristissa”, azaz „Összekulcsolt kezek”. Ez volt idén a fiatalok számára rendezett találkozó mottója, ez bújhatott meg üzenetként a résztvevőkben. Nem érthettünk mindent a sportcsarnokukban felállított színpadon elhangzottakból: a keresztény rap- és rockszámok szövegeiből, a meditációkból. Éppen annyit tudtunk felfogni, amennyit finnül értő egy szem barátunk, kedves tolmácsunk hősiesen továbbítani tudott a hangzavarban. Mégis eljuthatott hozzánk a hír: a közösséget csak így, összetett kézzel próbálhatjuk építgetni. Megdöbbentő, szokatlan élmény volt ugyanazokkal a finn fiatalokkal úrvacsorát venni, akikkel előző este a most oltárul szolgáló emelvény előtt ritmusos keresztény zenére lazítottunk… Így is, úgy is összeért a kezünk. Így is, úgy is egységet alkottunk.

Marko kíváncsi volt élményeinkre, s indulásunk előtt még egy utolsó kávéra invitált bennünket. Azt hallotta tőlünk, hogy átformált bennünket ez az öt nap egymás társaságában s az övékben; azt, hogy teleszívtuk magunkat ezzel a légkörrel, s hogy szívesen adjuk tovább ezt a gazdagságot másoknak. Jólesett úgy eljönni, hogy nyomot hagyhattunk másokban, és folytathattunk, mélyíthettünk egy kapcsolatot.

Gépünk ereszkedni kezd. Ismét egyre közelednek a felhők. Először a szántóföldek és települések körvonalait pillantjuk meg, majd minden hirtelen „életnagyságú” lesz. A földet érés finom zökkenésével tudatosul bennünk: itthon vagyunk, munkához kell látni. Lendülettel, tiszta szívvel, „összekulcsolt kezekkel”.

Kiitos, rakkaat suomalaiset! Köszönjük, kedves finnek!

Horváth Dénes


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Pünkösdi lélekkel
Élő víz
Amikor félek
Válság vagy váltság
Egyházunk egy-két hete
Orgonaszentelés a Fasorban
A siófoki orgonasípok üzenete
Ülésezett az Országos Presbitérium
Paksi anziksz
Kedves Olivér!
Kedves Márti!
Szanálás helyett szentelés
Emlékezés Keken Andrásra
Keresztutak
Püspökválasztásról is értekeztek
Kaet Ristissa
Evangélikusok
Töretlen ragaszkodás az igazsághoz
Egy igazi pünkösdi ember
e-világ
Hamarosan 39 e-pont nyílik gyülekezeteinkben
Keresztény szemmel
Pünkösd - az erő forrása
Fordulatok évei
Heti útravaló
A hét témája
A börtön a templomuk
Más a vető, más az arató, s más a szántó...
A börtön kápolnájában
Rabgyülekezet Vácott
Közlemények, nyilatkozatok
Az Egyházak Világtanácsa elnökeinek pünkösdi üzenete
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Református zenei fesztivál pünkösdkor Budapesten
A vasárnap igéje
Legdrágább ajándékodért könyörgök, Istenem
Máról holnapra
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
A nikotin rabságában
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 22 Kaet Ristissa

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster