EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 22 - A börtön kápolnájában

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

A börtön kápolnájában

A börtön kápolnájában arra is lehetőségem nyílt, hogy – lelkészeik jelenlétében – két fogvatartottal beszélgethessek. A középkorú, csinos kosztümöt viselő Klára hamarosan szabadul, a 35 éves Sándor még ítélet előtt áll. Mindketten nyíltan, őszintén feleltek a kérdéseimre.

– Mióta van itt a Markó utcában?

Klára: Három éve és tíz hónapja. Most fogok szabadulni. Sokan hangoztatják itt bent, hogy ártatlanok. Én ezt nem állítom, elismerem, hogy bűnös vagyok.

Sándor: Én viszont úgy érzem, hogy tévedésből vagyok itt. Még várok a bírósági ítéletre, majd ott eldöntik, hogy mi lesz a sorsom. Én ártatlannak érzem magam.

– Mikor, hogyan találkoznak a börtönlelkészekkel? Mit jelent az Önök számára az ő szolgálatuk?

Sándor: Bízik lelkész úrral szoktam beszélgetni, ő a legjobb beszélgetőpartnerem az egész házban! Jó hangulatúak ezek a találkozások.

Klára: Korábban is megfordultak lelkészek az intézetben, csak nem ilyen rendszeresen. Olyan jó, hogy most már nem kell megvárnunk a szombatot vagy a vasárnapot, hogy találkozzunk velük. Nagy előrehaladás, hogy a gondjainkkal, problémáinkkal bármikor megkereshetjük őket. És aminek nagyon-nagyon örülünk: most már van egy kápolnánk is. Nem kell egy zárkában leülni, hanem van egy helyünk, ahol méltóképpen beszélgethetünk a lelkésszel, és istentiszteletre is járhatunk.

Sándor: Istentiszteletre én is szoktam járni, szívesen eljövök, de kérni szoktam az atyát (Bízik lelkészt), hogy jöjjön be hozzám beszélgetni. Legutóbb arra kértem tanácsot tőle, hogyan bővíthetném a tudásomat, szeretnék ugyanis teológiával foglalkozni.

Klára: Engem is érdekel a teológia, a nemzetközi levelező intézet segítségével alapszinten én is tanultam. Ehhez támogatást kapunk mind a lelkésznőtől, mind a lelkész úrtól.

– Bizonyára van módjuk bibliaolvasásra…

Sándor: Én gyermekkorom óta olvasom a Bibliát, hívő családból származom, római katolikus vagyok, hittanra is jártam annak idején. De ökumenikusnak vallom magamat, egy Istent hiszek…

Klára: A hívő ember mindig abból indul ki, hogy minden ember jó. Ez az alapállás. De nekünk akkor sincs jogunk elítélni a másikat, ha kiderül, hogy tévedtünk.

– Ki, mi várja Önöket a kinti világban? Mit terveznek, hogyan folytatják az életet?

Klára: Először elutazom a szegedi büntetés-végrehajtási intézetbe házasságot kötni, és valószínűleg onnan fogok szabadulni a hónap végén. Úgy tervezem, hogy visszamegyek a munkahelyemre, dolgozni fogok, visszavárnak. Szeretném folytatni a teológiával kapcsolatos tanulmányaimat. Szívesen besegítenék a drogelvonó rehabilitációs munkába az otthoni lelkipásztornak. A férjemet egyébként a levelező intézeten keresztül ismertem meg, ő főiskolai szintű teológiát végzett. Ő régóta bent volt már a börtönben, nem volt senkije, így felajánlották nekünk, hogy levelezhetünk. Megkaptuk a kapcsolattartási jogot, a házi beszélőhöz az engedélyeket, és így alakult ki szép lassan, három év alatt a kapcsolatunk. Házasságkötés lett belőle…

Sándor: Nekem van kint egy 12 éves fiam, és édesanyám is vár.

Klára: Nekem is van egy 25 éves nagyfiam. Három gyereket sajnos elvesztettem, ő az egyetlen, aki vár rám.

– Mi az, amit itt bent a legnehezebb elviselni? A bezártság, a szigorú rend, a hozzátartozók hiánya – vagy mindezt így együtt…?

Klára, Sándor: Az emberek… Mindent meg lehet szokni, a legkeményebb körülményeket is. Az a legrosszabb, amikor az ember energiáit kiszívja a környezete. Meg a sötétség. De meg lehet tanulni ellene védekezni. A jogerősen elítéltek nyitott körletet kapnak, nincsenek annyira bezárva.

– Istenről mi jut eszükbe?

Sándor: A támaszom. Kapcsolatban vagyok vele.

Klára: Én egy atyát látok benne, aki segítő kezet nyújtott felém. És mindig, amikor úgy éreztem, hogy most már nem bírom tovább, akkor valamilyen úton-módon segítséget kaptam tőle, hogy ne roppanjak össze. Valamilyen formában mindig ott volt. Eljutottam odáig az utóbbi két évben, hogy elmondhatom: nem lehet kihozni a béketűrésemből… Nem vagyunk magunkra hagyva, folyton halljuk: igenis ki fogod bírni, itt vagyok melletted, nem vagy egyedül. És az is erőt ad, ha arra gondolok, hogy én, aki itt vagyok, nem szenvedtem annyit, mint Jézus a kereszten… Ő többet szenvedett. Kibírta. Nekem is ki kell bírni! Az, hogy én be vagyok zárva, semmi ahhoz képest, amin ő keresztülment!

Sándor: A hit egy értékrend, amely tájékozódási rendszert ad. Törvény. Amikor ebből a rendből kiszakadtam, amikor „félretettem” az életem során, mindig keményen ráfáztam. Amikor viszont azon az úton jártam, akkor nem nyomasztott semmi, lelki békém volt.

Klára: A hit által derűsebben látjuk a dolgokat, mert tudjuk, hogy van a hátunk mögött valaki. Könnyebben dolgozzuk fel a problémákat is, mert van, aki fogja a kezünket, akit ugyan nem látunk, ha hátranézünk, de érezzük, tudjuk, hogy ott van.

Sándor: A hit nagyon sokat segít, de ahhoz is erőt ad, hogy az ember megpróbálja a hátrányát előnyére fordítani – egy sor dolgot például, amit kint nem tudtam megtanulni, itt most elsajátíthatok. Bővíthetem az ismereteimet. Nem hagyom el magam. Hasznossá fordítható az idő, ha úgy állok hozzá.

– Mindkettőjüknek van gyermekük. Mi az az élettapasztalat, amit mindenképpen át szeretnének adni nekik? Hiszen minden szülő óvja a gyermekét, hogy az általa elkövetett hibákat ne kövesse el…

Sándor: Az én fiam még nagyon kicsi, 12 éves. Úgy érzem, nagyon nehéz egy gyereket megvédeni, de útmutatással minden szülő tartozik a gyermekének.

Klára: Nagy szerencsém van a fiammal, mert ő is hívő. Nagyon büszke vagyok rá. Kábítószerhez, alkoholhoz nem nyúl. Maradjon ezen az úton, véletlenül se térjen le róla, tartsa meg a hitét, dolgozzon, tanuljon, a gyermekeit is azon az úton terelje, amelyen ő van. Akkor nem fog kisiklani az élete.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Pünkösdi lélekkel
Élő víz
Amikor félek
Válság vagy váltság
Egyházunk egy-két hete
Orgonaszentelés a Fasorban
A siófoki orgonasípok üzenete
Ülésezett az Országos Presbitérium
Paksi anziksz
Kedves Olivér!
Kedves Márti!
Szanálás helyett szentelés
Emlékezés Keken Andrásra
Keresztutak
Püspökválasztásról is értekeztek
Kaet Ristissa
Evangélikusok
Töretlen ragaszkodás az igazsághoz
Egy igazi pünkösdi ember
e-világ
Hamarosan 39 e-pont nyílik gyülekezeteinkben
Keresztény szemmel
Pünkösd - az erő forrása
Fordulatok évei
Heti útravaló
A hét témája
A börtön a templomuk
Más a vető, más az arató, s más a szántó...
A börtön kápolnájában
Rabgyülekezet Vácott
Közlemények, nyilatkozatok
Az Egyházak Világtanácsa elnökeinek pünkösdi üzenete
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Református zenei fesztivál pünkösdkor Budapesten
A vasárnap igéje
Legdrágább ajándékodért könyörgök, Istenem
Máról holnapra
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
A nikotin rabságában
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 22 A börtön kápolnájában

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster