EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 22 - Pünkösdi lélekkel

Liturgikus sarok

Liturgia és istentisztelet

Hozzászólás a cikkhez

Pünkösdi lélekkel

A pünkösd és a liturgia összetartozik. De hiszen ugyanezt állítottuk a karácsonyról és a húsvétról is! Mégis igaz a kijelentés az egyház születésnapján, a Lélek kiáradásának ünnepén. Úgy induljunk el a templomba, hogy tudjuk, érezzük: ma különösen is fontos, hogy az ünnep titka körülölelje imádságunkat, énekünket, csöndünket és igehallgatásunkat! A Lélek járja át egész istentiszteletünket.

A Szentlélek neve mellé sokféle kiegészítő szót, jelzőt, kifejezést teszünk. A pünkösdi Lélek az imádság lelke. Ő tanít minket imádkozni, és az apostol szerint ő esedezik értünk. Az imádkozó gyülekezet tőle tanulhat, vele imádkozhat. A pünkösdi Lélek elvezet az igazságra, ő az igazság Lelke. A világ sokféle – ezért egymást kioltó – igazsága mellett ő mutatja meg a tanításban, az ige megelevenítésével, mi is a valóság, és mi az igazság. Ő a békesség Lelke: egymás mellé ültet, egymás mellé térdeltet bennünket, segít egyszerre vennünk a levegőt, hogy egy szívvel és egy lélekkel énekelve dicsérjük az Istent. A pünkösdi Lélek a felszabadult öröm Lelke, ezért énekelhetünk új éneket, ezért tudjuk befogadni a bűnbocsánatot. Ha mindezeket egymás mellé teszem, kiderül, hogy a pünkösdi Lélek a liturgia Lelke.

Pünkösd és liturgia: nem ellentétes a kettő? S ha nem, akkor nem egymástól függetlenül futó s csak a végtelenben találkozó párhuzamosokról van szó? A pünkösd csupa tűz, erő, lendület, a liturgia pedig sokak számára statikus, egyhangú, néha még talán monoton is. A pünkösd és a liturgia összetartozik, mert Isten Lelke eleveníti meg a liturgiába sűrűsödő igét, és Isten Lelkének tüze hevíti fel, hogy ne emlékek idézése, hanem az Isten cselekvő szeretetének jelenvalóvá tétele legyen az istentisztelet.

A liturgiának kettős köze van a pünkösdi tűzhöz, a Lélek lángjához: egyrészt átmelegíti a kihűlt emberi szívet Isten igéjének befogadására, jelenlétének megtapasztalására, másrészt csak a Lélektől kért és kapott tűzzel végezhető a liturgus, a kántor, a lektor, az igehirdető szolgálata, hiszen anélkül értelmetlen emberi produkcióvá válik minden mondat, minden mozdulat.

Ha a pünkösd az egyház születésnapja, akkor fokozottan hangsúlyos ennek az ünnepnek és az istentiszteletnek a kapcsolata: az egyház életformája az istentisztelet – a tömör, egy órába összefogott s az egész életen át tartó. Az egyház nélkül „levegőben lóg” az istentisztelet, a Lélek által megelevenített istentisztelet nélkül sorvad az egyház. Minden összefügg. Isten világában minden hozzá vezet.

„Isten szeretete kiáradt szívünkbe a Szentlélek által, aki adatott nékünk” – hangzik a pünkösdi zsoltárnak a rómaiakhoz írt levélből származó keretverse. Majd folytatódik a több ezer éve ujjongó ének: „Ez a nap az, amelyet az Úr szerzett: vigadozzunk, és örüljünk ezen. Az Úr az Isten, aki minket megvilágosít: magasztallak téged, én Istenem.”

Pünkösdkor a gyülekezet különös figyelemmel és mélyről jövő vággyal könyörög a Szentlélek ajándékáért. Idén, a liturgikus év (Krisztus-év) e kiemelkedő pontján fogalmazzuk is meg ezt a feladatot: imádkozzunk személyesen, egyenként és a gyülekezet közösségében azért, hogy Isten maga elevenítse meg Lelke által istentiszteleti életünket. Könyörögjünk azért, hogy a kétezer év alatt megformálódott és kikristályosodott formák és liturgikus elemek tiszta, jó, működőképes medret biztosítsanak a Szentlélek áradásának.

János evangéliumából jól tudjuk, hogy a Szentlélek munkáját sem az ember, sem pedig az egyház nem tudja „saját hatáskörébe vonni”: „A szél arra fúj, amerre akar…” (Jn 3,8) Jézus Urunk azonban azt ígéri, hogy Isten megadja a Szentlélek ajándékát annak, aki kéri… Ha a mai istentiszteleten imádkozva énekeljük az ősi pünkösdi himnuszt: „Ó, jöjj, teremtő Szentlélek”, gondoljunk istentiszteleti életünk belső megújulására. Kérjük együtt: „Jöjj, Szentlélek Úristen, tedd istentiszteleteinket munkád áldott területévé. Teremtő erőddel formáld a közösséget, ébressz hitet, állítsd lábunkat a szolgálat útjára. Veni Creator Spiritus!”

Hafenscher Károly (ifj.)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Pünkösdi lélekkel
Élő víz
Amikor félek
Válság vagy váltság
Egyházunk egy-két hete
Orgonaszentelés a Fasorban
A siófoki orgonasípok üzenete
Ülésezett az Országos Presbitérium
Paksi anziksz
Kedves Olivér!
Kedves Márti!
Szanálás helyett szentelés
Emlékezés Keken Andrásra
Keresztutak
Püspökválasztásról is értekeztek
Kaet Ristissa
Evangélikusok
Töretlen ragaszkodás az igazsághoz
Egy igazi pünkösdi ember
e-világ
Hamarosan 39 e-pont nyílik gyülekezeteinkben
Keresztény szemmel
Pünkösd - az erő forrása
Fordulatok évei
Heti útravaló
A hét témája
A börtön a templomuk
Más a vető, más az arató, s más a szántó...
A börtön kápolnájában
Rabgyülekezet Vácott
Közlemények, nyilatkozatok
Az Egyházak Világtanácsa elnökeinek pünkösdi üzenete
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Református zenei fesztivál pünkösdkor Budapesten
A vasárnap igéje
Legdrágább ajándékodért könyörgök, Istenem
Máról holnapra
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
A nikotin rabságában
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 22 Pünkösdi lélekkel

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster