EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 22 - Legdrágább ajándékodért könyörgök, Istenem

A vasárnap igéje

Pünkösd ünnepe

Hozzászólás a cikkhez

Legdrágább ajándékodért könyörgök, Istenem

Lk 11,9–13

Sok templomunk szószékének hangvetőjén látható egy kiterjesztett szárnyú galamb – a Szentlélek jelképe –, amint éppen leszállni készül. De le tud-e szállni, megérkezik-e? Senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy a Szentlélek úton van felénk. Hálás szívvel csodálkozom azon, hogy nem fordult vissza. Ezért ünnepelhetjük ma is őt, az Atyának és a Fiúnak a Lelkét. A sokszor megvetett, a sokszor megszomorított, a sokszor letagadott és megtagadott Lelket. Gyakran gondoljuk azt, hogy őt mindig csak mások szomorítják meg: a másként hívők, a másként „lelkesedők”, az istentiszteletet máshol tartók, a más liturgiát követők, a más bibliafordítást használók, de mi nem. Ezen az ünnepen ő mégis ismét úton van felénk. Bár megsértettük, ő nem sértődött meg. Bár számtalanszor megbántottuk, röpte irányát mégsem fordította meg. Hogy honnan tudhatjuk ezt? Olvastuk az evangéliumban. Istentiszteleteink első mondata is – „Az Atya, Fiú, Szentlélek nevében!” – ezt hirdeti. Tudhatjuk, ő úton van felénk. Bárcsak megérkezne! S ha megérkezik, akkor minden értelmet, mélységet és távlatot kap. Akkor nemcsak egy összeverődött társaság, hanem gyülekezet vagyunk, Isten egy és szent népe. Ahova ő megérkezik, ott egyház születik. Nemcsak a jeruzsálemi háromezer ember élhette át egykor ezt a csodát, hanem mi is megtapasztalhatjuk. Ezért reméljük, hogy nemcsak úton van, hanem meg is érkezik hozzánk. Ő, a legfőbb, a legnagyobb, a legdrágább. Ezért mondja Jézus Urunk mai igénkben is, hogy a Szentlélek a legfőbb, a legnagyobb, a legdrágább, akit Isten adhat nekünk.

Jézus Urunk szava helyreigazítja értékrendünket. Megmutatja, mi fontos, és mi nem. Mi mindent kívánunk magunknak? Mi mindent kívánunk egyházunknak, gyülekezeteinknek, ifjainknak, öregjeinknek? Mi mindenről állítjuk azt, hogy nélküle nem lehet boldogulni, nem lehet élni? Pedig csak nélküle, a Lélek nélkül nem lehet élni. Talán szegényen, de szeretetben és becsületben. Talán időnként terhet hordozva, de sohasem vigasztalás nélkül. Talán betegágyban fekve, de sohasem reménység nélkül. Ezért mondja Jézus Urunk: hogyan is képzelhetitek, hogy Isten kevesebbet akar nektek adni, mint a legjobbat, a legtökéletesebbet, a legfontosabbat, a Lélek ajándékát? Üdvös lenne, ha kívánságlistáink igényeit felülírná a pünkösdi könyörgés: „Legdrágább ajándékodért könyörgök, Istenem, vigasztaló Szentlelkedért. Ó, add meg énnekem! Ó, add meg énnekem!” (EÉ 241,1)

Ahol megszületik a felismerés – és ez valóban csoda –, hogy csak tőle függ minden, ott születik és születik újjá az egyház. Ott jutnak el az emberek a Jézus Krisztusban való hitre. Ott ébred bűnbánat a szívben, és ott lesz hatékony a bűnbocsánat evangéliuma. Ott kisimulnak az ütésre lendülő öklök, és szelíden egymás felé nyúlnak a kezek; kéz kézre, szív szívre talál. Nélküle nincs értelme tárgyalni, konferenciákat tartani, programokat szervezni. Nélküle templomba menni, szószékre felmenni sem érdemes. Nélküle minden szó – akár szónoki mestermű, akár botladozó mondat – hiábavaló; üresen koppan, mint a földre ejtett kavics. De ha az ő szárnyának lebbenése juttatja el az igehirdető szívéből az igehallgatók szívéig a tanúságtévő szavakat, akkor a botladozó mondatok is igévé, az élet beszédévé lesznek. Ha ő velünk és közöttünk van, akkor semmi sem hiábavaló az egyházban. A nyüzsgő, üres lótás-futás megcsendesedik; felismerjük és örömmel végezzük szolgálatunkat. Mindenki azt, amire elhívást kapott…

A magunk erejéből még imádságra sem futja. Jézus Urunk ezért biztat: imádkozzatok a Lélekért! Kérjetek, keressetek, zörgessetek! Ő megtanít bennünket imádkozni is. Felhatalmaz bennünket arra, hogy kitartóan, újra és újra ostromoljuk Istent. Nem kívánságlistáink végeláthatatlan felsorolásával, hanem főként a legdrágább ajándékért való könyörgéssel. A kisgyermekektől is tanulhatunk. Hogyan tudják kitartó hízelkedéssel – de ha másként nem megy, akkor akár követelőzéssel is – elérni céljukat, rávenni szüleiket kérésük teljesítésére. Csak mondják, mondják… Merünk mi így imádkozni, Isten elé lépni? Toporzékoltunk már úgy Isten ajtaja előtt, mint egy gyermek, aki valamit akar? Nem, mert mi jól neveltek vagyunk. S ebbe a jólneveltségbe belepusztulunk… Ezért mondja Jézus Urunk: Kérjetek, zörgessetek, kiáltsatok! Kérjétek a Lélek ajándékát, buzgón, kitartóan, akár követelőzve is! S ígéretünk van arra, hogy ezt a sóvárgó könyörgést meghallgatja az Úr.

Pünkösdkor őt ünnepeljük, a Szentháromság harmadik személyét, az Atya és Fiú Lelkét, Megszentelőnket, Vigasztalónkat, a hit ajándékozóját, a szeretet ébresztőjét, a reménység karbantartóját, az egyház teremtőjét, az áldott Lelket. Veni Creator Spiritus! Ámen.

Imádkozzunk!

Szentlélek Úristen, köszönjük, hogy mindeneket megvilágosítasz az ige erejével. Ébressz a mi szívünkben is világosságot. Köszönjük, hogy egyházat teremtettél a földön. Tégy minket is Jézus Krisztus testének élő tagjaivá. Köszönjük, hogy úton vagy felénk. Kérjük, érkezz meg hozzánk is. Ámen.

Ittzés János


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Pünkösdi lélekkel
Élő víz
Amikor félek
Válság vagy váltság
Egyházunk egy-két hete
Orgonaszentelés a Fasorban
A siófoki orgonasípok üzenete
Ülésezett az Országos Presbitérium
Paksi anziksz
Kedves Olivér!
Kedves Márti!
Szanálás helyett szentelés
Emlékezés Keken Andrásra
Keresztutak
Püspökválasztásról is értekeztek
Kaet Ristissa
Evangélikusok
Töretlen ragaszkodás az igazsághoz
Egy igazi pünkösdi ember
e-világ
Hamarosan 39 e-pont nyílik gyülekezeteinkben
Keresztény szemmel
Pünkösd - az erő forrása
Fordulatok évei
Heti útravaló
A hét témája
A börtön a templomuk
Más a vető, más az arató, s más a szántó...
A börtön kápolnájában
Rabgyülekezet Vácott
Közlemények, nyilatkozatok
Az Egyházak Világtanácsa elnökeinek pünkösdi üzenete
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Református zenei fesztivál pünkösdkor Budapesten
A vasárnap igéje
Legdrágább ajándékodért könyörgök, Istenem
Máról holnapra
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
A nikotin rabságában
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 22 Legdrágább ajándékodért könyörgök, Istenem

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster