EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 22 - Kedves Olivér!

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Kedves Olivér!

Szombaton Nagykanizsán járva többször gondoltam rád. Tudtam, hogy a szolnoki kerületi napról te írod majd a beszámolót. Izgalommal töltött el az, hogy kilométerekkel odébb ti ugyanarról a témáról gondolkodtok el, és keresitek a választ az Ige fényében. Többször eszembe jutottál: vajon mit fogsz írni? Benned mi marad meg ebből a missziói napból, amely a három helyszínből következően különböző, Krisztus által mégis egy?

Engem már érkezésemkor megragadott egy zászló. A pódiumon állt kifeszítve, rajta a hímzett felirat: „Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület”. Alatta a Jó Pásztor alakja, nyakában a megtalált báránynyal, kezében azonban a megszokott bot helyett egy evezővel. Mit fejez ki ez a furcsa jelkép? Mellettem ült Ittzés János püspök, én mégis elfelejtettem megkérdezni tőle, annyira lekötöttek a saját gondolataim. Lenyűgözött a kép. Az egyház Uráról üzent nekem, aki nemcsak megmenti és terelgeti nyáját, hanem együtt is evez vele. Képzavarnak tűnik? Emlékezz, hogy az egyház másik szimbóluma a hajó. Micsoda vigasztalás van ebben a képben! Isten nemcsak kormányosa a hajónak, hanem a viharokban velünk együtt küzd, sőt helyettünk harcol a hullámokkal. Pünkösd közelében egyre többször jut eszembe Pál szava a Róm 8,26-ból. Ott az apostol arról szól, hogy erőtlenségeinkben „maga a Lélek esedezik értünk kimondhatatlan fohászkodással”. (Azóta megtudtam, hogy e különös jelkép a kerület két évszázaddal ezelőtt készült első pecsétjébe volt vésve.)

Miért is mondom el ezt neked? Azért, mert a nagykanizsai nap folyamán egyre világosabbá vált számomra, hogy milyen legyengült népe vagyunk mi Istennek. A Római levél 12,9–21 része szembesített önmagunkkal. Az igeszakaszban huszonegy parancs és hét tiltás fogalmazódik meg, amelyeken keresztül Isten ereje „falhoz állít bennünket” – kezdte előadását Ittzés püspök. – Lelepleződik, hogy mennyire nem törődünk a lelkünkkel. A felgyorsult élettempóra hivatkozva elhanyagoljuk a belsőnk ápolását. Nincs időnk a csendességre, az igeolvasásra, az imádkozásra. Csoda, hogy belerokkanunk?! – tette föl a kérdést az egyházkerület vezetője.

De nincs időnk a másokkal való lelki kapcsolat ápolására sem. Az elszürkült hétköznapok megosztják a legintimebb közösségeket is. Családtagok gyűlölködnek egymással, sokszor apró félreértések miatt. Gyülekezetek erőtlenednek el azért, mert nincs a hívek között egység. S ha a testvért nem tudjuk hordozni, mennyivel nehezebb elfogadni az idegent, leginkább pedig az ellenséges embertársat?! A püspök szavaival élve szinte „szűköl bennünk a rossz lelkiismeret”, amikor rádöbbenünk, hogy a ránk bízott feladatot, a képmutatás nélküli szeretet megélését mennyire képtelenek vagyunk betölteni. Hol a külvilág elutasításának, hol pedig önnön csüggedt erőtlenségünknek vagy éppen konokságunknak a falába ütközünk. Ám aki szeretetben él, az nem állhat meg félúton! – figyelmeztetett Ittzés János, aki szavaival Krisztusra irányította figyelmünket. Vele le lehet dönteni a bennünk lévő korlátokat és a rajtunk kívül álló falakat. Az ő erejével a szeretet megélése többé nem követelményként feszül előttünk, hanem megkapott ajándékká válik.

A kezdő- és a záróáhítatot tartó lelkészek – Szeverényi János és Deme Dávid – is arra a kérdésre keresték a választ, hogy ennyi feladathoz hol találhatunk segítséget? Hol a jó hír, az evangélium? Néhány fejezettel korábban, a Róm 5,5-ben találhatjuk meg a feleletet: „(…) mert szívünkbe áradt az Isten szeretete a nekünk adatott Szentlélek által.” Szeverényi János országos missziói lelkész a Kis herceg mondatára utalva – „jól csak a szívével lát az ember” – arról vallott, hogy csak a megtért szív láthat és szerethet jól. Az, amelyik engedi, hogy Isten munkálkodjon benne.

Deme Dávid nagykanizsai lelkész a záró igehirdetésben hasonló összefüggésben idézte Weöres Sándor sorát: „Isten rajtam végtelen könny. Isten bennem végtelen mosoly.” Az Úr szava bizony ítéletté válik felettünk, ha nem engedjük, hogy a szívünkig hatoljon, de üdítő erővé, a szeretet forrásává lesz, ha engedjük, hogy Lelke által átjárjon.

Kedves Olivér! Úgy érzed, nagyon bánatosak voltunk aznap ott, Nagykanizsán? Szó sincs róla! Talán először megszomorodtunk, amikor szembesültünk erőtlen önmagunkkal, ám a személyes beszélgetések meggyőztek minket arról, hogy Isten Lelke örömet adott nekünk. Rég nem látott testvérekkel válthattunk pár mondatot. Örvendezhettünk a nagykanizsai fiatalok szolgálatán, akik egy színdarabot adtak elő arról, hogyan jött el a Világosság szabadulást és fényt hozva a sötétség barlangjában élőkhöz. Nem titok előtted, a darab Krisztusról szólt.

Örültünk annak, hogy Isten Lelke munkálkodik egyházunkban a különböző missziói szolgálatokon keresztül. Hálás szívvel gyűjtöttünk adományt a megelevenedett sárbogárdi gyülekezet gyermektáboraira.

Mindezek mellett én mint vendég – hiszen lakóhelyem szerint a déli kerülethez tartozom – a „nyugatiak” zászlójának üzenetét is magammal hoztam, és megosztom veled mint szolgatársammal: Erőtlenségünkben nem vagyunk magunkra hagyva, Isten Lelke velünk evez!

B. Pintér Márta

Regionális hozzárendelés: Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Pünkösdi lélekkel
Élő víz
Amikor félek
Válság vagy váltság
Egyházunk egy-két hete
Orgonaszentelés a Fasorban
A siófoki orgonasípok üzenete
Ülésezett az Országos Presbitérium
Paksi anziksz
Kedves Olivér!
Kedves Márti!
Szanálás helyett szentelés
Emlékezés Keken Andrásra
Keresztutak
Püspökválasztásról is értekeztek
Kaet Ristissa
Evangélikusok
Töretlen ragaszkodás az igazsághoz
Egy igazi pünkösdi ember
e-világ
Hamarosan 39 e-pont nyílik gyülekezeteinkben
Keresztény szemmel
Pünkösd - az erő forrása
Fordulatok évei
Heti útravaló
A hét témája
A börtön a templomuk
Más a vető, más az arató, s más a szántó...
A börtön kápolnájában
Rabgyülekezet Vácott
Közlemények, nyilatkozatok
Az Egyházak Világtanácsa elnökeinek pünkösdi üzenete
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Református zenei fesztivál pünkösdkor Budapesten
A vasárnap igéje
Legdrágább ajándékodért könyörgök, Istenem
Máról holnapra
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
A nikotin rabságában
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 22 Kedves Olivér!

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster