EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 22 - Kedves Márti!

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Kedves Márti!

Említettem neked, hogy kicsit félve készülök Szolnokra. Sokat beszélünk a misszióról, de sajnos nagyon hamar elfeledjük, mire is kaptunk buzdítást. Az mindenesetre nem volt kérdés, hogy megyek-e vagy sem az Északi Egyházkerület missziói napjára.

Miután megérkeztünk, leparkoltunk a parókia közelében, a Tisza partjánál. Jó volt látni, hogy mindenki egy irányba megy, majd kicsit távolabb kígyózó sort pillantottunk meg, így nem volt nehéz megtalálni a találkozó helyszínét, a Verseghy-gimnáziumot. A templomhoz közeli iskola bejáratában kedves fiatalok vártak bennünket, és minden érkezőt regisztráltak. Ahogy kiértünk az iskola udvarára, a tornateremből kellemes zene szűrődött ki: Blatniczky János szügyi lelkész vezetésével néhány fiatal keresztény dalokat énekelt. Nem számítottam erre. Nem is gondoltam volna, hogy ennyire meghatározó lehet a fogadtatás!

A kezdésre a közel négyszáz szék tele volt ismerősökkel. Akadt olyan is, akit már évek óta nem láttam. Igaz, nem tudtam mindenkivel annyit beszélgetni, amennyit szerettem volna… Az egyik sorban örömmel fedeztem fel Benczúr Lászlót, kerületünk felügyelőjét is.

Tíz órakor Győri Péter Benjámin, a szolnoki gyülekezet pásztora köszöntötte a jelenlévőket. Tetszett hogy egyszerűen, közvetlenül és jókedvűen szólított meg minket. Az „Áldjad, én lelkem” énekünk után a nap másik szervezője, Győrfy Mihály nyírszőlősi lelkész (aki a tartalomért volt felelős) arra kérte a résztvevőket, hogy egyházmegyék szerint álljanak fel, hogy meglássuk, kik és honnan jöttek el. Kitűnt, hogy a Szolnoktól távolabbi régiók gyülekezetei már kevésbé vállalták a hosszú utat. Nem kis büszkeséggel töltött el, hogy a nyíregyházi és a nyírszőlősi egyházközség két busszal érkezett!

A napot D. Szebik Imre püspök nyitotta meg imádsággal. Ezt követően Sándor Frigyes miskolci lelkész áhítata következett. Kérdései megragadtak bennem: Milyen keresztények vagyunk? Vajon kívül is és belül is kereszténynek tűnünk? A lelkipásztor nagyon határozottan felszólított bennünket: „Győzzétek le a gonoszt Nyíregyházán, Miskolcon, Szolnokon és Budapesten…, hogy Isten országa épülhessen!” Szavaira válaszul elénekeltük a „Győzelmet vettél…” kezdetű énekünket.

A nap főelőadását Bozorády Zoltán nyíregyházi lelkész, püspökhelyettes tartotta. Röviden kiemelek számodra néhány gondolatot, hogy legyen elképzelésed arról, miről folyt aztán a csoportos beszélgetés. Zoli bácsi azzal kezdte, hogy a misszióban sokszor maga az egyház a legfőbb akadályozó tényező. A televíziós istentiszteletek némelyike múzeumi együttlétként hat: azt gondolhatják az emberek, hogy itt minden unalmas, a keresztények élete merev, túlszabályozott… Örültem annak a mondatnak, hogy a missziót elsősorban a gyülekezeti tagok végzik, nem a lelkészek. Sándor Frigyeshez hasonlóan a nyíregyházi lelkipásztor is felszólított minket: „Magyarországon ötszázezer hívő él, a többiek rátok várnak!” Bozorády Zoltán személyes példákkal illusztrálva mondta el, milyen utak vezethetnek a másik, még nem hívő emberhez. Például ha kórházba kerülünk, a szobatársakkal beszélgetve bátran bizonyságot tehetünk; ha stoppost veszünk fel, nyugodtan beszélhetünk neki a hitünkről, Istenről. Hiszen ezek nemcsak a lelkész feladatai, hanem a Magyarországi Evangélikus Egyház tagjaié is. Végül Zoli bácsi azzal zárta előadását, hogy nem azért kell misszionálnunk, hogy nagyobb legyen az egyház, hanem azért, mert Krisztustól erre kaptunk megbízást. Ha így cselekszünk, megtapasztalhatjuk, hogy egyházunk növekedni kezd.

Az előadást megbeszélés követte. A résztvevők az iskola termeiben tizenöt-húsz fős csoportokra oszlottak. A beszélgetéseket egy-egy lelkész vezetette. Nálunk arról volt szó, hogy a másokkal szemben tanúsított magatartásunk milyen összefüggésben áll a misszióval.

Ebéd után egy kis városnézés is belefért a programba, majd az egyházmegyék bemutatkozására került sor. Fellélegeztem, amikor kiderült, hogy a szervezők nem statisztikákra és történetekre, hanem az egyházmegyékben lévő gyülekezetek életére és szolgálatára kíváncsiak.

Szebik Imre püspök záró igehirdetése után úrvacsoravételre is lehetőség volt. Jó volt látni, hogy majdnem mindenki élt a felkínált szentséggel.

„Mindenki kérdezze meg otthon a lelkészét, hogy miben segíthet” – hangzott el a befejező gondolatokban. Tudod, mi volt az érzésem? Hogy végre volt egy olyan nap, amikor tényleg a misszióról lehetett szó. Hogy azután kiben mi marad meg, azt persze nem tudom.

Szeretném még elmondani, hogy a nap sikeréhez jelentős mértékben hozzájárult a házigazda, Győri Péter személye is. Nagyon jó volt látni, hogy Ildikóval, a feleségével milyen jól egymás keze alá tudtak dolgozni. Lendületet, lelkesedést kaphatott az, aki figyelt, és tényleg jelen volt. Tetszett a szervezés, a program is jó volt. A buszon már a következő évi találkozón kezdtem el gondolkodni…

Horváth-Hegyi Olivér

Regionális hozzárendelés: Északi Evangélikus Egyházkerület


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Pünkösdi lélekkel
Élő víz
Amikor félek
Válság vagy váltság
Egyházunk egy-két hete
Orgonaszentelés a Fasorban
A siófoki orgonasípok üzenete
Ülésezett az Országos Presbitérium
Paksi anziksz
Kedves Olivér!
Kedves Márti!
Szanálás helyett szentelés
Emlékezés Keken Andrásra
Keresztutak
Püspökválasztásról is értekeztek
Kaet Ristissa
Evangélikusok
Töretlen ragaszkodás az igazsághoz
Egy igazi pünkösdi ember
e-világ
Hamarosan 39 e-pont nyílik gyülekezeteinkben
Keresztény szemmel
Pünkösd - az erő forrása
Fordulatok évei
Heti útravaló
A hét témája
A börtön a templomuk
Más a vető, más az arató, s más a szántó...
A börtön kápolnájában
Rabgyülekezet Vácott
Közlemények, nyilatkozatok
Az Egyházak Világtanácsa elnökeinek pünkösdi üzenete
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Református zenei fesztivál pünkösdkor Budapesten
A vasárnap igéje
Legdrágább ajándékodért könyörgök, Istenem
Máról holnapra
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
A nikotin rabságában
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 22 Kedves Márti!

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster