EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 26 - Szolgáló élet

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Szolgáló élet

Tanévzáró a teológián

Egy eseményekben gazdag tanév ünnepélyes lezárása mindig színek, arcok és hangok kavalkádját jelenti a résztvevők számára. A színesség ez esetben szó szerint is értendő: mindazokat, akik június 18-án ellátogattak a zuglói evangélikus templomba az Evangélikus Hittudományi Egyetem (EHE) tanévzáró istentiszteletére és ünnepi ülésére, nemcsak színes, újszerű liturgia fogadta, amely sok teológushallgató aktív közreműködésével zajlott, hanem ki-ki egy darabka színes szalagot is magával vihetett az ünnepi alkalomról, amely az istentisztelet egyik fontos üzenetére – a Szentlélek ajándékainak sokféleségére – emlékeztetett. Az ünnepi eseményen vehették át oklevelüket a frissen végzettek, illetve ez alkalommal kapták meg arany-, gyémánt- és vasdiplomájukat az ötven, hatvan és hatvanöt évvel ezelőtt diplomázó egykori hallgatók.

A családtagokkal, barátokkal és ismerősökkel teli templomban dr. Fabiny Tamás docens 1Kor 12,4 – „A kegyelmi ajándékok között ugyan különbségek vannak, de a Lélek ugyanaz” – alapján hirdette az Úr igéjét. Most a visszatekintés, az Atya dicsőségéért való hálaadás ideje van – mondotta. Hangsúlyozta, hogy számos lelki ajándék létezik mind a jelen lévő jubilánsok, mind pedig a pályájuk elején álló hatodévesek életében. Lényeges – emelte ki –, hogy mindenki megtalálja a maga helyét és feladatát, és használja a neki adatott karizmát. Napjainkban különösen is fontos lenne, ha nemcsak ökumenikus értelemben, de evangélikus egyházunkon belül is megvalósulhatna a sokféleség egysége, azaz a megbékélés és a másik elfogadása.

Hitelesen értékelni

Az istentiszteletet ünnepi tanévzáró ülés követte. Az egybegyűlteket Tóth Károly, a hallgatói önkormányzat vezetője köszöntötte. Ezután dr. Reuss András rektorhelyettes a változó és állandó dolgok közötti különbségtétel fontosságára emlékeztette a jelenlévőket, kiemelve, hogy sok minden változott az elmúlt évek során mind a személyes életünkben, mind a teológia életében. De egy dolog változatlan maradt – domborította ki –, az, ami „a bejárat felett olvasható, amelynek égisze alatt munkánkat végezzük, és élünk: Evangélikus teológia. Az első fele arra emlékeztet, hogy az Isten az Úr. A második pedig a tudásra és a tudományra.”

A professzor végül arra irányította a figyelmet, hogy „szívünket és értelmünket, egész valónkat megajándékozza és igényli Isten, aki hatalmasan és szeretettel cselekszik Krisztus által ebben a világban”.

A következőkben a jelenlévők dr. Szabó Lajos rektor Együtt élni az értékelés modern formáival című előadását hallgathatták meg. Egy tanév végén vissza lehet és kell is tekintenünk arra, hogy mi az, amit elértünk, és mi az, amire már nem futotta az erőnkből. Ehhez – hangsúlyozta a rektor – meg kellene tanulnunk helyesen, hitelesen értékelni. Az lenne a jó, ha a most útra induló lelkészek szolgálatuk során képesek lennének megszívlelni a bírálatot, tudva, hogy „az értékelés nélküli világ a közöny területe, a vélemények érdektelen fogadása a leépülés jele, az álértékelés pedig a hazugság melegágya”.

A rektor beszédében többször is utalt a 30. német evangélikus egyházi napokra, valamint lapunknak a Kirchentag kapcsán megjelent írásaira. Az ezekből vett idézetekkel Szabó Lajos emlékeztetett arra, hogy jó, ha az egyház nyitni képes, ha laikus és lelkész tagjainak egyaránt van válaszuk a felé fordulók kérdéseire, és emberarcú tud maradni. „A tarkaság – fejezte be végül beszédét a rektor Margot Kässmann hannoveri püspöknő szavaival – egy élő egyház számára az egység záloga.”

Új oltári szakmunkások

A rektori beszéd után a diplomaosztás ünnepélyes pillanataiban elsőként tizenhárom nappali képzésben végzett teológus-lelkész vehette át az oklevelet. A nappali tagozat hittanári szakán Budapesten két, a nyíregyházi kihelyezett hittanári szakon pedig négy hallgató fejezte be tanulmányait.

A magukat „oltári szakmunkásként” aposztrofáló hatodévesek nevében Benkóczy Péter búcsúzott, majd dr. Csepregi Zoltán professzor számolt be a Dr. Sólyom Jenő Alapítvány 2004. évi tevékenységéről. Az alapítvány kuratóriuma által kiadott díjat az idén dr. Krähling János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészettörténeti és Műemléki Tanszékének docense kapta meg a Veszendő templomaink sorozatban megjelent, Evangélikus templomok a mai Magyarországon című kiadványért.

A testvérintézmények nevében ifj. dr. Fekete Károly, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora – akinek ezekben a napokban jár le nyolcéves rektori megbízatása – köszönte meg az EHE-vel közösen végzett munkát, és adott hálát azért, hogy a két intézmény között jó kapcsolat alakult ki; hangsúlyozta, hogy a két egyetem soha nem volt egymáshoz olyan közel, mint ezekben az években. Ezután a debreceni teológia emlékplakettjét nyújtotta át dr. Reuss Andrásnak és dr. Szabó Lajosnak.

Egy életen át szolgáltak

Az ünnepélyes hangulatú együttlét méltó zárását jelentette a jubilánsok „diplomaosztója”. Nevükben az ötven éve, 1955-ben végzett Keveházi László, a hatvan évvel ezelőtt, 1950-ben végbizonyítványt szerző Marschalkó Gyula, illetve a tanulmányait 1945-ben – hatvanöt éve – befejező D. dr. Nagy Gyula szólt. Különösen megható volt Marschalkó Gyulának az a néhány mondata, amely nemcsak hogy egyszerű szavakkal summázta egy lelkipásztor szolgálatban eltöltött életének lényegét, hanem egyúttal útmutatást is jelentett a jövő lelkészei számára: „Az igehirdetés töltötte ki az életemet. Jézusról prédikáltam, mert rá volt és van szükségük az embereknek. Milyen a jó prédikáció? Erre a kérdésre a választ három szóban foglaltam össze a magam számára: Korrekt, azaz helyes és igeszerű. Korszerű, vagyis érthető a ma embere számára, és szív szülte, ami azt jelenti, hogy a lelkész azért tudja hitelesen tolmácsolni az ige üzenetét, mert az ő szívét is megérintette az isteni szó.”

Gazdag Zsuzsanna


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Istentisztelet és nyilvánosság
Élő víz
Erőtlenség
A valódi istenbizonyíték
A végidő titkáról – Luther nyomán
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Szolgáló élet
A 2004/2005-ös tanév végzősei
Jubilánsok
Jézus igájában
Hogyan regenerálódnak a lelkészcsaládok?
Keresztutak
Protestáns egyházi napok – ezúttal a cseh fővárosban
Százötven éves a KIE
Evangélikus nő Németország élén?
„Ti kinek mondotok engem?”
A vezetés szépsége és felelőssége
Barcasági iktatások
Evangélikusok
Az Úr katonái
Egy kincseit osztó tanító emlékére
e-világ
Honlap és gyülekezet
Keresztény szemmel
Ökumenikus esélyek
Rávilágítás
A békekövet
A hét témája
Kilencvenéves Soltvadkert polihisztora
Akinek a zene: imádság
D. Terray László norvég királyi kitüntetése
Isten félmondatos csodája
„Mind jó, amit Isten tészen”
evél&levél
Kis hittantábor Révfülöpön
A közelmúlt krónikája
475 éves az Ágostai hitvallás
Egyházvezetők levele az elmaradt normatíva miatt
Katolikus– protestáns csúcstalálkozó a Vatikánban
Vandalizmus aKozma utcai zsidó temetőben
Új lapra virradtak
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Budapest német ajkú protestáns gyülekezetének története magyarul – és angolul
A sámsonházi gyülekezet felügyelője…
Bibliaház Frankfurtban
Élő népművészet
Templomi gála-, azaz hálahangverseny
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 26 Szolgáló élet

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster