EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 26 - Kilencvenéves Soltvadkert polihisztora

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

Kilencvenéves Soltvadkert polihisztora

Soltvadkert talán legismertebb polgára, a helyi evangélikus közösség meghatározó alakja, Szakács László tanár úr – aki nem mellesleg évtizedek óta az Evangélikus Élet előfizetője – a jövő héten ünnepli a 90. születésnapját. Mint a róla megrajzolt portréból kiderül, a tanár úr az oktató-nevelő munka mellett – ugyancsak jó néhány évtizede – igen eredményes ismeretterjesztő tevékenységet is végez a csillagászat és más természettudományok területén.

Szakács László 1915. június 28-án született Pápán. Az elemi és a polgári iskola elvégzése után szülővárosában járt tanítóképzőbe, ahol 1935-ben jeles eredménnyel végzett. Ezt követően az ottani gyakorlóiskolában dolgozott két éven át – díjazás nélkül – tanítóként. 1938-ban került Soltvadkertre, ahol a helyi gyülekezet az evangélikus elemi iskola segédtanítójává választotta.

A második világháború alatt honvédként szolgált. 1948-ban Budapesten részt vett az egyházi intézmények államosítása elleni felvonuláson. Ordass Lajos püspökkel személyesen is találkozhatott: a kommunista hatalomátvétel előestéjén a püspök visszaadta a tanár úr lutheránus szellemiségű ábécéskönyvének kéziratát, érezve, hogy a püspöki hivatalban nincs biztonságban, illetve hogy kiadása esetleg a szerző üldöztetését vonná maga után.

Szerencsés módon Szakács az iskolában az államosítás után is tovább dolgozhatott, illetve népművelési gondnokként is működött – belterületen és három tanyaközpontban tartott előadásokat –, valamint Budapesten egy szaktanítói tanfolyamot is elvégzett. Negyvenhét éven át tanított. Sokoldalúságára jellemző, hogy gyülekezetében kántori és énekkarvezetői feladatokat is ellátott. Nős, két fia van: egyikőjük biokémikus, Soltvadkerten él, másikuk Budapesten dolgozik tanárként.

A csillagászattal egy távcső révén került kapcsolatba, amelyet sikeres különbözeti vizsgája után elismerésként kapott polgári iskolai tanítójától. A tanítóképzőben pedig – egyik, a természettudományok iránt elkötelezett tanára hatására – már a csillagászati szakirodalmat is rendszeresen forgatta. A Magyar Csillagászati Egyesület 1099-es sorszámú tagsági igazolványát 1947-ben kapta meg. Mérföldkőnek számító tette az volt, hogy hozzálátott az egyesület soltvadkerti helyi csoportjának a megszervezéséhez. A tanár úr személyesen is találkozott a 20. századi magyar csillagászat legnagyobb alakjával, Kulin Györggyel, amikor az iskola fennállása századik évfordulójának az alkalmából szervezett és általa vezetett háromnapos kirándulás részeként – csaknem kétszáz főnyi gyereksereggel – meglátogatta a Sánc utcai Uránia Csillagvizsgálót.

Szakács népművelési gondnokként gyakran tartott csillagászati előadásokat Soltvadkerten. Jól haladt a csoport szervezése, a politika azonban közbeszólt, és a többi helyi csoportot érő zaklatások itt sem maradtak el. A szervezőt egy közterületen elhelyezett plakáton próbálták nevetségessé tenni és kigúnyolni, utalva „egy csillagnézőre” és magára az egyesületre is.

A tanár úr később is szervezett iskolai szakköröket, amelyeken nagy szerepet kapott az égitestek bemutatása. Távcsövei mellett fontos demonstrációs eszköz volt a Naprendszert bemutató, közel negyven fogaskerék hajtotta mechanikus planetárium. Utóbb az újjáalakult Magyar Csillagászati Egyesületben is folytatta ismeretterjesztő munkáját, 1996-ban pedig csatlakozott az egyesülethez. 1999-ben előadásával főszerepet vállalt a teljes napfogyatkozásnak a Vadkerti-tónál megtartott bemutatásában. Előadásaival, tanácsaival folyamatosan támogatta-támogatja a térségben ma is működő csillagászatbarátok munkáját, gyakran publikál a témakörben, illetve ad interjúkat a kiskunsági térség lapjainak.

Szakács László más természettudományok terén is értékes munkát végzett. Évtizedeken keresztül működött az Országos Meteorológiai Szolgálat megfigyelőjeként. Az 1901-ben megkezdett rendszeres csapadékméréseket 1938-ban vette át Soltvadkerten – Kruttschnitt Antal evangélikus esperest, majd Sikter András evangélikus lelkészt követően –; 1940-től már hőmérsékletet is mért, feljegyezte a barométerállást és a felhőzetet, a szélirányt és -erősséget. 1946-ban a katolikus egyház által működtetett kalocsai Haynald Obszervatóriummal is kapcsolatba került, ahol az asztronómia mellett meteorológiával is foglalkoztak: a második világháborús front miatt hiányzó adatokat innen pótolta. Számos esetben tartott meteorológiai témájú előadásokat. A megfigyeléseket a 2000. esztendő végéig, az automata megfigyelőállomás beüzemeléséig végezte.

Az általa alapított, gazdag fajtaválasztékban pompázó általános iskolai gyakorló- és botanikus kertet manapság is a település nevezetességei között említik – bár már csak kis része működik. A kert először a Székely-villa kertjében, majd a tanácsháza udvarában kapott helyet. A diákok itt a gyakorlatban ismerkedhettek meg a növényekkel és gondozásukkal; a felső tagozatosoknak saját parcellájuk is volt, illetve a megtermelt gyümölcs- és zöldségféléket maguk értékesíthették a helyi piacon. A Kossuth Lajos Általános Iskolánál 1969-ben egy akváriumokkal, szökőkúttal, pálmákkal és más növényekkel benépesített melegházat is létrehozott – ez sajnos már nem létezik. Szintén közismert a diákjai és egyik kollégája segítségével két éven át készített, de nyugdíjazása után eltávolított és megcsonkított földtörténeti kép. A különböző korokat időrendben, égőkkel megvilágított eredeti fosszíliákkal és ásványokkal bemutató hatalmas falikép egy óra számlapját formázta; felhúzható óraműve segítségével egy mutató járt rajta körbe.

Szakács László jelenleg Soltvadkert életét és földrajzát bemutató könyvének sajtó alá rendezésén dolgozik. Élete során munkásságát számos kitüntetéssel ismerték el. 1989-ben ő lett a Soltvadkertért kitüntetés első díjazottja. 2000-ben vasdiplomás tanító. Meteorológiai munkásságáról a 2001-es meteorológiai világnapon emlékeztek meg. A Magyar Csillagászati Egyesületért és a térségbeli csillagászati ismeretterjesztésért végzett munkájáért a Neptunusz Amatőrcsillagász Kör tiszteletbeli tagnak (1999-ben), az MCSE Kiskun Helyi Csoportja pedig tiszteletbeli vezetőnek választotta meg (2000-ben). 2004-ben az Oktatási Minisztérium emlékezetprogramjának részeként a Kossuth Lajos Általános és Művészeti Alapiskola biológiatermét Szakács Lászlóról nevezték el. A Magyar Csillagászati Egyesület 2005-ben tiszteletbeli tagjainak sorába fogadta.

Rezsabek Nándor


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Istentisztelet és nyilvánosság
Élő víz
Erőtlenség
A valódi istenbizonyíték
A végidő titkáról – Luther nyomán
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Szolgáló élet
A 2004/2005-ös tanév végzősei
Jubilánsok
Jézus igájában
Hogyan regenerálódnak a lelkészcsaládok?
Keresztutak
Protestáns egyházi napok – ezúttal a cseh fővárosban
Százötven éves a KIE
Evangélikus nő Németország élén?
„Ti kinek mondotok engem?”
A vezetés szépsége és felelőssége
Barcasági iktatások
Evangélikusok
Az Úr katonái
Egy kincseit osztó tanító emlékére
e-világ
Honlap és gyülekezet
Keresztény szemmel
Ökumenikus esélyek
Rávilágítás
A békekövet
A hét témája
Kilencvenéves Soltvadkert polihisztora
Akinek a zene: imádság
D. Terray László norvég királyi kitüntetése
Isten félmondatos csodája
„Mind jó, amit Isten tészen”
evél&levél
Kis hittantábor Révfülöpön
A közelmúlt krónikája
475 éves az Ágostai hitvallás
Egyházvezetők levele az elmaradt normatíva miatt
Katolikus– protestáns csúcstalálkozó a Vatikánban
Vandalizmus aKozma utcai zsidó temetőben
Új lapra virradtak
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Budapest német ajkú protestáns gyülekezetének története magyarul – és angolul
A sámsonházi gyülekezet felügyelője…
Bibliaház Frankfurtban
Élő népművészet
Templomi gála-, azaz hálahangverseny
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 26 Kilencvenéves Soltvadkert polihisztora

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster