EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 26 - Új nap – új kegyelem

Napról napra

Hozzászólás a cikkhez

Új nap – új kegyelem

Vasárnap

Az Úr körülvette, gondja volt rá, óvta, mint a szeme fényét, mint mikor a sas kirebbenti fészkét, és fiókái fölött repdes, kiterjesztett szárnyára veszi, evezőtollán hordozza őket. 5Móz 32,10–11 (Mt 6,8; Lk 5,1–11; 1Kor 1,18–25; Zsolt 7) Mózes – miután (az előző fejezetben) a nép hűtlenségét és hálátlanságát ostorozta – énekben magasztalja Isten hűségét. Megemlékezik a kezdetről, amikor az egyiptomi fogságban sínylődő népet Isten nagy és félelmetes jelek által szabadította meg. A pusztai vándorlás éveiben is számtalanszor tört rájuk túlerőben lévő, harcedzett ellenség, de Isten – miként a sas a még repülni alig tudó fiókáit – hűségesen hordozta, és csodálatosan megoltalmazta őket. Később a megerősödött és már saját szárnyának erejét próbálgató nép mégis hűtlen lett. Isten azonban hűtlenségükre is hűséggel válaszolt. Amikor Isten hűségére gondolunk, először nekünk is hűtlenségünket kell meglátnunk és megvallanunk. Majd meg kell látnunk azt az árat is, amelyet Isten a golgotai kereszten fizetett azért, hogy bűnbocsátó irgalmának és irántunk való változatlan hűségének tanújelét adja. Isten ennél többet már nem tehet megtérésünkért: azért, hogy hűségét hűséggel viszonozzuk.

Hétfő

Ez lesz a békesség! Mik 5,4 (Ef 2,14; Lk 6,12–19; ApCsel 15,1–12) Békességünket csak akkor találhatjuk meg, ha Jézus Krisztus halálában felismerjük Isten irántunk való hűségét, és engedjük, hogy föltámadott Urunk bűnbocsátó szeretete elcsendesítsen szívünkben minden Isten ellen lázadó, igazságosságában és jóságában kételkedő indulatot.

Kedd

Meg is váltja Izráelt minden bűnéből. Zsolt 130,8 (Mt 1,21; 1Móz 35,1–5.9–15; ApCsel 15,13–35) A zsoltáros még csak a megváltás ígéretével vigasztalhatta Isten népét. A megváltás akkor teljesedett be, amikor Isten Jézus kereszthalálával és a halálból való föltámasztásával hűtlenségünk minden következményét legyőzte, megsemmisítette és eltörölte. A haláltól és kárhozattól való megváltás húsvét óta hiánytalan, de bizonyossága – amíg ebben a testben élünk – csak hitben lehet a miénk. „Amennyire hiszed, annyira a tied” – mondja Luther.

Szerda

Ha nem jön velünk a te orcád, akkor ne is vigyél tovább bennünket! 2Móz 33,15 (Lk 9,2.6; Ez 2,3–8b; ApCsel 15,36–16,5) Mózes tudja: Isten hűsége nem választható el jelenlététől. Hiszi, hogy Isten a hűtlenné lett néphez is hű maradt: ezért meri kérni, hogy ne hagyja magára népét, hanem – ha láthatatlanságba rejtőzve is, hiszen Isten arcát halandó ember nem láthatja – kísérje el őket a Kánaánba vezető úton. Isten láthatatlansága számunkra sem ok arra, hogy jelenlétében – bármilyen élethelyzetben – kételkedjünk.

Csütörtök

Nem örökké perlek, és nem vég nélkül haragszom – így szól az Úr. Ézs 57,16 (Lk 7,47; ApCsel 15,4–12; ApCsel 16,6–15) A próféta felismerte: Isten nem azért perel hűtlen népével, és nem azért érezteti vele haragját, mert már nem szereti. Ellenkezőleg: mivel szereti őket, perel velük, és haragját érezteti, hogy tőle elszakadva ne érezzék magukat biztonságban, hiszen tudja, hogy nélküle nincsen maradandó életük. Ezért ha Isten néha velünk is haragját érezteti, nem szabad kétségbeesnünk, és nem szabad elbizonytalanodnunk szeretete felől. A jó földi apa sem azért érezteti haragját gyermekével, mert el akarja taszítani, hanem mert szereti, és a javát akarja (Zsid 12,6–11).

Péntek

Nem taszítja el népét az Úr, nem hagyja el örökségét. Zsolt 94,14 (ApCsel 10,34–35; Lk 22,31–34; ApCsel 16,16–24) Isten és az övéi között látszólag áthidalhatatlan a távolság. Mivel Isten népe sem mentes a bűntől, sokan ezzel indokolják, hogy Istenre igent, de az egyházra nemet mondanak. Az üldözés és más próbatételek idején a hitben állhatatosak is úgy érzik, távol kerültek Istentől. De Isten soha nem taszítja el népét! Viszont elrejtőzik, hogy a világ az övéiben ne ismerje fel őt.

Szombat

Ezen a helyen békességet adok! – így szól a Seregek Ura. Hag 2,9 (Zsid 4,10; Fil 3,12-16; ApCsel 16,25–40) A békesség az Isten hűségének, az övéi iránti szeretetének bizonyossága. A hit mindig, minden körülmények között eljuthat erre a bizonyosságra, de Isten ismeri hitünk állhatatlanságát. Ezért rendel meghatározott helyet és alkalmat, ahol népe sajátos módon tapasztalhatja meg hűségét az istentisztelet közösségében: a hirdetett igében és az úrvacsorában.

Véghelyi Antal


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Istentisztelet és nyilvánosság
Élő víz
Erőtlenség
A valódi istenbizonyíték
A végidő titkáról – Luther nyomán
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Szolgáló élet
A 2004/2005-ös tanév végzősei
Jubilánsok
Jézus igájában
Hogyan regenerálódnak a lelkészcsaládok?
Keresztutak
Protestáns egyházi napok – ezúttal a cseh fővárosban
Százötven éves a KIE
Evangélikus nő Németország élén?
„Ti kinek mondotok engem?”
A vezetés szépsége és felelőssége
Barcasági iktatások
Evangélikusok
Az Úr katonái
Egy kincseit osztó tanító emlékére
e-világ
Honlap és gyülekezet
Keresztény szemmel
Ökumenikus esélyek
Rávilágítás
A békekövet
A hét témája
Kilencvenéves Soltvadkert polihisztora
Akinek a zene: imádság
D. Terray László norvég királyi kitüntetése
Isten félmondatos csodája
„Mind jó, amit Isten tészen”
evél&levél
Kis hittantábor Révfülöpön
A közelmúlt krónikája
475 éves az Ágostai hitvallás
Egyházvezetők levele az elmaradt normatíva miatt
Katolikus– protestáns csúcstalálkozó a Vatikánban
Vandalizmus aKozma utcai zsidó temetőben
Új lapra virradtak
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Budapest német ajkú protestáns gyülekezetének története magyarul – és angolul
A sámsonházi gyülekezet felügyelője…
Bibliaház Frankfurtban
Élő népművészet
Templomi gála-, azaz hálahangverseny
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 26 Új nap – új kegyelem

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster